İngiltere Basını: 15 Eylül 2016 Basın Özeti

İngiltere basını, Amerikan başkanlık seçimi yarışındaki gelişmelere dünya haberleri sayfalarında geniş yer ayırmaya devam ediyor. “Donald Trump’tan Hillary Clinton’a seçim anketleri, Libya, Cameron kritiği, kokainin doğaya zararı, prostat tedavisi gerekli mi?” gibi konulara yer veriliyor.

İngiltere Basını: 15 Eylül 2016 Basın Özeti

BBC Türkçe’nin bugün yer verdiği haberde, İlgiltere basınının yer verdiği dünya haberleri sıralanıyor…

İ gazetesi, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın seçim mücadelesinde en önemli eyaletler olarak öne çıkan Ohio ve Florida’da, rakibi Hillary Clinton’a önemli bir fark attığını yazıyor.


Bloomberg’ün anketine göre, ikili yarışta Ohio’da Trump’a verilen destek yüzde 48 olurken, Clinton yüzde 43’te kalıyor.

Bağımsız adaylar da ankete eklendiğinde Trump’a destek verenlerin oranı yüzde 44 olurken, Clinton yüzde 39 destek alıyor.

Florida’da yapılan bir başka ankete göreyse, Trump bu eyalette rakibinin dört puan önünde.

Gazete, bu sonuçların normalde hem önemli eyaletlerde hem de ulusal çaptaki anketlerde üstünlüğü elinde bulunduran Clinton’a bir darbe olacağı yorumunu da yapıyor.

İngiltere’de dün parlamentonun Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan raporda eski Başbakan David Cameron’a yönelttiği suçlamalar gündem olmaya devam ediyor.

Rapora göre Cameron, Libya operasyonuna düzgün bir istihbarat analizi olmadan girişti, açıklanmayan bir rejim değişikliği amacına meyletti ve Muammer Kaddafi devrilmesinden sonra ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak gibi ahlaki bir sorumluluktan kaçındı.

‘Libya’nın tek suçlusu David Cameron değil’

İngiltere Basını: 15 Eylül 2016 Basın Özeti

Yapılan bu hatalar da ülkenin iç savaşın eşiğindeki bir iflas etmiş devlete dönüşmesine neden oldu.

Konuya başyazılarından birini ayıran Guardian, Libya’da olanların sadece David Cameron’ın suçu olmadığı görüşünde.

Gazete şimdi Libya’ya müdahaleye karşı çıkan Dış İlişkiler Komitesi’ndeki milletvekillerinin çoğunun, Libya’da sivillerin korunmasını öngören müdahaleye parlamento oylamasında destek verdiğini söylüyor. Gazete Libya ve Irak’ın işgali arasında kurulan bazı paralelliklere de karşı çıkıyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

“Nedensiz ve proaktif bir işgalle, Libya halkının kendiliğinden ayaklanmasıyla tetiklenen Bingazi halkına yönelik doğrudan tehdide verilen tepki arasındaki farklara dikkat çekmek önemli. Srebrenica’nın hatıraları karar vericileri teşvik ediyordu. Belki de en kritiği Fransa ve İngiltere tarafından öncülüğü yapılan ve ABD’nin güçlendirdiği askeri müdahale Arap Birliği’nin uçuşa yasak bölge çağrısından sonra gelen bir BM Güvenlik Konseyi kararıyla yapılmıştı. Bunun bir katliamı önleyemeyeceğini fark eden ABD “tüm gerekli önlemler” kelimelerini ekletti. Belirsizlik herkesin işine geliyordu. Çin ve Rusya’nın oylamaya katılmamasına, Batı’nın da hiçbir zaman gerçekleşmeyecek kolay bir çözüm ummasına izin verdi… Ancak komite Cameron’ın Muammer Kaddafi’nin devrilmesi dışındaki alternatifleri yeterince değerlendirmemesi ve Kaddafi’nin devrilmesinin etkilerine hazırlanmadığı konusunda haklı. Obama çoktan planlama olmamasının başkanlık döneminin en büyük hatası olduğunu kabul etti.”


İ gazetesinde yer alan bir haberde kokain ticaretinin Kolombiya’da doğaya verdiği zarar işleniyor. Habere göre ülkede ormansızlaşmanın üçte birinin nedeni kokain üretimi.

Kokainin doğaya verdiği zarar

Kolombiya Hidroloji, Meteoroloji ve Çevre Araştırmaları Enstitüsüne göre, dünyadaki hayvan türlerinin yüzde 10’una ev sahipliği yapan Kolombiya ormanlarının 37 bin hektarı, kokain üretimi için kesildi.

İngiltere Basını: 15 Eylül 2016 Basın Özeti

Dünyanın en büyük kokain üreticisi Kolombiya’nın yüzölçümü olarak görece küçük olmasına karşın dünyanın en büyük biyolojik çeşitlilik barındıran ikinci ülkesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu durumun da yaklaşık yüzde 18’i sadece Kolombiya’da bulunan 6 bin çeşit memel, balık, kuş, sürüngen türü için büyük bir sorun olduğu vurgulanıyor.

Habere göre her koka bitkisi tarlası için dört hektar ormanın kesilmesi gerekiyor. Ayrıca, kerosen, sülfürik asit, aseton ve karpit gibi zehirli kimyasallar doğaya karışıyor.

Daily Telegraph gazetesinin ilk sayfasında yer bulan bir sağlık haberi dikkat çekiyor.

Prostat kanseri tedavisi gerekli mi?

Oxford ve Cambridge Üniversiteleri’nden uzmanların yaptığı araştırmaya göre, İngiltere’deki onbinlerce prostat kanseri hastası, kanser büyük ihtimalle yıllarca ciddi ya da ölümcül olmadığı halde gereksiz ameliyatlar geçiriyor ve radyoterapi tedavisi görüyor.

İngiltere Basını: 15 Eylül 2016 Basın Özeti

Hastalığın yakından izlenmesi ve müdahale edilmemesi seçeneğini tercih eden hastalarda 10 yıl içinde hayatta kalma oranının yüzde 99 olduğu kaydediliyor. Bu oranın tedavi gören hastalarda da aynı olduğu belirtiliyor.

Araştırma ameliyatlar ve kanser tedavilerinin hastalığın yayılmasını yavaşlattığı sonucuna varılırken, prostat kanseri genelde yaşlı erkeklerde sık görüldüğü için, hayatta kalma oranlarının aynı kaldığı söyleniyor.

Yakından izlenen hastalarda teşhisin ardından üç ayda bir test yapılıyor. İki yılın sonunda durum kötüleşmemişse testler altı ayda bire iniyor.


Prostat kanseri tedavisi, çok sayıda hastada idrar yolları hastalıklarına yol açıyor ve cinsel yaşamı olumsuz etkiliyor.

ABD şokta: Donald Trump, Hillary Clinton’ı geçti!

Cameron: Türkiye bu hızla giderse AB’ye 3000 yılında girer

Beyin sağlığı konusunda Dr. Güçlü Ildız’ın önerileri

Erkeklerde prostat muayenesi neden yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.