Suriye’de gergin saatler: ABD ile Rusya karşı karşıya

Suriye’de çok gergin saatler… ABD, Suriye’nin Deyr ez-Zor kentinde rejim unsurlarını 40 dakika boyunca bombaladı. Aralarında Rus ve İranlıların da bulunduğu 83 asker hayatını kaybetti, 120’si de yaralandı. ABD ile Rusya karşı karşıya geldi.

Suriye'de gergin saatler: ABD ile Rusya karşı karşıya rejim askerlerini yanlışlıkla bombaladık ışid

ABD: Rejim askerlerini yanlışlıkla bombaladık

ABD jetleri, Deyr Ez-Zur’da Suriye ordusu birliklerini 4 kez bombaladı. Saldırıda 60’dan fazla askerin öldüğü, 100’den fazla askerin de yaralandığı belirtildi. ABD, hedefin DAEŞ olduğunu rejim askerlerinin yanlışlıkla bombalandığını iddia etti

Saldırıyı fırsat bilen IŞİD, Tarda Havaalanı’nı ele geçirdi. Gerilimin arttığı dakikalarda 16 Rus uçağı da Lazkiye’den havalandı. Acil toplanan BMGK, ABD ile Rusya gerilimine sahne oldu. IŞİD dün ise aynı bölgede Esed’in bir uçağını düşürmüştü.


ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası askeri koalisyona bağlı uçakların önceki akşam Suriye’nin doğu şehirlerinden Deyr ez-Zor’da Suriye rejim askerlerini hedef alması dünyanın yüreğini ağzına getirdi. Olay 17:00 ile 17:40 arasında gerçekleşti. Irak’tan gelen 4 ABD uçağı (2 adet F-16, 2 adet A-10), rejim güçleri ve İranlı militanların IŞİD’le sıcak cephe hattı olan Sarda Dağı yakınlarına bomba yağdırdı.

Saldırıda son tespitlere göre 83 asker öldü, 120’ye yakın asker ise yaralandı. ABD uçaklarının bomba yağdırmasının ardından IŞİD, uzun bir süredir almak için çaba harcadığı Tarda Havaalanı’nı ele geçirdi. Esed rejimi ise ABD desteğiyle örgütün eline geçen havaalanında kontrolün dün itibariyle sağlandığını açıkladı.


BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

ABD saldırısının ardından apar topar bir açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) ‘acil’ olarak toplantıya çağırdığını duyurdu.

Türkiye saati ile gece 02:30’da başlayan toplantı, gergin anlara sahne oldu. Bir saat süren basına kapalı zirve sonrası açıklama yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, “Niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi. Tabii ki can kayıpları dolayısıyla üzgünüz” dedi. Rusya’nın BMGK’yı toplantıya çağırmasını eleştiren Power, “Rusya, BMGK’yı toplayarak ahlakçılık oyunu sergiliyor. Bu oyun Rusya standartlarına göre bile eşsiz derecede şüpheci ve ikiyüzlü. Esed 2011’den beri sivilleri kasıtlı olarak hedef alıp kimyasal silah kullanırken, Rusya tepki bile vermemişti” değerlendirmesinde bulundu.

Washington’da yönetim kimde?

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de ABD’yi Suriye’de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD’in hedeflerine destek vermekle suçladı. “Washington’da yönetim Beyaz Saray’da mı yoksa Pentagon’da mı?” diye soran Churkin, ABD tarafından farklı açıklamalar geldiğini kaydetti. Gazetecilerin “ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu?” sorusuna Churkin, “Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD’nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye’de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum” yanıtını verdi. Power’ın BM Genel Kurulu’ndaki toplantıya geç geldiğini ve kendisini dinlemediğini anlatan Churkin, bu nedenle Power konuşurken de kendisinin salonu terk ettiğini söyledi.

16 Rus uçağı havalandı


Suriye’de gerilimi iyice tırmandıran bombalama 40 dakika sürdü. ABD’nin bombalaması sonucu çok sayıda rejim askeriyle birlikte 7 Rus ve İranlı militanların da öldüğü belirtiliyor. 40 dakika boyunca süren bombalama, ancak Rus yetkililerin uyarısıyla durduruldu. Hava saldırısı sırasında Rusya’nın hava savunma sistemlerini ateşleyip ateşlemediği konusunda net bir bilgi verilmedi. Ancak gelen bilgilere göre, 16 Rus savaş uçağı Lazkiye’den havalanarak aynı dakikalarda Deyr ez-Zor bölgesine gitti.

Tusk: Avrupa’nın “her tür krizle” sallandığı gerçek

Boris Johnson: AB ile vizesiz seyahat için Türkiye örneği

Times Gazetesi: “Erdoğan’ın uzun kolu”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.