Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye idam cezası uyarısı geldi

Avrupa Konseyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasının ‘yakında geleceği’ yönündeki ifadelerinden bir gün sonra Türkiye’ye uyarıda bulundu. Erdoğan zamanlama konusunda bir yorumda bulunmazken, hükümetin teklifi meclise getireceğini ve kendisinin de imzalayacağını söyledi.

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye idam cezası uyarısı geldi
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye idam cezası uyarısı

Avrupa Konseyi sözcüsü Daniel Holtgen, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “İdam cezasını uygulamak Avrupa Konseyi üyeliği ile bağdaşmaz” dedi.

Türkiye’de ilk olarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardında halk “Birlik için buradayız, idam istiyoruz” sloganlarıyla sokaklardayken Avrupa Birliği’nden idam cezası konusunda açıklama gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumartesi günü Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın açılışında da “İdam isteriz” sloganları atan destekçilerine seslenirken, “Yakın yakın… Merak etmeyin, inanıyorum ki idam teklifi Meclis’ten geçecek. Ben de onaylayacağım” demişti.


Cumhurbaşkanı, taraftarlarının attığı “İdam isteriz” sloganlarını sık sık “haklı bir talep” diye niteliyor.

AB’den Türkiye’de idam açıklaması geldi

İdam Cezası: Halka göre şerbet vermek

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Brüksel’de Türkiye’deki darbe girişimini ele almak üzere yaptığı toplantı sırasında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte basın açıklaması yapan Mogherini, “Türkiye demokrasiye saygı duymalıdır” demiş ve şöyle eklemişti:

“AB olarak Türkiye’ye anayasal düzenin tamemen gözetilmesi çağrısı yapıyoruz; ülkede hukukun üstünlüğünün hakim olmasının önemini hatırlatıyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, “Türkiye’nin seçilmiş liderliğinin yanında duruyoruz. Türkiye demokratik kurumlar ve hukuk güvenliğine saygı duymayı sürdürmeli” demişti.

Erdoğan, eleştirilere “Batı ne derse desin beni ilgilendirmiyor” yanıtı vermişti

Daha önce de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Türkiye’nin idam cezasını geri getirmesi durumunda AB üyelik müzakerelerinin durdurulacağını belirterek, “İdam cazasının olduğu bir ülkenin AB’de yeri olamaz” diye konuşmuştu.


Erdoğan da Avrupa’dan gelen bu eleştirilere “Batı ne derse desin beni ilgilendirmiyor. Ben milletime bakarım. Bunun kararını parlamento verir. Benim milletim parlementoya çağrısını yapıyor, idam diyor” diye yanıt vermişti.

Şimdi bize ne lazım idam mı?

İdam Ceza Değil İntikamdır

Unutulmaz idam edilen edebi kişiler (1)

Avrupa Konseyi’nin açıklaması, aynı gün yürürlüğe girdiği duyurulan iki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 10 binden fazla kamu çalışanının ihraç edildiği, 15 basın kuruluşunun da kapatıldığı duyurusunun ertesi günü geldi.

Darbe girişiminin ardından düzenlenen mitinglerde kalabalıklardan ‘idam isteriz’ tezahüratları geldiğini yineleyen Erdoğan, bu ay bir başka mitingde konuşurken “Şimdi idam diyorlar – bu haklı bir taleptir” diye seslenmişti.

Türkiye ölüm cezasını Avrupa Birliği üyeliği uyum çalışmaları kapsamında 2004 yılında kaldırmıştı.


Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idama yollayanlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.