Borç transferi ve kredi yapılandırma nedir? Nasıl yapılır?

27 Eylül’de yürürlüğe giren düzenlemeyle kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanlar, bankalara başvurarak borçlarını 72 aya kadar yapılandırma olanağı sağlandı.

Bankalardan yapılandırma şartı: Kredi yeniden yapılandırma

Kredi kartı ve kredi borçlarını 72 aya varan vadede yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaş isyan etti. Bankaların vatandaşa ‘sen düzenli ödüyorsun, borcunu geciktir, öyle başvur’ demesi, ’40 bin liralık krediye 33 bin lira faiz istemesi’ üzerine Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), harekete geçti. Uygulamaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle 12 bankayı isim isim Başbakan Binali Yıldırım’a şikayet etti.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, 20 günlük uygulama sonucunda bankalara başvuran binlerce tüketici hayalkırıklığı yaşadı.


Bankaya kızan tüketici derneklerini telefon, faks, mail yağmuruna tuttu. TÜDEF de Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e bankaları şikayet etti.

Borcunu geciktir öyle gel!

40 bin tüketicinin üye olduğu tüketici derneklerinin çatı kuruluşu TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak imzasıyla Başbakan Yıldırım’a gönderilen mektupta, federasyon görevlilerinin birer müşteri gibi banka şubelerine giderek yaptıkları tespitler ile vatandaş şikayetleri şöyle sıralandı:

* Uygulama, borcunu düzenli ödeyenleri de kapsamasına rağmen ‘siz borçlarınızı tam zamanında ödediğiniz için kapsam dışısınız, gidin borcunuzu birkaç gün geciktirin’ denilerek tüketici yanlış yönlendiriliyor.

* Uygulama yapan bankalardan bazıları tüketicilerden aylık yüzde 1,39’dan yüzde 2,42′ ye varan oranlarda yüksek faizler istiyor; böylece 72 ay sonrasında ana borcu çok aşan fahiş faizler oluştuğu anlaşılıyor.

* TÜDEF’e gelen vatandaş şikayetlerinde ise örneğin 31 bin liralık borca 26 bin lira faiz istendiği; 40 bin liralık kredinin 73 bin lira olarak yapılandırıldığı görüldü.

Kredi kartı yapılandırmasından sonra tüketicinin kara listeye alınarak 72 ay süresince kredi ve kredi kartı kullanımının engellendiği tespit edildi.

Kredi yapılandırma nasıl yapılırborç transferi nedir? Kredi kartı borcu ya da kredi borcu yüzünden bütçeniz daralıyor ve gelir – gider dengeniz bozuluyorsa bu yazımız size yol gösterebilir.

Borç transferi nedir, kredi yapılandırma nedir?

Borç transferi ile kredi yeniden yapılandırma birbirine çok benzeyen bankacılık işlemleri olsalar da arada küçük bir nüans vardır: Yeniden yapılandırma, (çoğunlukla) aynı bankada, ödeme güçlüğü çekilen bir kredi ya da kredi kartı borcu için ilgili banka ile görüşerek yeni ve kolay bir ödeme planının hazırlanmasıdır. Borç transferi ise (genellikle) bir ya da birden fazla bankada bulunan ve yine ödenemeyen borçların tek bir bankada toplanmasıdır.


Borç transferi genellikle kredi ile kredi kartı borçları için uygulanırken; yeniden yapılandırma, konut kredisi borçlarında yapılmaktadır.

Kredi yapılandırma nasıl yapılır?

Şimdi kısaca bahsedelim. Konut kredisi yeniden yapılandırma yapmaya karar verirken esas alınması gereken birkaç husus vardır:

  • Kalan borç miktarı
  • Faiz oranları arasındaki fark
  • Ödenmekte olan taksit tutarı
  • Toplam kredi maliyeti

Bu noktaları dikkate alarak yapacağınız bir hesap sonrası yapılandırma yapmanın gerekliliğine karar verebilirsiniz.

İlaveten aynı bankada da yapılandırma yapabilirsiniz. Borçlar ödenemediğinde bankalar çoğunlukla yapılandırmaya açıktırlar. Bu sayede hem onlar alacaklarını tahsil ederler hem siz daha küçük aylık taksitlerle bütçenizi çok zorlamadan ödeme yapmış olursunuz.

Tabii bunun bir bedeli olacaktır: Farklı faiz oranları ve gerekirse uzatılmış vadelerle daha fazla “toplam geri ödeme” tutarı!

Borç transferi nasıl yapılır?

Borç transferi ile amaç genellikle birkaç bankaya dağılmış olan borçları tek bir bankada toplamaktır (eğer sizin de farklı ödeme tarihleri olan ve bütçenizi zorlayan birden fazla kredi/kredi kartı borcunuz varsa bu seçeneği değerlendirebilirsiniz).

Transfer esnasında borçların aktarıldığı bankadan alınan destek ile mevcut borçlar kapatılır. Böylece taksitleri tek bir günde ve belli bir tutarda ödeyebilirsiniz. Tabii borç transferi de cebinizden çıkan toplam tutarı arttıracaktır.

Kredi yapılandırma ve borç transferi yapan bankalar

Borç transferi yapan bankalar dönem dönem kampanyalar düzenlemektedirler. Kampanya koşulları ve transfer şartları bankalar arasında farklılıklar gösterebilir. Kredi faiz oranları da farklılıklar gösterir ancak vade süreleri yasalar ile belirlendiğinden, ihtiyaç kredisi borç transferi işlemlerinde en uzun vade süresi 72 aydır.

Yapılandırma işlemleri için tüketicilerin ilk tercihleri, halihazırda çalışılmakta olan banka olurken, borç transferinde bu tercih en uygun kredi teklifini sunan banka olarak değişmektedir.  Hangikredi.com aracılığı ile kredi hesaplama işlemi yaparak ihtiyaç kredisi ya da konut kredisi yapılandırması ile borç transferi yapabilirsiniz.


hangikredi.com

Ekonomi Türk halkına öpücük veriyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.