İtalya’da peş peşe 2 deprem!

İtalya’nın merkezinde yer alan kırsal bölgede meydana gelen ve başkent Roma’da hissedilen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından 6,1 büyüklüğünde yeni bir deprem daha meydana geldi.

italya-deprem

Perugia kentinin yaklaşık 66 kilometre güneydoğusunda, yerel saatle 19.11’de gerçekleşen ilk depremin, birkaç saniye sürdüğü ve herhangi bir mal ve can kaybına yol açmadığı kaydedildi.

ABD Jeolojik Jeolojik Araştırma Merkezi’nden (USGS) yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğü 5,6 olarak ifade edilse de, sonrasında İtalyan jeoloji kurumu National Institute of Geophysics and Volcanology bu rakamı 5,4 olarak revize etti. Görgü tanıkları, depremin ülkenin doğusundaki başkent Roma’da da hissedildiğini ve yüzlerce yıllık binaların sallandığını aktardı.


Ülkedeki ikinci depremin Perugia’nın 71 kilometre doğusunda meydana geldiği ve 6,1 büyüklüğünde olduğu ifade edildi.

Başkent Roma’da da hissedilen depremin 10 kilometre derinlikte meydana geldiği açıklandı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, yetkililerle temas halinde olduğunu belirtti. Depremde henüz ölü ve yaralı olduğu bilgisi verilmedi

İtalya’da 24 Ağustos’ta yaşanan depremde Amatrice kasabası adeta yerle bir olmuş ve 300 kişi hayatını kaybetmişti.

İkinci sarsıntı 6,1 büyüklüğünde

İtalya’nın Macerata kenti yakınlarında bu akşam 6.1 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Ülkenin merkezindeki Umbria, Marche ve Lazio bölgelerin kesiştiği yerde akşam saatlerinde peş peşe kuvvetli sarsıntılar kaydedildi.

Başkent Roma’nın 200 kilometre kuzeydoğusundaki Macerata vilayetinde yerel saatle 19.10’da kaydedilen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından yerel saatle 21.18’de (TSİ 22.18) büyüklüğü Richter ölçeğine göre 6,1 büyüklüğünde ikinci sarsıntı meydana geldi. İkinci sarsıntının merkez üssünün Macerata’ya bağlı Ussita kasabası olduğu ve yerin 8,4 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi.


Bölgeden İnternet’te sosyal paylaşım platformlarına yansıyan ilk görüntülerde, bazı eski bina ve kiliselerde yıkımların yaşandığı görüldü. Rainews24 kanalı, Sivil Savunma Kurumuna dayandırdığı haberinde, ikinci depremin merkez üssü Ussita, Visso ile ilk depremin merkez üssü Castel Sant Angelo’da yıkımların olduğunu aktardı.

SKYTG 24 kanalının canlı yayınına katılan Ussita Belediye Başkanı Marco Rinaldi, “Çok sayıda ev yıkıldı. Bizim memleketimiz bitti.” dedi. Rinaldi, ilk sarsıntının ardından insanların evlerinden çıktığını, bu nedenle ikinci depreme sokakta yakalandıklarını söyledi.

İlk depremin ardından herhangi bir can kaybı yaşanmadığı, iki kişinin yaralandığı duyurulurken, ikinci sarsıntı sonrası can kaybı ve yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. İlk sarsıntı gibi ikinci sarsıntı da başkent Roma ve çevre illerde hissedildi. Bölgede artçı sarsıntılar sürüyor.

Bu arada, ikinci sarsıntının ardından deprem bölgesi yakınlarındaki yerleşim yerleri Terni, Perugia, Teramo, Ascoli Piceno ve Camerino’da okullar tatil edildi.

İlkine göre daha şiddetli olan ikinci sarsıntı nedeniyle İtalya Birinci Futbol Ligi’nin (Serie A) 10. haftasında deprem bölgesine yakın yerde oynanan Pescara-Atalanta maçı bir süre durdu.


Rainews24 kanalının haberine göre de maçı izleyen taraftarların peş peşe hissedilen depremlerin ardından maçın tatil edilmesi için protestoda bulundukları bildirildi.

İstanbul için korkutan uyarı: Deprem 7,6 büyüklüğünde olacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.