Ana Sayfa Sektör Bugün yeniden bir şansın olsa başka bir mesleği seçer miydin?

Bugün yeniden bir şansın olsa başka bir mesleği seçer miydin?

Çalışanlar her ne kadar kariyer hedefine ulaşamadıklarını düşünse de ankete katılan çalışanların %61’i “Bugün işe yeniden başlama şansı olsa yine aynı mesleği seçerdim” diyor.

Bugün yeniden bir şansın olsa başka bir mesleği seçer miydin?

Kariyer.net tarafından düzenlenen ve yaklaşık 300 bin kişi tarafından online olarak gerçekleştirilen “Meslekler” anketinden çıkan sonuçlara göre, çalışanların %91’i kariyerinde hedeflediği yerde olmadığını düşünüyor.

Birçok kişi genç yaşta yaptığı kariyer seçimlerini gelecek yıllarda yeniden değerlendiriyor ve “Bugün yeniden bir şansın olsa başka bir mesleği seçer miydin?” sorusuyla karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de çalışanların ve işverenlerin en çok tercih ettiği online insan kaynakları platformu yaklaşık 300 bin çalışana bu soruyu sordu ve meslek seçimleri hakkındaki görüşlerini ortaya çıkardı.

Çalışanların öncelikle neden kariyer değişikliği yapmak istediklerinin cevabını arayan ankete katılanlara, “Hangisi sizin için şu an en önemli kariyer değiştirme nedeni olur?” sorusu soruldu. Buna göre çalışanların %58’i “Hedeflediğim gibi ilerleyememek” yanıtını verdi. Soruyu yanıtlayanların %25’i “Yeterli ücret alamamak”, %6’sı “Ulaşım zorluğu, yine %6’sı “Çalışma saatlerinin uzunluğu” ve %5’i “İş arkadaşlarıyla anlaşmazlıkla” dedi.

En çok çalışılmak istenen alan: Medya, iletişim ve teknoloji

“Elinizde olsa hangi alanda çalışmak istersiniz?” sorusuna çalışanların %40’ı “Medya, iletişim ve teknoloji” derken, %20’si “Tasarım”, %17’si “Turizm”, %14’ü “Yazılım, %9’u ise “Yazarlık” cevabını verdi. Ayrıca diğer mesleklerin gelirleri hakkındaki görüşlerinin de öğrenildiği ankette çalışanlara “En çok para kazanan meslek çalışanları sizce hangisi?” sorusu sorulduğunda ise verilen yanıtların %33’ü “Deniz ve havayolu çalışanları”, %28’i “Doktor, avukat”, %14’ü “Bilişim, bilgi sistemleri çalışanları”, %13’ü “Finans, ekonomi çalışanları” ve %12’si “Mimar, mühendis” oldu.

Anket sonuçları incelendiğinde çalışanların aslında çalışmak istedikleri alan ile onlara göre en çok para kazandırdığını düşündükleri mesleği seçmek arasında farklar olduğu görülürken, çalışanların hayallerindeki mesleklerin ise çok kazandıran meslekler arasında yer alamadığı göze çarpan veriler arasında yer aldı.

“Satış” pozisyonlarında iş bulmak kolay; çalışmak zor

meslek secimi

“Meslekler” anketinde çalışanlara “Hangi meslekte iş bulmak daha kolay?” sorusu da yöneltildi. Çalışanların %61’ine göre “Satış”, %24’üne göre “Mühendislik”, %15’ine göre ise “Muhasebe” pozisyonlarında iş bulmak daha kolay. Mesleklerin zorluk derecelerini de değerlendiren çalışanlar

Satış pozisyonunda iş bulmayı daha kolay bulsa da mesleğin kendisini zor buluyor ve %59 gibi büyük bir oranla “Satış” pozisyonlarını daha zor olarak tanımlıyor.

Bunun sebepleri arasında ise “Satış” pozisyonlarının aslında ikna yeteneğine dayalı olması, bu pozisyonlarda çalışan kişilerin mobil ve ofis dışında çalışmak zorunda kalması, çalışanlara verilen satış hedeflerinin yüksek olması ve bununla birlikte elde edilen gelirlerin hedeflerin tutmasına bağlı olarak gerçekleşen prim sistemine dayalı olması geliyor.

İstihdam piyasasında satış pozisyonlarının rolünü değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Aylık olarak yayınladığımız İstihdam Endeksi’ne göre en çok ilan yayınlanan pozisyon olan satış pozisyonları uzun yıllardır ilk sırada. Şu an 5.576 satış pozisyonu ilanı var ve en çok ilan yayınlanan satış pozisyonları şöyle: %28 Satış Danışmanı, %7 Satış Temsilcisi, %5 Mağaza Satış Danışmanı, %4 Satış Mühendisi, %4 Satış Uzmanı. Satış alanında yayınlanan iş ilanlarının toplam iş ilanlarına göre oranı ise %15. Son bir yılda satış ile ilgili pozisyonlara başvuru yapan 1.293.688 kişi toplamda 16.364.718 ilana başvuru yapmış durumda” bilgisini veriyor.

En uygun meslek çocukluk hayallerimizde saklıdır!

Gençler: İdeal meslek tercihim yok; ne iş olsa yaparım

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.