El Bab’da Suriye rejimi Türk askerine havadan saldırdı

El Bab bölgesinde Suriye rejimi tarafından Türk askerine hava saldırısı yapıldı. Saldırıda 3 asker şehit oldu, biri ağır 10 asker yaralandı.

Suriye rejimi El Bab'da Türk askerine havadan saldırdı

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin öncülüğünde Suriye’de düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatında yürütülen operasyonlar kapsamında, 24 Kasım 2016 saat 03:30 sularında, Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, üç kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 10 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralı personel tedavilerinin yapılması maksadıyla süratle bölgeden tahliye edilmiştir.


Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehitlerimizin değerli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır; yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.

Ankara’da hareketli saatler

Fırat Kalkanı harekatını yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına Suriye güçleri tarafından saldırı düzenlenmesi Ankara’yı alarma geçirdi.

Fırat Kalkanı harekatını yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına Suriye güçleri tarafından saldırı düzenlenmesi Ankara'yı alarma geçirdi.

TSK’nın saldırıyı rejim güçlerinin yaptığını açıklamasından sonra Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’dan bilgi aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Trabzon programını iptal etti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, Fırat Kalkanı Harekatı’nda El Bab bölgesindeki Türk askerlerine yapılan saldırıyla ilgili Bakan Işık ve Orgeneral Akar ile telefonla görüştü. Yıldırım, askerlerin durumu ve harekata ilişkin Işık ve Akar’dan bilgi aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Türkiye çok tehlikeli bir sürecin içine sürüklenebilir” dedi. Kılıçdaroğlu, hükümete de sağduyulu olma konusunda çağrıda bulundu.

Türkiye Otelciler Federasyonu Genel Kurulu’nda konuşan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Sözlerime sayın başkan da değindirdi, terörle başlamak isterim. Adana’daki terör saldırısı hepimizin sabah aldığı en kötü haber. Sayın Vali’yi aradım, ayrıntıları almaya çalıştım.

Sayın başkan konuşmasını yaparken, siyasette uzlaşmaya değindi. Belki de hepimizin üzerinde uzlaşacağı konulardan birisi terör. Kimden gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin bütün siyasal partilerin, STK’ların terör konusunda ortak payda geliştirmeleri gerekiyor.

Kılıçdaroğlu: Türkiye çok tehlikeli bir sürecin içine sürükelenebilir

Kılıçdaroğlu: Faizler yüzde 1'i geçemez diye teklif getir destek vereceğim

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:


“Biz her terör olayından sonra şu çağrıyı ısrarla yaptık. “Terörü bitirmek için bizden ne istiyorsanız vermeye hazırız”. Defalarca söyledim bunu. Çünkü bu ülkenin insanı terörü evlatlarını vermekten bıktı. Ülkemizde huzur istiyoruz.

Son 14 yıllık çerçeveye baktığımızda PKK terör örgütü vardı, şimdi iki terör örgütü daha önümüzde duruyor. Biri IŞİD birisi FETÖ terör örgütü denilen terör örgütü. Ne oldu da 14 yılda Türkiye’de üç terör örgütü oldu? Bunun üzerinde hepimizin düşünmemiz lazım. Kuşkusuz bizim düşüncelerimiz var.

İkincisi Fırat Kalkanı Harekatı… Genelkurmay’ın yaptığı açıklama, Suriye hükümetine ait uçaklarla askerlerimizin vurulduğu şeklinde haber. Bu çok tehlikeli bir kapıya bizi getirebilir. Çok tehlikeli bir sürecin içine Türkiye’yi sürükleyebilir. Buradan hükümet yetkililerine sağ duyuyla davranmalarını tavsiye etmenin ötesinde bir şey söyleyemeyeceğim. Bölgemizde Türkiye temel bir denge  unsuruydu. Sağ duyu yapmanın çok önemli olduğuna inanıyorum.”

Mete Yarar: Türkiye tuzağa mı çekiliyor?

Habertürk’ün canlı yayınına katılan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar şöyle konuştu:

“Bugün yapılan saldırının içeriği, TSK’nın rejim bölgesinden yapıldığı açıklaması var. Bu uçağın kime ait olduğuyla ilgili bir açıklamada yer almıyor. Başka bir şey daha var, özellikle bölgede farklı farklı ülkelerden gelen, farklı farklı ülkelerden bulunan kişiler de var. Hem İran hem Rusya destekli gelen uzmanlar da var. Bu uçağın kime ait olduğundan öte, bu uçağı kimin kullandığı önemli bir veri bulunacaktır.

“Herkesin sorması gereken soru”

Kimin dost ve kimin düşman olduğunu bilmediğimiz bir coğrafyada bir operasyon icra ediyorsunuz. Kim bu silahı ateşledi, kim bu silahı kullandı ve Türk askerlerini şehit etti, zor bir soru. Bu saldırının niçin yapıldığının bulunması daha elzem. Münbiç hedefinden Türkiye’yi vazgeçirmeye mi çalışılıyor? Başka bir tuzağa mı çekilmek isteniyor sorusu herkesin sorması gereken soru olduğunu düşünüyorum.”

el bab nerede suriye fırat kalkanı

El Bab nerede?

El Bab, Suriye’de, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesinde yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bu kasaba, önemli bir sanayi merkezi olarak biliniyor. Türkçe adı “Kapı” olan kasaba, sadece doğu ile batı değil, aynı zamanda kuzey ve güney yönlerinde de önemli bir kavşakta bulunuyor. Kasabanın nüfusunun önemli bir kısmını Sünni Araplar oluşturuyor.

El Bab, Kasım 2013’te IŞİD’in yönetimine geçmişti. Kürt silahlı oluşumu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), kuzeydoğuda bulunan Menbiç’i aldıktan sonra El Bab’a ilerlemeyi planladıklarını açıklamış ancak bu plan daha sonra hayata geçirilmemişti. Kasaba hala IŞİD’in yönetimi altında bulunuyor.

el bab suriye fırat kalkanı harita türkiye deaş

El Bab neden önemli?

Coğrafi konumu, El Bab’a çok kritik bir kavşak olarak stratejik önem kazandırıyor. El Bab; Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’den başlayarak, İdlib, Halep ve Menbic’ten geçerek Irak’a doğru uzanan M4 otobanının kuzeyden gelen en önemli yollardan biriyle kesişme noktasında yer alıyor. Bu nedenle, Cerablus ile birlikte burası, IŞİD’in başkent olarak ilan ettiği Rakka ve Deyr ez Zor’a giden ana yolun üzerinde bulunuyor.


Bu hat, IŞİD’in yaklaşık 2,5 yıl boyunca kuzeyden eleman getirdiği ana güzergah oldu. Bu stratejik öneminde dolayı, bazı kaynaklar, buranın IŞİD tarafından “ikinci başkent” olarak görüldüğünü öne sürüyor.

Darbe gecesi Erdoğan’ın yayınlanmayan ilk konuşması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.