Türkiye’de girişimciliğin geleceği ne olacak?

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’nın bu yıl dördüncüsü yapıldı.

Türkiye'de girişimciliğin geleceği ne olacak?

Sektörlerin liderlerini buluşturan ve Türkiye’de bu konudaki ilk etkinlik olan konferansta, sektörlerinde lider kurumlardan üst düzey temsilciler; yaptıkları yeniliklerle şirketlerine rekabet avantajı sağlayan uygulamaları, yön gösterici deneyimlerini ve mevcut stratejileri sorgulatacak yeni trendleri katılımcılara aktardılar.

Türkiye’de girişimciliğin geleceği ne olacak?

BKM Ekspress, Eureko Sigorta, ING Bank,Startups.Watch, Fiba Group, Core Strategy, Yodiviki ve Zipcar şirketlerinin sponsor olarak destek verdiği 4. Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’na bu yıl 100’e yakın şirket katıldı. 23 Kasım 2016 tarihinde Swissotel İstanbul’da gerçekleştirilen konferansta bu yıl ‘Kurumlarda Girişimcilik Dönüşümü’ konusu ele alındı. Konferansın açılış konuşmasını General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy,kapanış konuşmasını da Fiba Holding ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin yaptı.


Konferansa; Boyner Grup Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir, Eureko Sigorta Bilgi Teknolojileri ve Dijital Kanallar Genel Müdür Yardımcısı İlker Arabacı, Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Multinet Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Başev, İNG Bank Türkiye CIO’su Bahadır Şamlı, Startups.Watch Kurucusu Serkan Ünsal ve Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt konuşmacı olarak katıldı.

“Şirketlerin kurtuluş yolu”

kurumici girisimcilik konferansı

Kurumiçi Girişimcilik kavramının dünyada ve Türkiye’de büyük ilgi görmeye başladığına dikkat çeken Özyeğin Üniversitesi’nden İhsan Elgin şu bilgileri verdi:

“Kurumiçi Girişimcilik, kurum içinde bir fikri/projesi olan, girişimcilik yeteneği yüksek çalışanların, girişimciler gibi çalışarak, az zamanda çok iş fikrini minimum maliyetle test ederek hayata geçirmelerine olanak sağlayan bakış açısıdır diyebiliriz. Konuyu çok genel çerçevede tüm şirketin ‘girişimci şirkete dönüşmesi’ olarak tanımlamak daha doğru. Aksi takdirde güzel bir iletişim veya çalışan motivasyonunu artırma çalışmasından öteye geçmesi mümkün değildir. Bir şirket, şirketin yarınına yön veren liderler (üst düzeyler), bugünün operasyonunu sürdüren yöneticiler, süreçleri hayata geçiren çalışanlar, İK Yönetimi ve bu grupların çalışma ortamını düzenleyen yazılı kurallar (prosedür/süreç) ve yazılı olmayan kurallardan (kültür) oluşur. Şirket dışında ise altyapı unsurları sağlayan veya satışlarına destek veren paydaş ekosistemleri bulunur. Şirketlerin hayatta kalma sürelerinde gözlenen düşüşün de etkisi ile dünyada ve Türkiye’de oldukça ilgi görmeye başlayan kurumiçi girişimcilik kavramı, sürdürülebilir büyüme ve rekabette fark yaratma hedeflerini destekleyen ve şirketlerin yarınını şekillendiren bir ‘kurtuluş yolu’ olarak görülüyor.”

Kurumiçi Girişimcilik konusunu çok önemsediklerini vurgulayan Elgin, “Bu anlayışın şirket kültürlerine entegre edilmesi ve ülkemizden de başarı hikayeleri çıkması bizleri çok mutlu edecek. Bu anlayışın şirketlerde benimsenmesi ve çalışanlara aktarılması konusunda da eğitimler düzenliyoruz. Türkiye için henüz çok da uzun süreli sayılmayacak bu yolculukta birbirleriyle görüş ve deneyim alışverişinde bulunmaları ve iç girişimciliği paylaşımcı bir modelle geliştirmek çok önemli” diye konuştu.


“Girişimci ve yenilikçi üniversiteyiz”

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde son beş yıldır ilk 10’da ve vakıf üniversiteleri arasında 4. sırada olan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk konferans ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yenilikçi ve girişimci vizyonumuz doğrultusunda, Türkiye’de bu konudaki ilk etkinlik olan ve bu yıl 4.sü yapılan ‘Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’nı bünyemizdeki Girişimcilik Merkezimizle düzenlemekten gurur duyuyoruz. Merkezimiz, 2008 yılında kurulduğu günden bu yana yeni girişimcilere, girişimcilik yapmak isteyen öğrencilere, iş geliştirmek isteyen KOBİ’lere, Kadın Girişimci ve Aile Şirketlerine eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. 2011 senesinde Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kurulan Girişim Fabrikası ile de inkübasyon/hızlandırma desteği sağlanmaktadır. Türkiye’de girişimcilik alanında öncülük eden ve birçok faaliyete imza atmış merkezimiz Kurumiçi Girişimcilik Kavramını etkili bir şekilde anlatmaya çalışarak hem firmalara hem de girişimcilik eko sistemine Kurumiçi girişimcilik eğitimleri ve Kurumiçi girişimci buluşmaları organize ederek öncülük etmektedir. Yenilikçi, girişimci yaklaşımımızla örtüşen bu örnek etkinlikle, kurumiçi girişimciliğin önemini anlatarak ve teşvik ederek ekonomik ve toplumsal fayda sağlamayı hedefliyoruz.”

“CEO’lara önemli roller düşüyor”

Konferansın açılış konuşmasını yapan General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, “Şirketlerin yarınını tanımlamasına katkı sağlayan girişimcilik yaklaşımını olgunlaştırabilmek için CEO’lara önemli roller düşüyor. CEO’ların girişimcilik perspektifi, bu alanda yapılan liderlik ve atılan her adım, şirket içerisinde kurum içi girişimcilik yaklaşımının desteklenmesini sağlıyor” dedi.

“Multinet bu alanda bir başarı hikayesi”

Multinet Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Başev şunları söyledi: “Multinet bir inovasyon ve girişimcilik hikayesi. Bünyesine kattığı 6 girişim, 14 girişimci ortak ve içerisinde yeşerttiği onlarca girişimcileri start-up ruhlarını koruyarak ve global deneyimle birleştirerek büyütüyor. Böylelikle Multinet ekosistemini zenginleştiriyor.”


Konferansın kapanış konuşmasını yapan Fiba Holding ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ise, “TÜSİAD Kurumiçi Girişimcilik Yuvarlak Masa toplantılarıyla Kurumiçi Girişimcilik çalışmalarının İstanbul’la sınırlı kalmayıp Anadolu’ya da yayılması misyonunu üstlendik. Böylece şirketleri kuvvetlendirip Türkiye ekonomisine katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de girişimciliğin önündeki 10 engel nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.