Suriye’de ateşkes ilan edildi: Astana’da zirve yapılacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de Ankara ve Moskova’nın garantörlüğünde ateşkes anlaşmasına varıldığını söyledi. Suriye’de ateşkeş bu gece itibariyle başlıyor. Astana’da zirve yapılacak.

Suriye'de ateşkes ilan edildi: Astana'da zirve yapılacak erdoğan putin

Astana’da Suriye zirvesi

Cenevre görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Suriye’de ateşkesin sağlanması için Astana’da yeniden görüşmelerin başlaması kararlaştırıldı. Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde gerçekleştirilecek olan Suriye’deki ateşkes görüşmelerinde neler konuşulacağının ipuçları, Moskova’daki zirvede verildi.

Astana’da neler konuşulacak?

15 Aralık’ta başlayan ve 1 haftada başarılı bir şekilde tamamlanan Doğu Halep’in tahliyesinin ardından, Halep’teki modelin Suriye genelinde uygulanması daha önce gündeme gelmişti. Astana zirvesinde, Halep’te uygulanan ve ilk kez başarıya ulaşan ateşkes kararının tüm Suriye’de uygulanmasının yolları aranacak ve ortak bir plan üzerinde anlaşılacak.
Geçtiğimiz haftalarda Moskova’da yapılan zirve sonrası Türkiye-Rusya ve İran’ın yayınladığı ortak metin, Astana’da konuşulacak meselelerin de ipuçlarını veriyor. Ortak metnin en önemli başlıkları şöyle:


  1. Suriye’deki uzlaşma, Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde gerçekleştirilecek.
  2. Üç ülke de Suriye’deki meselenin askeri yollarla çözülemeyeceği konusunda mutabık.
  3. DEAŞ ve El-Nusra ile ortak mücadele şart, ılımlı muhaliflerin bu örgütlerden ayrıştırılması esas alınacak.

Suriye’de ateşkes bu gece başlıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin, Suriye’de bu gece yarısı başlayacak ateşkese garantörlük yapacağını duyurdu. Putin ateşkesi, Kazakistan’da rejim hükümeti, Suriyeli muhalifler ve Suriyeli tarafların katılımıyla yapılacak barış görüşmelerinin izleyeceğini belirtti. Putin, Kazakistan’da yapılacak görüşmelere ilişkin tarih vermedi.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise ateşkesin bu gece yürürlüğe gireceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir” açıklamasında bulundu.

Reuters, ateşkesin DEAŞ ve eski adı Nusra Cephesi olan Fetih el Şam Cephesi ile bu iki örgüte bağlı grupları kapsamadığını bildirdi.

Türk Dışişleri’nden yapılan açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi:

“Bilindiği gibi, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz.

suriye astana ateşkes önce sonra

BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır.

Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir.


Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup, bunun takibini de birlikte yapacaklardır.

Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.

Ülkemiz, birkaç gün önce Halep’ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.

Astana’da barış görüşmesi

Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye’de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde bir araya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Memnuniyetle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanı mevlüt çavuşoğlu: Memnuniyetle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Çavuşoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesine yer verdi.

Esad yönetimi de ateşkes ilanını doğruladı

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre Esad yönetimindeki Suriye ordusu da ateşkesi doğruladı. Suriye ordusu bu gece yarısı itibarıyla ülkede kapsamlı bir ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

Sputnik‘in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptıkları toplantıda konuşan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Putin’in talimatı doğrultusunda ve Türkiye’nin arabuluculuğunda iki ay boyunca Suriyeli muhalif grupların liderleriyle görüştü. Görüşmelere en etkili 7 grubun liderleri katıldı. Bu gruplar, Suriye’nin orta ve kuzey bölgelerinin büyük bölümünü kontrol ediyor” dedi. Şoygu, bu gruplardaki toplam militan sayısının 60.000’den fazla olduğunun altını çizdi.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran arasında Rusya’nın başkenti Moskova’da 20 Aralık’ta imzalanan Suriye konulu ortak bildiriyi bugün BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunacaklarını ifade etti.

Financial Times: Batı’nın Suriye’deki rolü azalıyor

ABD ile Türkiye arasında nokta restleşmesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.