Açık uçlu soru nedir? Sınava nasıl hazırlanmalı?

Yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin gireceği YGS için heyecanlı bekleyiş ÖSYM’nin yaptığı açıklama ile son buldu. Açık uçlu soru nedir? YGS’ye nasıl hazırlanmalı?

Açık uçlu soru nedir? Nasıl hazırlanmalı?

ÖSYM bu yılki sınav sisteminde başarıyı arttırmak, üniversite sınav ve tercih kalitesini arttırmak amacıyla bazı değişiklikler yaptı. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, ÖSYM sisteminde yapılan değişiklikleri ve bunların olası yansımalarını değerlendirdi. Peki, sınava girecek öğrencileri ve ailelerini ilgilendiren önemli konu başlıkları neler?

“Açık uçlu soru tarzının belirleyici olması düşük ihtimal”

Her bir sınavda 3’er adet açık uçlu soru yöneltilecek olmasının, sınav açısından belirleyiciliğin düşük olduğunu, değerlendirmede önemli bir puansal katkı veya kayıp yaratmayacağını belirten Salim Ünsal, ‘sadece ilk uygulama ve açık uçlu sorular ile tanışma anlamında sorulacağını düşünüyorum’ dedi.


Ayrıca Salim Ünsal, bu soruların cevaplarının da optik form üzerine yazılacak olması, cevapların kısa olacağı anlamını taşıdığına ve açık uçlu sorularda yapılan yanlışların doğru cevapları etkileyemeyeceği için öğrencilerin mutlaka bir cevap yazmasında yarar olacağına değindi.

‘En önemli değişim geometri testinin matematik testinin içine dahil edilmesi’

Açık uçlu soru nedir?

“Az yapılan bir test olması nedeniyle önceden çok da cevaplandırılmayan bir test olan geometrinin, matematik testinin içine dahil edilmesi ile daha fazla cevaplandırma zorunluluğu ortaya çıktı” diyen, Salim Ünsal, ”Sistemdeki en önemli değişim Geometri testinin matematik testinin içine alınması oldu. Bu da MF ve TM puan türleri itibariyle geometrinin etkinliğinin artmasına yol açacaktır…” dedi.

Bu değişimin yaratacağı değişiklikler ise; MF-1 için 1 geometri sorusu 1,04 kadar etkiye sahipken, şu an 1,95’e yükseldi. Matematik ise 2,08’den 1,95’e geriledi. MF-2’de 1 Geometri etkisi 0,56’dan 1,15’e yükseldi, 1 Matematik ise 1,28’den 1,15’e gerilemiş oldu.

MF-3’de 1 geometri etkisi 0,4’ten 0,9’a yükseldi, 1 Matematik ise 1,04’den 0,9’a gerilemiş oldu. MF-4’de 1 Geometri etkisi 0,88’den 1,65’e yükseldi, 1 Matematik ise 1,76’dan 1,65’e gerilemiş oldu.


Aynı etki TM türlerinde de önemli değişikliğe yol açacağına değinen Salim Ünsal, ”Buna göre; Aynı etki TM Puan türlerinde de önemli değişikliğe yol açacaktır.

Buna göre; TM-1 için 1 geometri sorusu geçen yıl yaklaşık 1,067 oranında etkiliydi. Şimdi bu etki 1,65’e yükseldi. 1 Matematik etkisi ise 2,0’dan 1,65’e geriledi. TM-2 için 1 geometri sorusu geçen yıl yaklaşık 0,8 oranında etkiliydi.

Şimdi bu etki 1,4’e yükseldi. 1 Matematik sorusu ise 1,76 etkiden 1,4’e geriledi. TM-3 için ise 1 Geometri sorusu geçen yıl yaklaşık 0,66 oranında etkiliydi. Şimdi bu etki 1,15’e yükseldi. 1 Matematik sorusu ise 1,44’ten 1,15’e geriledi’ dedi.

Öğretmen adayları artık LYS ile alınacak, Meslek Liselilere sürpriz

Tüm öğretmenlik bölümleri ile İlahiyat ve eş değer İslami Bilimler dallarının puan türlerinin tamamının LYS puan türüne taşındığına ve öğretmenlik programlarına 240 bin sıralama getirilmesine değinen Salim Ünsal, ” Sistemdeki önemli değişikliklerden bir tanesi de öğretmenlik bölümlerinin LYS ile öğrenci kabul ediyor olması. Öğrencilerin şimdiden ona göre hazırlık yapmaları gerekmektedir…” dedi.


Sınavsız öğrenci alan 2 yıllık programlara artık YGS ile öğrenci alınacak olmasını belirten Salim Ünsal, ”Bu durum sınavsız 2 yıllıklara girmeyi hedefleyen Meslek Liseliler için önemli bir sürpriz oldu…” dedi.

YGS ve LYS’de 2017’de neler değişecek?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.