Eğitimde kaynaştırma yöntemi nedir? Kaynaştırmaya örnek proje

Özel gereksinimli çocukların okul öncesi kurumlarda akranlarıyla eğitim almaları ve kaynaştırmadan en iyi şekilde yararlanmaları amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında teorik eğitimler bölümü tamamlandı, saha çalışmaları uygulanmaya başlandı.

Eğitimde kaynaştırma yöntemi nedir? Kaynaştırmaya örnek proje!

Tohum Otizm Vakfı’nın okul öncesinde kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması amacıyla, Sabancı Vakfı’nın desteği, İstanbul İl Milli Eğitimi Müdürlüğü ve Öğretmenler Akademisi Vakfı (ÖRAV) ortaklığı ile 15 Temmuz 2016’da başlattığı “Eğitime İlk Adım: Okul Öncesinde Kaynaştırma” isimli projenin ilk 6 ayı tamamlandı.

Kaynaştırma eğitiminin niteliğinin artırılması için öğretmen eğitimleri

Proje ile okul öncesi kurum öğretmenlerinin özel gereksinimli çocukların kaynaştırılması konusunda eğitilerek konuya ilişkin bilgi, becerileri ve mesleki kapasitelerinin artırılması; buna bağlı olarak özel gereksinimli çocukların akranları ile aynı ortamlarda eğitim almasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.


Temmuz 2016-Temmuz 2017 arasında İstanbul’da yürütülen projede öncelikle 20 eğitici belirlenerek kaynaştırma konusunda uzmanlaşmalarına yönelik Ekim-Kasım 2016 tarihinde 75 saatlik eğitici eğitimi verildi.

Bu eğiticiler, belirledikleri 20 okul öncesi kurumda 6 ay boyunca ayda 1 kez seçtikleri okula giderek sınıf içinde süpervizyon desteği sağlamaktalar. Aralık ayında ise seçilen okul öncesi kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenlere yönelik 25 saatlik teorik eğitimler düzenlendi.

Eğiticiler arasından seçilen 1 kişi ise 6 ay boyunca seçtiği kuruma haftada 1 kez giderek okul öğretmenlerinin yanı sıra kurum yöneticileri ve velilere yönelik de kapsamlı bir çalışma yürütecek.

Eğitimler, Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Şeyda Demir tarafından verildi. Projede ayrıca Şubat-Mayıs 2017 tarihleri arasında 20 okul öncesi kurum arasından seçilen 10 farklı okulda öğretmen, idareci, veli gibi önemli aktörlere kaynaştırma eğitimi konusunda seminerler verilecek.

Kaynaştırmaya örnek proje!

Özel çocukların doğal gelişim gösteren akranları ile bir arada eğitim alabilmesi hedefleniyor

Okul öncesi, özel gereksinimli çocukların eğitime ilk adım attığı dönem olduğu için, bu çocukların genel eğitim sisteminde yer almaları ve eğitime devam etmeleri açısından önemli rol oynuyor.


Özel gereksinimli çocuklara yönelik kaynaştırma uygulamalarının yetersizliği nedeniyle okul öncesi dönemde kaynaştırma eğitiminin geliştirilmesi ve öğretmenlere bu konuda bilgi ve beceri kazandırılması büyük önem taşıyor.

Özel gereksinimli çocukların tanı alması sonrasında nitelikli eğitim almaları, gelişimsel gereksinimlerinin karşılanması ve yaşama hazırlanmaları gerekmektedir.

Bunu en iyi sağlayacak model, erken çocukluk döneminde sunulan özel eğitim hizmetleri ve okul öncesi kurumlarda akranlarıyla birlikte olmalarını sağlayan kaynaştırma modelidir.

Eğitimde kaynaştırma yöntemi nedir?

Kaynaştırma, özel gereksinimli çocukların genel eğitim kurumlarında normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğitimlerini sürdürmelerinin sağlanması ve gereksinimleri olan özel eğitim hizmetlerinin karşılanması sürecidir.

Özel gereksinimli çocuklar, okul öncesinde kaynaştırma uygulamaları sayesinde akranlarıyla aynı eğitim ortamında bulunarak, genel eğitim sisteminden yararlanırlar.

Bu uygulama, özel gereksinimli çocukların bilişsel, sosyal, dil ve psikomotor gelişimlerini olumlu yönde etkilerken, normal gelişen çocukların öğrenmeleri ve bireysel farklılıkları kabul etmeleri üzerinde de etkilidir.


Bu nedenle, ülkemiz için okul öncesi dönemde kaynaştırmanın niteliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması öncelikli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.

Okul öncesi eğitim 10 maddede çocuklar için neden gerekli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.