ABD’de şok istifa: Türkiye için o çok kritik koltuk boşaldı

ABD’de sular bir türlü durulmuyor… Türkiye için çok kritik bir göreve getirilen o kişi ABD’de Başkanlık Seçimleri’nin yapıldığı 8 Kasım günü The Hill sitesine yazdığı bir makalede, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini savunmuştu.

ABD'de şok istifa: Türkiye için o çok kritik koltuk boşaldı

ABD’de şok istifa

Amerikan yayın kuruluşu CNN, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifa ettiğini duyurdu. Türkiye için çok kritik bir göreve getirilen Flynn, ABD’de Başkanlık Seçimleri’nin yapıldığı 8 Kasım günü The Hill sitesine yazdığı bir makalede,  Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Flynn’in, Başkan Trump Beyaz Saray’a çıkmadan önce Rusya’nın ABD Büyükelçisi’yle Washington Yönetimi’nin Moskova’ya karşı uyguladığı yaptırımlara ilişkin görüşmeler yaptığı iddia ediliyordu.


Birkaç gün önce ABD medyasında, Adalet Bakanlığı’nın konuya ilişkin Beyaz Saray’ı geçen ay uyardığı yönünde haberler çıkmıştı. Bakanlık Flynn’in Rusya’nın şantajına maruz kalabileceğini belirtmişti.

Flynn istifa mektubunda, “Rus Büyükelçi Sergey Kislyak’la yaptığım telefon görüşmeleriyle ilgili istemeyerek başkan yardımcısına yanlış, diğerlerine ise eksik bilgi verdim” ifadesine yer verdi.

Flynn başta yaptırımlara ilişkin Büyükelçi’yle görüştüğünü inkâr etmişti. Hatta Başkan Yardımcısı Mike Pence, kamuoyu önünde Flynn’in adına söz konusu iddiaları reddetmişti.

ABD'de şok istifa: Türkiye için o çok kritik koltuk boşaldı

Üst düzey Demokratlar, Flynn’in görevden alınması için çağrıda bulunuyordu. Zira; ABD’de kanunlar, sade vatandaşların hükümet adına yabancı hükümetlerle görüşmesini yasaklıyor. Rus Büyükelçi’yle gerçekleştirilen mevzu bahis görüşmeler ise Flynn’in Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na atanmasından önce gerçekleşti.


Göreve başlayalı henüz bir ay bile olmayan Flynn, modern Amerika tarihinde başkan danışmanlığı görevini en kısa sürdüren isimlerden biri olarak tarihe geçti.

Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Flynn’den boşalan koltuğa geçici olarak Joseph Keith Kellogg’un atandığı belirtildi.

CNN’e konuşan ABD’li bir yetkili, Flynn’in Kislyyak ile Aralık ayındaki telefon görüşmesinde, diğer konularla birlikte yaptırımları da masaya yatırdığını doğruladı.

Türkiye için neden önemli?

57 yaşındaki emekli Korgeneral Flynn, adını ABD Kongresi’nin bulunduğu Capitol Hill’den alan siyasi analiz sitesi The Hill’de seçim günü yayınladığı makalesinde, “ABD’nin Gülen’e sığınak olmaması gerektiğini” vurgulamıştı.

Flynn, “Müttefikimiz Türkiye bir krizin içinde ve desteğimize gereksinimi var” başlıklı yazısında, Türkiye’nin bir öncelik olarak kabul edilmesi ve ABD dış politikasının baştan düzenlenmesi gerektiğini anlatmıştı.

Yazıda Flynn’ın en dikkat çekici yorumu ise şuydu:


“Arka bahçemiz Pensilvanya’ya rahatça yerleşmiş olan bu maskeli terör ve istikrarsızlık kaynağı tarafından Washington’ın gözü boyanırken NATO müttefikimiz Türkiye’ye engel olmak mantıksızdır. Türkiye’nin bakış açısıyla Washington, Türkiye’nin Usame bin Ladin’ine sığınak oluyor. 11 Eylül’den sonra Usame bin Ladin’in Türkiye’de güzel bir köyde yaşadığını ve aynı anda da Türk vergi mükelleflerinin vergileriyle fonlanan 160 okulu işlettiğini öğrenseydik ne yapardık?

ABD tankları birkaç gün içinde Rusya sınırına dayanıyor

Trump 7 ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini sınırlayacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.