Beyaz Müzayede Geri Benardate’nin koleksiyonu satışa sunuluyor

Beyaz Müzayede, iki bölüm halinde düzenleyeceği ‘5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’nde ünlü koleksiyoner Geri Benardate’nin 30 yılı aşkın sürede bir araya getirdiği çok değerli eserlerin yanı sıra farklı koleksiyonlar da satışa sunacak.

Beyaz Müzayede: Geri Benardate'nin koleksiyonu satışa sunuluyor

Beyaz Müzayede’de, dünyaca ünlü ‘Osmanlı Saray Ressamı’ Fausto Zonaro’nun ‘Üsküdar’dan Sandala Binen Feraceli Cariyeler’ isimli şaheseri, 400 bin TL ile açık artırmaya çıkacak.

Beyaz Müzayede, 5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’ni 26 Şubat ve 5 Mart tarihlerinde 2 bölüm halinde gerçekleştirecek. 26 Şubat’taki ilk bölümde, değerli klasik ve oryantalist tablolar ile antika objeler satışa çıkıyor. 5 Mart’taki ikinci bölümde ise 280 adet Osmanlı seramiği satışa sunuluyor.


Zonaro’nun şaheseri görücüye çıkıyor

En çok ilgi çekecek eserler arasında 400 bin TL ile satışa sunulacak olan ve Sultan II. Abdülhamid tarafından ‘Osmanlı Nişanı’ verilen Osmanlı Saray Ressamı Fausto Zonaro’nun ‘Üsküdar’dan Sandala Binen Feraceli Cariyeler’ isimli şaheseri yer alıyor.

Fausto Zonaro, Sultan II. Abdülhamid’in kendisine tahsis ettiği Akaret’lerdeki evinin salon duvarında senelerce asılı kalmış olan bu yapıtın daha büyük ebatlı bir benzerini Dolmabahçe Sarayı için yapmıştı. Saray için yaptığı eser, TBMM Milli Saraylar Koleksiyonu’nda yer alıyor.

5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’nin 1. Bölümü’nde ‘Türk Klasik Resim Sanatı’ ustalarının yanı sıra dünyaca önemli oryantalist ressamların birbirinden değerli tabloları sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Müzayedede sıra dışı yapıtları satışa sunulacak ünlü ressamlarımız arasında Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Namık İsmail, Şehzade II. Abdülmecid, Nazmi Ziya, Sami Yetik, Feyhaman Duran, Ayetullah Sümer, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Şevket Dağ, Hasan Vecih Bereketoğlu, Şeref Akdik, Şefik Bursalı, Naci Kalmukoğlu, İbrahim Safi yer alıyor.

Oryantalist ustalar arasında Fausto Zonaro, Rudolph Ernst, Fabbio Fabbi, Alfred August Felix Bachman, Karl Kaufmann, Carlo Bossoli gibi dünyaca ünlü isimler bulunuyor.


26 Şubat’ta çok değerli tabloların yanı sıra satışa sunulacak 19. yüzyıl Osmanlı ve Avrupa antika obje ve İslam eserleri arasında, Osmanlı Saray işi ve değerli taşlar ile bezeli mücevherler, tuğralı gümüşler, tombaklar, Beykoz billur ve opalinler, Yıldız porselenler, Süleymaniye işi mineli sahanlar, Meissen, Dresden, Viyana ve Sevr gibi kıymetli Avrupa porselenleri, Çin ve Japon porselenleri, Christofle, Lalique, Galle, Hermes gibi ünlü Avrupa markaların masa ve yemek takımları ve objeleri, mineli altın ve gümüş cep saatleri, Osmanlı ve Avrupa mobilyalar ve hatlar, fermanlar, Kur’an, tesbihler ve Osmanlı tekstilleri yer alıyor.

2. Abdülhamid’in göz kamaştıran hediyesi

İlk bölümde satışa çıkan antika mücevherler arasında Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid tarafından dönemin Avusturya Kralı’nın kızına düğün hediyesi olarak verilen, 35 karat elmas ile bezeli olan ve hakkında çok sayıda yazılar kaleme alınan Osmanlı Saray işi ‘Sallantılı Çiçekli Dal Üzerinde Zümrüd-ü Anka Kuşu’ broş, 80 bin TL ile koleksiyonerlerin beğenisine sunuluyor.

Müzayede’nin ikinci bölümünde 280 adet parçadan oluşan ‘Osmanlı Seramikleri Koleksiyonu’ satışa sunuluyor. Eserler arasında İznik, Çanakkale, Kütahya ve Tokat seramik tabaklar, ibrikler, sürahiler, vazolar, küpler, tankardlar, daldırmalar, askı süsleri, darbukalar, mataralar, sirkelikler, testiler, sahanlar, nargileler ve hayvan figürleri yer alıyor.

Bu bölümde satışa sunulan 16, 17, 18 ve 19. yüzyıla ait Osmanlı seramikleri bugüne kadar müzayede ile satışa sunulan en kapsamlı Osmanlı Seramik Koleksiyonu olma özelliğini taşıyor.

1980’li, 1990’lı ve 2000’li yılların meşhur koleksiyoneri Geri Benardete’nin 30 yılı aşan süre içinde bir araya getirdiği Osmanlı ve Türk Klasik Sanat Eserleri, Antika ve Osmanlı Seramikleri Koleksiyonu ve diğer ünlü seçkin koleksiyonlardan derlenmiş olan 5. Beyaz Özel Koleksiyonerler Müzayedesi, 26 Şubat Pazar günü saat 13.00’te ve 5 Mart Pazar günü saat 14.00’te Maslak’ta Orjin Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek ve Aziz Karadeniz tarafından yönetilecek.


Eserler, 16-25 Şubat tarihleri saat 10.00-20.00 arasında Beyaz Müzayede’nin Nişantaşı’nda Beyaz Space’de sergilenecek. İkinci bölümde yer alan Osmanlı Seramik eserlerinin sergilenmesi ise 3 Mart Cuma akşamına kadar devam edecek.

Ömer Uluç’un Mor Saçlı Kadın isimli eseri 325 Bin TL’ye satıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.