Oscar 2017 analizi: Adaylar, favoriler ve sürprizler

89. Akademi Ödülleri saatler sonra sahiplerini bulacak. Kimler favori, kimler sürpriz yapabilir? Bu yıla damga vuracak filmler hangileri? İşte Oscar 2017 analizi…

89. Akademi Ödülleri saatler sonra sahiplerini bulacak. Favori ve sürprizler kim? Kim bu yıla damga vuracak? İşte Oscar 2017 analizi.Oscar 2017 ödülleri 26 Şubat’ta Dolby Theatre’da sahiplerini bulacak. Törenin sunuculuğunu ilk kez Oscar Ödül Töreni sunma deneyimi yaşayacak olan komedyen Jimmy Kimmel üstlenecek. Törende Donald Trump’la ilgili mesaj verilip verilmeyeceği de şimdiden merak konusu olmuş durumda.

Oscar 2017 Genel Bakış:

Oscar 2017 ödülleri henüz sahiplerini bulmamasına karşın 14 dalda Oscar ödülüne aday gösterilerek rekor kırıp tarihe geçen La La Land / Aşıklar Şehri daha şimdiden senenin en çok konuşulan filmi olmayı başardı. Müzikal filmin kaç ödül kazanacağı bilinmez ama kısa zamanda bir modern klasik olacağı kesin.


Moonlight / Ay Işığı son senelerde öne çıkan ve Oscar kazanan ya da aday olan 12 Years Slave / 12 Yıllık Esaret ve Selma gibi siyahi hikayelerine imza atan yapım ekibinin bu seneki işi. Oscar 2017 favorisi olmasa da sürpriz yapma potansiyel en yüksek film gibi duruyor.
Manchester By The Sea / Yaşamın Kıyısında, filmden ziyade başrol erkek oyuncu performansı ile konuşulan bir yapım. Casey Affleck’in filmi gölgelediğini söylemek yanlış olmaz.
Bir kitap uyarlaması olan Lion, 6 dalda Oscar’a aday. İşin ilginç tarafı ise filmin başrolünde izlediğimiz Dev Patel’in En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar’a aday gösterilmiş olması.

Mel Gibson’ı tekrar yönetmen koltuğunda gördüğümüz savaş filmi Hacksaw Ridge / Savaş Vadisi, başrol oyuncuları Denzel Washington ve Viola Davis’e Oscar adaylığı getiren Fences, biyografik ve tarihi drama Hidden Figures / Gizli Sayılar, 8 dalda adaylık kazanan ve adaylar arasındaki tek bilimkurgu film olması ile dikkat çeken Arrival / Geliş ve listenin en az konuşulan suç temalı filmi Hell or High Water / İki Eli Kanda diğer adaylar durumundalar. Gelelim Oscar 2017 aday kategorileri, favoriler ve sürprizlere.

En İyi Film:

Ödülün net favorisi La La Land / Aşıklar Şehri. Ödül başka filme giderse büyük sürpriz olur. Böyle bir sürpriz için en güçlü aday Moonlight / Ay Işığı.

En İyi Yönetmen:

Bu kategorinin net favorisi La La Land / Aşıklar Şehri filminin yönetmeni Damien Chazelle. Moonlight / Ay Işığı filminin yönetmeni Barry Jenkins ödülün plasesi durumunda. Uzak ihtimalli de olsa Hacksaw Ridge / Savaş Vadisi ile yeniden yönetmen koltuğuna oturan Mel Gibson kategorinin sürpriz ismi olarak görünüyor.

En İyi Orijinal Senaryo:

Net bir favorinin olmadığı bu kategoride Manchester By The Sea / Yaşamın Kıyısında ile Kenneth Lonergan bir adım önde gösteriliyor. La La Land / Aşıklar Şehri ile Damien Chazelle ve 2015 yapımı olmasına karşın adaylık kazanan The Lobster ile Yorgos Lanthimos ve Efthymis Filippou ödülü zorlayacak diğer 2 aday.

En İyi Uyarlama Senaryo:

Bu kategorinin net favorisi Moonlight / Ay Işığı filminin senaristi Barry Jenkins. Ödülün başka bir adaya gitmesi zor görünüyor.

En İyi Kurgu:

Bu kategoride 3 aday La La Land, Arrival ve Hacksaw Ridge başa baş gösteriliyor. Hatta Moonlight’ın da şansı olduğu söyleniyor. Adaylar arasında şans verilmeyen tek film ise Hell or High Water

En İyi Erkek Oyuncu:

Bu kategoride adaylardan Viggo Mortensen ve Andrew Garfield’a neredeyse hiç şans tanınmıyor. Adaylıklar açıklandığında net favori olarak gösterilen Casey Affleck şimdilerde ise sadece burun farkıyla ödülün favorisi durumunda. Son 2 yılın Oscar seçimlerinde siyahilere haksızlık yapıldığı iddialarının hemen ardından kategorinin tek siyahi adayının Denzel Washington gibi güçlü bir aday olması, oyuncunun lobi bakımından öne çıkabileceği iddialarını beraberinde getiriyor. Filminin gücünü de arkasına alan Ryan Gosling’in ödülün bir diğer güçlü plasesi olduğu söylenebilir.

En İyi Kadın Oyuncu:

Her ne kadar Isabelle Huppert ön plana çıkarılsa da kuvvetle muhtemel sürpriz yaşanabilecek bir kategori. Ruth Negga ve Meryl Streep’in ödül kazanma şansı yok gibi görünüyor. Natalie Portman’ın canlandırdığı karakterin öneminden ötürü ödül şansı var gibi görünüyor. Hak ediş olarak bir değerlendirme yapmak gerekir ise Emma Stone’un La La Land’teki muazzam performansının diğer adayların önünde olduğunu söylemek gerek.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

Bu kategoride ödülün Mahershala Ali veya Dev Patel’den birine gideceği tahmini yapılabilir. Ali, Patel’den burun farkıyla favori durumunda.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

Güçlü performansların yarıştığı bu kategorinin favorisi Viola Davis. Sürpriz olma ihtimali zor gözükse de Naomie Harris ve Michelle Williams’ta yabana atılmaması gereken isimler.

En İyi Animasyon:

Ödülün favorisi Zootopia, plasesi Kubo and the Two Strings.


En İyi Kısa Animasyon:

Ödülü Pearl kazanacak gibi gözüküyor.

En İyi Görüntü Yönetimi:

La La Land bu kategoride öne çıkan isim. Az da olsa Lion’a da şans veriliyor.

En İyi Kostüm Tasarımı:

Ödül için Jackie ile La La Land yarışacak. Jackie bir adım önde görünüyor.

En İyi Prodüksiyon Tasarımı:

La La Land’in favori, Arrival’ın ise güçlü plase olduğu bir kategori.

En İyi Makyaj:

3 adaylı bu kategoride favori Star Trek beyond, plase Suicide Squad durumunda.

Yabancı Dilde En İyi Film:

Adaylar arasında Tanna’ya hiç şans verilmiyor. Kategorinin öne çıkan filmi İran yapımı Forushande / The Salesman. Onu zorlayabilecek film olarak ise Alman yapımı Toni Erdmann gösteriliyor.

En İyi Belgesel:

2 yapımın büyük mücadelesinin yaşandığı bu kategoride 13th, ufak farkla OJ: Made in America’nın önünde. Ancak ödülü hangi yapım alırsa alsın sürpriz olmaz.

En İyi Kısa Belgesel:

Ödülün öne çıkan adayı The White Helmets

En İyi Kısa Film (Canlı Aksiyon):

Macar yapımı Sing ödülün favorisi olarak gösteriliyor.

En İyi Film Müziği:

Bu kategoride Micachu, Jackie ile favori gösterilse de, La La Land ile Justin Hurwitz’in sürpriz yapma ihtimali yüksek görünüyor. Zira La La Land bir müzikal olduğu için Hurwitz’in yoğun emeği göz ardı edilmemeli.

En İyi Özgün Şarkı:

Bu kategorinin net favorisi La La Land’in Justin Hurwitz, Ben Pasek ve Justin Paul imzalı, Ryan Gosling ve Emma Stone’un birlikte seslendirdikleri şarkısı City of Stars.

En İyi Ses Kurgusu:

Ödül için Hacksaw Ridge ile La Land’in yarışacağı düşünülüyor. Hacksaw Ridge bir adım önde.

En İyi Ses Miksaj:


Ödülün favorisi La La Land.


 

Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.