Torununa bakan büyükanneler maaşa bağlanıyor

Bakan Müezzinoğlu, Bakan Kaya ve projenin paydaşları Büyükanne Projesini imzaladı. Projeyle torununa bakan büyükanneler yani anneanne babaannelerle geleneksel aile modelini de güçlendirmeyi hedefledikleri değerlendirmesinde bulundular…

Torununa bakan büyükanneler maaşa bağlanıyor

‘Kadın istihdamı desteklenecek’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, projenin amacını “hem kadın istihdamına destek olmak, hem de özel sektörde işverenin kadın çalıştırmada tereddütlerini azaltmak” şeklinde açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, torununa bakan büyükannelere 425 TL maaş verecek.


Mart ayında başlayacak pilot proje, 10 ilde 6 bin aileyle gerçekleşecek.

Çalışan annelerin çocuklarına bakacak olan büyükannelerde sağlık açısından bir çocuğa bakabilecek yeterlilik aranacak.

Uygulama kapsamında da büyükannelere net asgari ücretin yüzde 30’u olan 425 lira ödenecek.

Bir yıl sürecek pilot proje için seçilen iller İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Sakar, Antalya, Konya ve Tekirdağ.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da projenin amacını “kadın istihdamını ve nesiller arası etkileşimi artırarak aile bağlarını güçlendirmek” şeklinde sıraladı.

6 bin aile seçilirken belli kriterler olacak. Müezzinoğlu, bunların “annenin doğumdan önce bir yıl süresince sigortalı çalışıyor olmasını ve çocuğun 6 aylık ile 1 yaş aralığında olmasını” gösterdi.

Anne ve babanın toplam maaşının 3 asgari ücreti geçmemesi de kriterler arasında.


Müezzinoğlu “normal doğum, sezaryen doğum gibi kriterlerin de gündeme gelebileceğini” belirtti.

“Büyükannelere 425 Lira katkı sağlayacağız”

“Net asgari ücretin yüzde 30’u yani 425 lira katkı sağlayacağız büyükanneye” diyen Müezzinoğlu, “İlleri de hızla söyleyeyim. İstanbul bin aile, İzmir bin aile, Bursa bin aile, Ankara 500 aile, Kayseri 500 aile, Sakarya 500 aile, Antalya 500 aile, Konya 500 aile, Tekirdağ 500 aile olarak bu proje çalışmasının kapsamı içinde yer alacak ifadelerini kullandı.

“Geleneksel aile modelini de güçlendirmeyi hedefliyoruz”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ise geleneksel aile bağlarını daha da güçlendirecek ve kadın istihdamını da arttıracak bir projenin protokolünü imzalayacaklarını ifade ederek, “Torununa bakan büyükanneye ekonomik destek projesini biz bakanlığımız olarak çalışıyorduk. Sayın Çalışma Bakanımız da paydaşlarımızla birlikte böyle bir projenin hazırlığındaymış. Bunu öğrenince birlikte bu projeyi yürütmeyi amaçladık.

Bu projenin iki amacı var. Birincisi kadın istihdamını desteklemek, ikincisi de geleneksel aile bağlarını kuvvetlendirmek nesiller arası iletişimi ve etkileşimi arttırarak aile kurumunu daha da güçlendirmek. Yoğun çalışma temposunda özellikle de çekirdek ailelerin çoğaldığı dönemde geleneksel aile dediğimiz geniş aile modelinin azaldığı günümüzde aileler arası görüşme etkileşim gün geçtikçe azalmakta. Bu projeyle biz torununa bakan büyükanneler yani anneanne babaannelerle geleneksel aile modelini de güçlendirmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Kadınlarımızı güçlendirmeyi, iş yaşamından kopmadan istihdamlarını artırmayı hedefliyoruz”

Bakan Kaya’nın açıklamaları:
“Proje hayata geçtiğinde kadınlarımız çocuklarını emin ellere annelerine ya da kayınvalidelerine bırakarak emin ellerde olduğunun güvencesiyle iş hayatından kopmadan hem çocuklarını güvenle baktırabilecek hem de akılları geride kalmadan işlerine devam edebilecekler. Bu arada nesiller arası iletişim dediğimiz bağı da çok ciddi bir şekilde kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz.

Biz kadını ailenin en önemli unsuru olarak görüyoruz ve sosyal politikalarımız da kadının desteklenmesini çok önemli bir unsur olarak görüyoruz. Kadını desteklediğimiz zaman aileyi desteklemiş oluyoruz, toplumu desteklemiş oluyoruz.

Güçlü bir aile kurumunu da sağlamış olacağımızı umuyoruz. Bu projeyle biz kadınlarımızı güçlendirmeyi, iş yaşamından kopmadan istihdamlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle kadınlarımızın kazanacağı her değer aileyi daha da güçlendirecek, kadına yönelik yaptığımız her hizmet aileye yönelik bir hizmet.”


Konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu, Bakan Kaya ve projenin paydaşları Büyükanne Projesini imzaladı.

Tatil sonrası çocuğunuzu okula nasıl hazırlamalısınız?

Uzun yaşamın sırrı çözüldü: Günde kaç öğün yemeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.