Atatürk Barajı’ndan Mardin’e su getiren Bereket Kanalı

Atatürk Barajı’ndan Ceylanpınar üzerinden Mardin’e su getirecek olan projede sona gelindi. Uzunluğu 221 kilometre olan sulama kanalı 400 bin kişiye istihdam yaratacak.

221 kilometre uzunluğunda Bereket Kanalı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı tamamen hazır hale getirilirken, Mardin’in Derik İlçesi’nde yapımına başlanan depolama istasyonunun inşaatı ise devam ediyor.

Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı için çalışmaların 1997 yılında başladığını ve gelinen süreçte tamamlandığını hatırlatan AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, hacimsel büyüklük olarak saniyede 200 metreküp su geleceğini, bunun Türkiye’deki ırmakların yıllık ortalama debisinden daha fazla olduğunu anlattı.


AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı atatürk barajı sulama kanalı
AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı

“Terörü kökten kurutacak!”

187 milyon 408 bin liraya mal olacak sulama deposu için bu yıl içerisinde Ambarlı Köyü’nde 4 bin 350 dekar arazi kullanıldığını kaydeden Çankırı, toplam kamulaştırma bedelinin 242 milyon 536 bin lira olduğunu ve bugüne kadar 95 milyon lira ödeme yapıldığını anlattı. Modern sulamaya geçilmesiyle birlikte elektrik sarfiyatının azalacağını, işsizlik sorunun ortadan kalkması ve tarım üretimindeki artışla bölgede refah seviyesinin artacağını dile getiren Ceyda Bölünmez Çankırı şöyle konuştu:

Türkiye’nin en büyük nehri

“Bölgeye tabiri caizse Türkiye’nin en büyük nehri getirilecek. Bölgemiz insanı açısından hayati önem arz eden bu projenin ivedilikle tamamlanarak, bereketli Mardin ovasını Fırat’ın suyu ile buluşacağı günler halkımızın ve çiftçimiz tarafından dört gözle beklenmektedir. Proje ile ihya ve inşa uygulamalarında da terör sorunun çözümünde de önemli mesafeler alınacağına inanıyoruz. Kadim Mezopotamya ve Mardin Ovası Fırat’ın coşkun akan suyunu sabırsızlıkla bekliyor. İnşallah hep birlikte el ele vererek bu bereketli toprakları yeniden eski güzel günlerine kavuşturacağız. Milletvekili olarak bu projenin bir an önce hayata geçmesini sağlamak adına gece gündüz demeden gayret göstereceğiz ve bu çalışmaların hızla ilerlemesi için her türlü desteği vereceğiz” dedi.


Atatürk Barajı'ndan Mardin ve Şanlıurfa sulama kanalı projesi harran

Atatürk Barajı’ndan Mardin ve Şanlıurfa’ya

Projeyi yakından takip eden Milletvekili Bölünmez Çankırı’ya sulama kanalı hakkında bilgi veren DSİ GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Atatürk Barajı’ndaki suyun Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere iki kanala ayrıldığını söyledi. Bölge Müdürlüğü olarak suyun toprakla buluşması için seferber olduklarını anlatan Gökçe, ana kanalın toplam 221 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu kapsamda kanal inşaatının tamamlandığını ve depolama inşaatının ifade ederek şöyle konuştu:

Harran Ovası’nın tamamı suya kavuşacak

Harran Ovası'nın tamamı suya kavuşacak

“Mardin Depolaması, Mardin il merkezinin 55 kilometre batısında Derik İlçesi Ambarlı ve Boyaklı köylerinin kırsalında ve Atatürk Barajı’ndan sulama mevsimi dışında Şanlıurfa Tüneli, Yukarı Harran Ana Kanalı ve devamında Aşağı Mardin Ana Kanalı vasıtasıyla alınacak suyun kanal sonundaki Pompa İstasyonu ile Mardin Depolamasına basılması ve yine aynı pompa istasyonu marifetiyle sulama mevsiminde Mardin Depolaması 1.2.3 kademe pompaj sulamalarına verilmesi maksadıyla DSİ 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında inşaa edilmektedir. 2017 yıl sonuna kadar bütün ovanın suyla kavuşmasını sağlayacağız.”


Mardin’de çiftçilik yapan Mehmet Kahraman da, proje kapsamında Mardin’e su getirilmesinin duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Mardin’de yaklaşık 2 milyon dönüm ekili alanımız var. Bu proje yarım asırlık bir özlemin, toprağın suyla buluşmasıdır. Sulama imkanı ile bölgenin kalkınacağını, üretimin artacağını böylece tersine göçün başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kamp tutkunları için 6 harika kamp alanı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.