Aylin Nazlıaka’ya rektörden iptal gerekçesi: Üzerimde çok baskı var

Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın Bilgi Üniversitesi’nde yapacağı konuşma Rektör tarafından iptal edildi. Rektörün, “Çok baskı altındayım, özür dilerim” demesi dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin ise Boğaziçi Liderler Zirvesi’nde yapacağı konuşma, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü tarafından engellendi.

Rektörden Aylin Nazlıaka'ya: Üzerimde çok baskı var, özür dilerim

Bilgi Üniversitesi Rektörü Aylin Nazlıaka’nın konuşmasını iptal etti

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin davetlisi olarak Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’ne giden Aylin Nazlıaka, rektörün paneli son dakika iptal ettiği bilgisini aldı. Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan Nazlıaka’yı arayarak; “Üzerimde çok baskı var” diyerek özür diledi.

“Üniversiteler Engelin Değil, Bilimin Yuvasıdır!”

Konuyla ilgili açıklama yapan Nazlıaka, “Üniversiteler şiddetin, engellemelerin değil; bilimin yuvasıdır. Muhalif kimliğimizden dolayı bizi salonlarda, kürsülerde, meydanlarda, üniversitelerde konuşturmamaya ant içenlerin, bu saatten sonra ‘Avrupa bizi konuşturmuyor’ deme hakkı da yoktur” dedi.


Referandumda kararının “hayır” olduğunu açıklayanlara dönük hukuksuzlukları hatırlatan Nazlıaka, “Mağduru oynama konusunda iktidarın eline kimse su dökemiyor. Aynı mağdurlar işine gelmeyince bizlerin sesini kısmak için elinden geleni yapıyor. Türkiye’nin politikası bundan sonra “Avrupa bizi konuşturmadı, biz mağduruz, ama biz de içerideki muhalifleri konuşturmayacağız” üzerinden mi şekillenecek? ” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Rektöre Kimin, Neden Baskı Yaptığını Çok İyi Biliyoruz!”

Aylin Nazlıaka, “Bizim ihtiyacımız olan şey mekanlar değil aynı mekanı paylaşan yüreklerdir. Ülkemizin ihtiyacı olan şey; baskıcı ve tek adamcı bir sistem değil herkesin kendini özgürce ifade ettiği demokrasi ortamıdır. Biz tüm engellere rağmen arkadaşlarımızla buluştuk. Ama benim bizi yok saymak isteyenlere bir çift sözüm var: İnsan onuru, haysiyeti, vicdanı, makamlardan, koltuklardan önce gelir. Bugün bizlerin sesini kısmaya çalışanlar, kendi haysiyetlerinin sesini kısıyor olmasın?” diye sordu.

Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Ege Yazgan’dan açıklama:

15.03.2017’de sosyal medya kanallarında Milletvekili Sayın Aylin Nazlıaka’nın konuk olacağı bir etkinliğin planlanmakta olduğunu gördük. Konuyu incelediğimizde gerekli izin prosedürlerinin işletilmediğini ve ilgili birimlere başvurulmadığını tespit ettik. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir etkinliğin düzenlenebilmesi ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için, izin prosedürlerinin işletilmesi ve ilgili birimlere başvurulması gerekmektedir. Oysa bu durumda girişimin Sayın Nazlıaka’nın katılacağı bir toplantı olarak bildirilmediği, olağan bir öğrenci kulübü toplantısı olarak belirtildiğini gördük. Üniversite iç yönetmeliklerine uygun şekilde başvurusu yapılmayan hiçbir etkinliğin gerçekleştirilemeyeceği de açıktır.

Sayın milletvekiline, bilgimiz dışında öğrencilerimiz tarafından toplantıya izin verildiği aktarılmıştır. Bu gelişmeler üzerine kendisini telefonla aradım. Aramamın nedeni, Sayın Nazlıaka’yı ve üniversitemizi zor durumda bırakan bu gelişmeden dolayı özür dilemekti. Bu konuşma sırasında hiç bir biçimde “baskı altında olduğum” terimini kullanmadım. Böylesi bir durum da vaki değildir. Kendisine yalnızca güvenlik hususundaki hassasiyet ve endişelerimi aktardım. Kendisini her zaman Rektörlük olarak kampüsümüzde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı da belirttim.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bugüne kadar yılda 1000’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapan, farklı görüşlere kapılarını açmaktan çekinmeyen bir üniversitedir. Bundan sonra da aynı demokratik ve çoğulcu tavrını koruyacaktır.


Kamuoyunda yanlış bir algı oluşmaması amacıyla bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Ege Yazgan
Rektör Vekili
İstanbul Bilgi Üniversitesi

Selin Sayek Böke’nin Boğaziçi Üniversitesi’ndeki konuşmaya Rektör engeli

Selin Sayek Böke'nin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki konuşmaya Rektör engeli

Cumhuriyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü’nün 18-19 Mart tarihlerinde düzenlediği Boğaziçi Yönetim ve Liderlik Zirvesi’nin 2. gününde, pazar günü, saat 16.20 – 17.00 saatinde “Yeni Ekonomide Liderlik” konusunda bir konuşma yapacaktı.

Konuşma tarihi ve saati belirlendikten sonra, toplantıya üç gün kala, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Böke’nin konuşmasının programdan çıkarılmasını istedi. Konuşmasının Rektörlük tarafından iptal edildiği Böke’ye önceki gün bildirildi.

Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerinde en çok oyu Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun almasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanmıştı.


Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, engelleme gerekçesine ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. Akademi kulislerinde rektörün, “referandum sürecinde hayır tezinin dile getirilmesinden dolayı duyduğu çekince nedeniyle” Böke’nin konuşmasını engellediği ifade ediliyor. Öte yandan Rektör’ün iptalle ilgili olarak “OHAL nedeniyle siyasi kimliklere izin veremem” dediği de ileri sürüldü.

Referandum anketi sonuçları: Türkiye başkanlık istiyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.