Fatma Betül Sayan Kaya Hollanda’da neler yaşadığını anlattı

Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Rotterdam’da Hollanda polisi tarafından nasıl gözaltına alınarak sınır dışı edildiğini anlattı.

Hollanda’daki skandalın ardından İstanbul’a dönen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya yaşadıklarını anlattı. Türk konsolosluğuna girişine izin verilmeyen ve saatlerce bekletildikten sonra polisin eskortluğunda Almanya’ya götürülen Fatma Betül Sayan Kaya “Gayri insani, gayri ahlaki bir muameleyle karşı karşıya kaldık. Maslahatgüzarımız gözaltına alındı. Danışmanım, 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Hollandalı polisler eşliğinde Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük. Orada polis merkezinde 1,5 saat bekletildik” dedi.

Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda'nın Rotterdam kentinde Hollanda polisi tarafından nasıl gözaltına alındığını ve nasıl sınır dışı edildiğini anlattı.

“Hollanda’ya seçmenlerimize buluşmak için gittim”

16 Nisan Referandumuna ilişkin çalışmalarda bulunmak üzere Hollanda’ya gittiklerini anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Diplomatik pasaporta sahip bir bakan olarak Hollanda’ya seçmenlerimizle buluşmak için gittim. Vatandaşlarımızla kendi topraklarımız sayılan konsolosluk binasında buluşmak üzere gittim, bunun için izin almamız gerekmiyor. Konsolosluk toprakları ülkenin kendi toprakları sayılır. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin topraklarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmenlerimizle buluşmak ve 16 Nisan referandumunun, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin neler getirdiğini anlatmak için gittim. Hollanda’nın içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz elbette yok” dedi.


Bakan Fatma Betül Sayan Kaya Hollanda'dan sınır dışı edildi

“Polis önümüze etten duvar ördü. Geçişimize izin vermedi”

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, dün gece yaşananları şöyle anlattı: “Vatandaşlarımızla buluşmak üzere konsolosluğumuza gittik, 30 metre kala bizi araçlar durdurdu. Polis konsolosluk binamıza giriş yapmamıza izin vermedi. Konsolosumuzun da konsolosluk binamızdan çıkarak yanımıza gelmesine izin verilmedi. Saatlerce o şekilde, polisler önümüzde etten bir duvar örerek bizim oradan konsolosluğumuza geçmemize ya da geriye çıkmamıza izin verilmedi. Ancak Almanya’ya onlar eşliğinde gidersek çıkmamıza izin verildi. Gayri insani, gayri ahlaki bir muameleyle karşı karşıya kaldık. Demokrasiden, özgürlüklerden, ifade özgürlüğünden bahseden Hollanda’da gerçekten acı bir gece yaşadık. Maslahatgüzarımız gözaltına alındı. Danışmanım, 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Hollandalı polisler eşliğinde Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük. Orada polis merkezinde 1,5 saat bekletildik” dedi.

fatma betül sayan kaya rotterdam hollanda gözaltı sınır dışı

“Çok kaba ve sert muamele gördük”

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya konuşmasına şöyle devam etti: “Çok kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık. Her zaman kadın haklarından bahseden ve Türkiye’de kadınlara nasıl davranmamız gerektiğini bize öğretmeye kalkışan Avrupa’nın bir kadın bakana bu şekilde müdahalesi de çok çirkin. Sınırda 1,5 saat bekletildikten sonra Almanya başkonsolosluğunun aracına geçerek Almanya’ya geçtik, uçağa binerek buraya geldik. Bu tavrın gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”


“Bu anti demokratik bir uygulama!”

“Oraya vatandaşlarımızla buluşmaya, başkanlık sistemi neler getirecek onu anlatmaya gidiyoruz. İfade özgürlüğü, toplanma hakkı ayaklar altına alındı. Hollanda’da dün gece özgürlükler askıdaydı. Bizimle buluşmak üzere gelen insanlara gayri insani müdahalede bulunuldu. Üzerilerine atlarla, köpeklerle saldırıldı. Basın mensuplarına da kötü muamelede bulunuldu. Hollanda dün gece bir günde OHAL ilan edildi.

15 Temmuz’da hain bir darbe teşebbüsü yaşadık. 15 Temmuz sonrası olağanüstü hal ilan ettik. Kanunlara uygun bir şekilde ilan edilen olağanüstü hali batı sürekli sorguladı, hala da sorgulamaya devam ediyor. Darbe teşebbüsü sonrası ilan edilmiş OHAL’i sorgulayan batı, bir gecede bir kadın bakanın vatandaşlarıyla, kendi toprakları sayılan konsolosluk binasında buluşması üzerine olağanüstü hal ilan etti. Vatandaşlarımıza şiddetle muamelede bulundular. Bütün bu yaşananları kınıyoruz.


Batının da duyarlı, hassas, vicdanlı siyasetçilerinin bu yaşananları gördüklerini ve içtenlikle kınadıklarını sesli olarak da dile getirmelerini, hem diplomatik hem insani teamüle uymayan bu davranışın dünya genelinde kınanması gerektiğini düşünüyoruz. En temel insani ihtiyaçlarımızın karşılanmasına izin verilmedi. Bir kez daha Hollanda’nın yaptığı ne insan haklarına, ne demokrasiye ne özgürlüklere uymuyor. Her türlü özgürlüğümüz dün askıya alındı. Bir ülkenin bakanını olmayacak şekilde sınırdışı ettiler. Bir kez daha kınıyorum.”

Çavuşoğlu’ndan flaş Hollanda açıklaması

Hollanda Başkonsolosluğu’na Türk bayrağı çekildi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.