Kadın Makinecilerle, Var Gücümüzle projesi başladı!

Türkiye’nin Makinecileri, kadınların makine sektöründe istihdamını artırmak üzere “Kadın Makinecilerle, Var Gücümüzle” projesine imza atıyor.

"Kadın makinecilerle, Var Gücümüzle" projesi başladı!

Proje kapsamında Anadolu turuna çıkmaya hazırlanan makineciler, sektörün önde gelen kadın makinecileriyle girişimci, yönetici ve mühendis adaylarını bir araya getirerek, sektörde kadın istihdamını artırmak için çalışacak.

Proje ile istihdam hareketine de ivme katmayı öngören makineciler, her yıl 1000 kadını daha sektöre kazandırmayı hedefliyor.


Türkiye’nin Makinecileri, kadınların makine sektörüne katılımını desteklemek üzere “Kadın Makinecilerle, Var Gücümüzle” projesinin başlama vuruşunu İstanbul’da yaptı.

Proje kapsamında Anadolu turuna çıkacak olan makineciler, kadın mühendis ve yönetici adayları ile bir araya gelerek sektörü anlatacak, kadın girişimcileri makine sektörüne girmek üzere cesaretlendirecek. Kadınları makine sektöründe görev almaya teşvik etmek üzere başlatılan projede, ilk yıl buluşmalar Konya, Kayseri, Bursa, Gaziantep ve Manisa’da yapılacak.

Makine sektöründe halen çalışmakta olan kadınların ilham verici hikayelerinin anlatılacağı toplantılar kapsamında, öğrenci ve genç girişimci kadınlar, makine sektörünü yakından tanımak üzere, üretim tesislerine ziyaretlerde de bulunacak.

Makine sektörünün kapıları kadınlar için sonuna kadar açık

makine sektörü

Makine sektörü olarak, kadınların iş yaşamındaki varlığına büyük önem verdiklerini belirten Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran sektörün ve Birliğin konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Sanayide teknolojik dönüşüm, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına ve mühendislik becerilerine olan ihtiyacını her gün biraz daha artırıyor. Nitelikli istihdam kapasitemizi artırabilmek için nüfusumuzun diğer yarısını, yani kadınları iş hayatına katılım konusunda desteklememiz gerekiyor. Ülkemizde kadınların iş yaşamına katılımın düşük olması, birçok sektörün kapısının kadınlara yeterince açık olmamasından kaynaklanıyor. Makine sektörü olarak biz genç kadınlarımız da bu alana yönelsinler, kariyer fırsatlarını değerlendirerek yeni başarı hikayeleri yaratsınlar istiyoruz.”


Sektörün kapısını kadınlar için sonuna kadar açtıklarını belirten Dalgakıran sözlerini şöyle tamamladı: “Projemiz kapsamında, önümüzdeki beş yıl içinde sektördeki kadın nüfusunda yüzde 3’lük bir artış sağlamayı amaçlıyoruz. Makine çok büyük bir sektör ve imalat sanayiinde 177 bin kişiye iş imkanı sağladığı düşünülürse, bu hedef her yıl 1000 kadın makinecinin daha bu sektöre kazandırılması anlamına geliyor. Kadınların katılımı, makine sektörünün atılımı olacak.”

Projede hedef iller belirlendi

“Kadın Makinecilerle, Var Gücümüzle” projesi kapsamında Türkiye genelinde buluşmalar yapacaklarını belirten Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz da şunları söyledi,

“Projenin ilk yılında hedefimiz makine imalat sanayiinin gelişmiş olduğu illere ulaşmak. Konya’dan Kayseri’ye Manisa’dan Bursa ve Gaziantep’e kadar dolaşacak, bize güç katacağına düşündüğümüz genç kadınları makine sektörüne kazandırmaya çalışacağız. Makine sektöründe geleceğin mühendisleri ve yöneticileri arasında daha fazla kadın olacağına inanıyoruz. Sektörümüz kadınlar için ilham verici hikayelerle dolu. Birlikte yazacağımız yeni başarı hikayeleriyle tüm sektörlere örnek olacağız.”

Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt ise şunları söyledi: “Kadınlar doğurgan, titiz, sabırlı ve detaycı karakterleriyle üreticiliğin ve yöneticiliğin tüm vasıflarına sahipler. Kadınların bu gücün farkına varmasını istiyoruz. Üretimin tozunu yutan kadın yönetimde de başarılı olur, neyi nasıl yaptığını daha iyi bilir. Arzumuz kendilerini birkaç sektörle sınırlamamaları. Bizim tüm çabamız genç kadınlara ‘en iyisini yapmak için hadi ayağa kalkın, gelin üretimi görün, bu havayı soluyun ve üretmenin ne kadar muhteşem bir duygu olduğunu anlayın’ demek için. Unutmayalım ki makine hayatın kalbi, makine üretmek de hayata dokunmaktır.”

Mühendislik öğrencilerinin aşkı makine

Proje tanıtım toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğrencisi Nazlı Kaya kadınların mühendislik alanında rekabet için her türlü niteliği taşıdığına dikkat çekerek şöyle söyledi: “Önemli olan kadınları iş hayatına katılımını sağlarken, bu vasıflara sahip isimleri sektörde tutabilmek. Kadınların sektöre katılım konusunda destek veren bu projelerden mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kadınların hiçbir alanda sınırlandırılmamaları gerektiğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğrencisi Türkü Açar da şunları söyledi “Hayatım boyunca hiçbir kısıtlamayı kabul etmedim. Mühendislik de bunu yapabileceğim temel disiplinlerden biriydi, babam da beni bu alanda hep destekledi. Makine üretimin temelidir, genç kadınların tek ihtiyacı cesaret ve özgür olmalıdır”


Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Göksu Gökcen de “Küçüklüğümden beri makinelerin içinde oldum, makinelerin hayalini kurdum. Bu heyecanımla sosyal girişimcilik alanında yeni projelere dahil olmayı arzuluyorum. Mühendislik bu konuda bir fırsattı, başka kadınlar da bu fırsatı değerlendirsinler istiyorum”

Kadın girişimciler neden daha başarılı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.