Türkiye’de arılara ne oluyor? Arı ölümleri endişe yarattı!

Adana’da kovanlardaki binlerce bal arısının ölmesi endişe yarattı. Bal arılarının tarımsal ilaç kullanımı nedeniyle telef olduğunu söyleyen arıcılar, kesin ölüm nedeninin belirlenmesini ve önlem alınmasını istedi.

Türkiye'de arılara ne oluyor? Arı ölümleri endişe yarattı!

Toplu arı ölümlerinin sebebi ne?

Tarım Müdürlüğü uzmanları üniversitelerin de yardımı ile inceleme başlatırken, Tunceli, Hatay ve Adıyaman’da da benzer arı ölümleri olduğu bildirildi.

Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı Haylazlı Mahallesi’nde arıcılık yapan 40 yaşındaki Mehmet Akko, bir hafta içerisinde 350 kovan arıdan 200 kovan arının telef olduğunu söyledi. Bölgede mısır, ayçiçeği, karpuz ve patates ekimi nedeniyle tarımsal ilaç kullanıldığını aktaran Akko şöyle konuştu:


“Kovanlardaki binlerce arımız tarımsal ilaçlamadan kaynaklı zehirlenerek telef oldu. Benim en az 60 bin lira zararım var. Arıların neden öldüğü belirlensin ve çözüm bulunsun. Doğadaki arıların ölmesi ekonomiye zarar verdiği gibi ekolojik dengenin de bozulmasına neden oluyor.”

Aynı bölgede arıcılık yapan Alican Barut ise, 50 kovan arısının telef olduğunu belirterek, “20 yıllık arıcıyım, böyle yüksek oranda toplu arı ölümünü ilk kez gördüm. Büyük zararımız var. Arıların ölümünün neden kaynaklandığı belirlensin. Zararımız giderilsin” diye konuştu.

toplu arı ölümleri arılar neden ölüyor adana hatay

İnceleme başlatıldı

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin ise nedeni henüz belirlenmeyen arı ölümlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerle birlikte arıcılarla buluştuklarını anlatan Tekin; kovanlardan polen, ölü ve canlı arılardan numune aldıklarını, ölüm nedenlerinin tespiti için laboratuvar incelemesinin sürdüğünü kaydetti.

Tunceli, Hatay, Adıyaman gibi bölgelerde de arıların öldüğünü kaydeden Muhammet Ali Tekin, numune incelemesi sonrasında analizlerden çıkacak sonuçlara göre hareket edeceklerini anlattı.

CHP toplu arı ölümlerini Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, son dönemde yaşanan arı ölümlerini meclise taşıyarak, “Arıcıların feryadına kulak verin” dedi.


CHP'li İbrahim Özdiş, Adana'da uyuşturucu kullanımına ve buna bağlı suç oranlarındaki artışa dikkat çekerek meclisin araştırmasını istedi.

Adana ve bölgesinde arıların ölmesiyle ilgili üreticilerin şikayetlerini dinleyerek bunları meclise taşıyan Özdiş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. Yanlış tarım uygulamaları ve zirai ilaç kullanımı sonucu son dönemde artan toplu arı ölümlerinin üreticileri zor durumda bıraktığını kaydeden CHP Milletvekili Özdiş, bakanlığın bu konuda önlem alıp almadığını sordu.

CHP Milletvekili İbrahim Özdiş’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yönelttiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

İbrahim ÖZDİŞ
Adana Milletvekili

CHP'li İbrahim Özdiş'in arı ölümleriyle ilgili soruları:

CHP’li İbrahim Özdiş’in arı ölümleriyle ilgili soruları:


Yanlış tarım uygulamaları ve tehlikeli zirai ilaç kullanımı neticesinde Adana’nın çeşitli ilçelerinde özellikle son 3-4 yıldır sık sık arı ölümleri meydana gelmektedir. Arıcılık yaparak geçimini sağlayan kişilerin büyük mağduriyetine neden olan bu olay sonucu, üreticiler sermayelerini kaybedip, para kazanamayıp, geçimlerini sağlayamaz, borçlarını ödeyemez olmuşlardır. Bu çerçevede:

  1. Türkiye genelinde arıcılık yapan kaç kişi bulunmaktadır? Toplam kovan sayısı nedir? Adana ili için bu istatistikler nelerdir?
  2. Geçtiğimiz 5 yıl hesaba katıldığında arı ölümleri hakkında hangi bölgelerde toplam kaç şikâyette bulunulmuştur? Bu şikâyetler nasıl neticelendirilmiştir?
  3. Adana ili için bu hususta şimdiye kadar kaç şikâyette bulunulmuştur? Bu şikâyetlerin akıbeti nedir?
  4. Arı ölümleri ile kovanların civarında bulunan tarla ve bahçelerde kullanılan zirai ilaçlar arasındaki ilişki Bakanlığınız tarafından incelenmiş midir?
  5. Bakanlığınız tarafından Çukurova Üniversitesi ile beraber arı ölümleri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
  6. Çeşitli ülkelerin kamuoyunda ve dünyaca ünlü bazı üniversitelerin araştırmaları sonucunda ColonyCollapseDisorder (CCD) diye adlandırılan, arı ölümleri ile ilgili fenomen hakkında herhangi bir bilginiz var mıdır? Adana’da yaşanan arı ölümleri CCD ile bağlantılı olabilir mi?
  7. İlaç firmalarının bu konuda önlem alınmasını engellemeye çalıştığı, kulis yaptığı iddiaları doğru mudur?
  8. Bu hususta çiftçileri bilgilendirici herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Video: Amerikalılar Türkiye hakkında ne biliyor?

Bahçeli’den Sinan Oğan’a saldırıyla ilgili şok yorum


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.