Uluslararası Sanatçı Filmleri sergisi İstanbul Modern’de

İstanbul Modern, dünyanın dört bir yanından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerini İstanbul’a taşıyan Artists’ Film International 2017 (Uluslararası Sanatçı Filmleri) programına bir sergiyle yer veriyor.

"Uluslararası Sanatçı Filmleri" sergisi: İstanbul Modern'de

Programın 10. yılına özel olarak bu yıl “İşbirliği” konusuna odaklanan sergi, 8 Mart’ta açılıyor.

Farklı coğrafyalardan 7 sanatçı ve sanatçı grubunun “işbirliği” konulu video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı “Uluslararası Sanatçı Filmleri” sergisi İstanbul Modern Kısa Süreli Sergiler Alanı’nda 8 Mart-21 Mayıs tarihleri arasında görülebilir.


Sergide Türkiye’den Cengiz Tekin, Birleşik Krallık’tan Mikhail Karikis, Almanya’dan Dario Azzellini & Oliver Ressler, Hindistan’dan Desire Machine Collective, İtalya’dan Adrian Paci, Kaliforniya, ABD’den Mary Reid Kelley & Patrick Kelley ve Teksas, ABD’den Denise Ferreira Da Silva & Arjuna Neuman’ın çalışmaları yer alıyor.

İstanbul Modern Sergiler ve Programlar Direktörü Çelenk Bafra ve Asistan Küratör Senem R. Kantarcı’nın hazırladığı sergi, farklı türdeki işbirliklerinin sanatsal üretim sürecindeki yansımalarının yanı sıra bir kavram olarak “işbirliği”nin dönüştürücü etkisini ele alıyor.

"Uluslararası Sanatçı Filmleri"

Bu yılın konuğu Cengiz Tekin

Programa bu yıl İstanbul Modern’in davetiyle Diyarbakır’da yaşayıp çalışan sanatçı Cengiz Tekin katılıyor. Tekin’in “Cennetten Hemen Önce” adlı videosu 2017 yılı içinde İstanbul Modern’in yanı sıra programın uluslararası ortaklarında da gösteriliyor. Sergi kapsamında Cengiz Tekin ile bir söyleşi de düzenlenecek.

Artists’ Film International, 10. yıl kutlamaları kapsamında mayıs ayındaki 57. Venedik Bienali’nin açılış günlerinde özel bir buluşma ve panel düzenliyor. Programda önceki yıllarda ortak kurumlar tarafından önerilen sanatçılardan bir seçkinin gösterilmesi de planlanıyor.

Cengiz Tekin kimdir?

1977 Diyarbakır doğumlu Cengiz Tekin, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olur. Fotoğraf ve video çalışmalarında genellikle toplumsal yaşamın kök salmış gelenek, aile, inanç gibi unsurlarını el alan Tekin, özellikle yaşadığı coğrafyanın gündemindeki meselelere eğilir.

Belgelemekten ziyade, ironik bir yaklaşımla ele aldığı sıradan görüntüleri, ima edilen rutini aksaklığa uğratan, tekinsiz formlarda sunar. Kusursuz bir kare yerine, tedirgin edici olan görüntüleri seçerek izleyiciyi bir başka açıdan görmeye davet eder.


Cennetten Hemen Önce, 2015

Cengiz Tekin

HD Video, 04’28”

Cengiz Tekin’in kişisel yaşamından yola çıkarak bulunduğu coğrafyaya ve daha geniş bir toplumsal alana uzanan çalışmalarından “Cennetten Hemen Önce”, son yıllarda tüm dünyanın şahit olduğu ve ortak gündem haline gelen sığınmacılık tartışmalarına dikkat çeker.

Video, bilinmez bir deniz kıyısında, dalgaların karaya ulaştığı herhangi bir eşikte, dizlerine kadar suda bekleyen birkaç insanın bakışlarını izleyiciyle buluşturur. Ayakları suda, bedenleri karaya dönük, sıkışmış halleriyle sadece karadakine bakarlar.

Umut peşinde yahut çaresizlikle çıkılan yollarda verilen yaşam mücadelesi, geride kalanlar ya da yolu tamamlayamayanların hatıralarıyla birlikte yeni bir karanın eşiğinde dururlar. Kabul görmek ya da görmemek, yeni bir yerde yeniden bir yaşam kurmak ve en önemlisi de yeni karanın mevcut yaşayanları tarafından karşılanma süreci ve meydana gelen sorunlar bu bakışlarda saklıdır.

16 sanat kurumunun ortaklığı

"Uluslararası Sanatçı Filmleri" sergisi

Londra’nın köklü sanat kurumu Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists’ Film International farklı coğrafyalardan 16 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor.

Ortaklar video sanatıyla ilgili bilgi ve araştırmalarını birbirleriyle paylaşıyor ve her yıl belli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor.

Böylece oluşan ortak seçki her bir kurum tarafından yürütülen küratöryel çalışma sonucu gösterimler ya da sergilerle izleyiciye sunuluyor.


İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar ve Zeyno Pekünlü’nün videolarıyla katılmıştı.

Artists’ Film International 2017 Program Ortakları

"Uluslararası Sanatçı Filmleri"

  • Ballroom Marfa, Marfa, Texas, ABD
  • Belgrad Kültür Merkezi, Belgrad, Sırbistan
  • CCAA / Güncel Sanat Merkezi, Kabul, Afganistan
  • Fundacion PRÓA, Buenos Aires, Arjantin
  • GAMeC / Bergamo Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi, Bergamo, İtalya
  • Hammer Museum, Los Angeles, ABD
  • Hanoi/DOCLAB, Hanoi, Vietnam
  • MAAT / Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi, Lizbon, Portekiz
  • Varşova Modern Sanat Müzesi, Varşova, Polonya
  • NCCA / Ulusal Güncel Sanatlar Merkezi, Moskova, Rusya
  • Neuer Berliner Kunstverein Video-Forum, Berlin, Almanya
  • Para/Site, Hong Kong, Çin
  • Project 88, Mumbai, Hindistan
  • Tromsø Kunstforening, Tromsø, Norveç
  • Whitechapel Gallery, Londra, Birleşik Krallık

Program

"Uluslararası Sanatçı Filmleri"

  • Denise Ferreira Da Silva & Arjuna Neuman // Sürüngen Yağmuru // 2016, 27′
  • Ballroom Marfa // Mikhail Karikis // Korktuğum Yok // 2016, 10′
  • Whitechapel Gallery // Dario Azzellini & Oliver Ressler // İşgal et, Diren, Üret – Officine Zero // 2015, 33′
  • Neuer Berliner Kunstverein Video-Forum // Desire Machine Collective // Yakarış // 2015, 14′ 25”
  • Project 88 // Adrian Paci // Sütun // 2013, 25’40”
  • Sanatçı ve kaufmann repetto, Milano izniyle // GAMeC / Bergamo Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi
  • Mary Reid Kelley & Patrick Kelley // Sakatat // 2016, 12’51” // Sanatçılar ve Susanne Vielmetter Projects, Los Angeles izniyle // Hammer Müzesi

Kadınlar Günü’nde İstanbul Modern’de sanat dolu etkinlikler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.