Alerji: Dünyada hızla büyüyen bu hastalık nedir?

Her beş çocuktan birinde görülen ve tüm vücudu etkileyen alerji, dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor ve iş gücü kaybını, okul devamsızlığını, ilaç harcamalarını arttırıyor.

Dünyada hızla büyüyen hastalık: Alerji!

Dünya Alerji Organizasyonu (WAO) tarafından, 4-10 Nisan tarihleri arasında tüm dünyada kutlanan “Alerji Haftası” ile alerjik hastalıklara dikkat çekiliyor ve kamuoyunu alerji konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

İstanbul Alerji Merkezi Doktorlarından, Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay; alerjik hastalıkların bütün vücudu tutan bir hastalık olduğunu söyledi.


Alerjik hastalıkların belirtilerinden öksürük olduğunda, göğüs hastalıkları uzmanlarına, ciltte yaşanan sorunlarda cilt doktoruna, boğazda yaşanan sorunlarda ise kulak burun boğaz uzmanlarına gitmenin alerjik hastalıklarla mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çekti. Dünya Alerji Haftasının kamuoyunu bilinçlendirmeye katkı sağladığını belirtti.

Bahar alerjileri başladı

alerji

Gözlerde kaşıntı, kızarma, sulanma, sonu gelmeyecek gibi aksırıklar, burun akıntısı, tıkanması ve hatta nefes darlığı atakları ile yaşam kalitesinin kötüleşmesine yol açan bahar alerjileri, hava kirliliğinin artışı, dünyanın giderek ısınmasına yol açan iklim değişiklikleri, yoğun polen mevsiminin daha erken başlayıp daha uzun sürmesine neden oluyor. Atmosferde karbondioksit oranı arttıkça bitkiler daha fazla polen üretiyor.

Bahar alerjisi okul başarısını düşürüyor

Alerjik nezlenin basite alındığını, çocukların okul performansını, öğrenme kabiliyetini düşürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akçay, genellikle alerjik nezlenin çocuklarda, astım ile birlikte oluştuğuna dikkat çekti.

Dünyada en sık görülen solunum yolu hastalığının Astım olduğunu, yaklaşık her 7-8 çocuktan birinde görüldüğünü vurguladı. Özellikle çocuklarda alerjik nezle ve astımın birlikte görülme riski bulunduğunu, astımlı çocukların %75’inde alerjik nezle, alerjik nezleli çocuklarda ise %20-40 oranında astım olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Ahmet Akçay; bahar alerjisinin sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden olduğunu, genellikle burunları tıkalı çocukların uyku kalitelerinin bozulduğunu, iyi bir uyku alamayan çocukların ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hissettiklerini söyledi.

Bu durumun okul başarısını ciddi bir şekilde etkilediğini, burunları tıkalı olmasına rağmen, alerjik hastaların bahar alerjileri nedeniyle; gözde, burunda ve akciğerde oluşan hasarlar sebebiyle kokulara karşı aşırı hassasiyet yaşadıklarını belirtti.

Bahar alerjisi olan çocukların kokulara aşırı hassas olduklarını, bu çocukların çamaşırlarının parfümsüz deterjanla yıkanmasını ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılmasını tavsiye etti.

Bahar aylarında polenlerden korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?

  • Evden çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takılarak polenlere temas önlenmelidir.
  • Ağız yerine burundan nefes alıp verilerek burnun filtre görevi yerine getirilmelidir.
  • Polenlerin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla dolaşılmamalıdır.
  • Dışarıda kalındığı sürece her fırsatta yüzler ve burunlar suyla yıkanarak polenlerden temizlenilmelidir.
  • Dışarıda vakit geçirilmişse eve gelince kıyafetler değiştirilip duş alınmalıdır.
  • Bahar ayında astım, alerjik nezle ve göz alerjisi belirtileri oluyorsa incelenmelidir.
  • Polen mevsiminde polen alerjisi olanlar veya ailesinde alerjik hastalığı yoğun olanlar otomobillerinin polen filtresin değiştirmeli, hepa filtreli klimalar kullanılması uygundur.
  • Evden işe gidilince yüz yıkanıp ağız ve burun su ile gargara edilerek polenler uzaklaştırılmalıdır.
  • Bol su ve meyve suyu içmek çocukların daha zinde olmasını sağlayacaktır.
  • Çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması tavsiye edilir.

Bahar alerjisinde en etkili tedavi aşı

Prof. Dr. Akçay; alerji aşısı tedavisi denilen immunoterapi tedavisinin, bahar alerjisinde başarılı sonuçlar elde edildiğine, bu tedavi ile şikayetlerin ortadan kalktığını, ilaç kullanımının azaldığını ve bahar alerjisinin astım hastalığına dönüşmesini ve astım hastalığı varsa da hastalığın ilerlemesini engelleneceğini söyledi.


Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı tablet şeklinde metotlar uygulandığını, her iki yöntemin de etkili olduğunu ve bu tedavi metotlarının 5 yaşından büyüklerde uygulanabildiğini sözlerine ekledi.

Biyomalzemeler hayatımızı nasıl değiştiriyorlar?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.