İz (Pokot): Komedi ve gizem soslu bir suç filmi

36. İstanbul Film Festivali kapsamında izleme şansı bulduğumuz Polonya yapımı İz (Pokot); avcılık vahşeti ekseninde gelişen, komedi ve gizemi de eksik etmeyen bir suç filmi.

Duszejko, Polonya’nın küçük ve karlı bir kasabasında yaşamakta ve İngilizce öğretmenliği yaparak geçimini sağlamakta olan yaşlı bir kadındır. 2 köpeği olan yaşlı kadın hayvanlara karşı aşırı hassastır.

Bitmek tükenmek bilmeyen, biri bitse de öteki başlayan av sezonlarında katledilen hayvanlara çok üzülmekte, üzülmenin de ötesinde elinden geldikçe bu vahşeti durdurmaya çalışmaktadır.


pokot spoor iz film movie 2017 turkish subtitle english

2 köpeği birden kaybolan Duszejko köpeklerini bulabilmek için uğraşsa da çabaları sonuç vermez. Avcılık ile uğraşan kişiler ise teker teker faili meçhul cinayetlere kurban gitmeye başlar.

Üstüne üstük cinayet mahallerinde sadece avlanan hayvanların ayak izleri bulunmaktadır. Duszejko ise arkadaşları ile sürekli olayların merkezinde kalır. Cinayetlerin üzerine gidilmeye başlandığında işler daha da tuhaf bir hal almaya başlar.

İz (Pokot): Komedi ve gizem soslu bir suç filmi

Senaryosu Olga Tokarczuk’un kitabından yazarın kendi ve filmin yönetmenliğini de üstlenen Agnieszka Holland tarafından uyarlanan “Pokot / İz”, suç, gizem ve komediyi keyifli şekilde harmanlayan bir film.


Filmin süresi 2 saat 8 dakika. Sürükleyicilikte sıkıntı olmasa da senaryonun zayıf kaldığı ya da gerçekçiliğini yitirdiği bölümler var.

pokot iz 2017 film

Ağırlıklı olarak doğada geçen İz avcılık adı altında yürütülen hayvan katliamını sert ve anarşist biçimde eleştiriyor. Filmin alt metinlerinde ise vegan mesajlara rastlamak da mümkün.

pokot iz 2017 film

Oyuncu kadrosu olgun ve tecrübeli isimlerden oluşturulmuş. Başrolü oynayan Agnieszka Mandat – Grabka ziyadesiyle tatmin edici bir performans sergilemiş. Yardımcı rollerde oynayan Wiktor Zborowski ve Miroslav Krobot‘un da hatırı sayılır performanslarını es geçmemek gerek.

İlk gösterimi 2017 yılında Berlin Film Festivali‘nde yapılan film, festivalden Gümüş Ayı ödülü ile dönmeyi başardı.


İstanbul Film Festivali’nin seçkisinde de yer alan ve seyirci ile buluşan film, son dönem Polonya sinemasına dair dikkat çekici örneklerden biri. Son dönemde televizyon yapımlarına yönelmiş olan Agnieszka Holland’ın 6 yıllık bir aranın ardından sinemaya dönüş filmi olan İz mükemmel olmaktan uzak ve fakat seyri keyifli bir yapım.

36. İstanbul Film Festivali: Sınırları zorlayan filmler


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.