Liseli mucitler icatlarıyla şaşırtıyor

Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde yüzlerce liseli genç projeleri ile yarıştı.

Liseli mucitler icatlarıyla şaşırtıyor!

Zeytin yaprağının kanser tedavisi üzerindeki etkisini araştıran fen projesi birinci olurken; görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan “Gözümsün” projesi sosyal bilimler kategorisinde birincilik getirdi.

Üsküdar Üniversitesinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde gençler icat çıkarmak için yarıştı. Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde iki gün süren festivalde yarışma heyecanı yaşayan lise öğrenciler, renkli ve unutulmaz iki gün geçirdi.


Gençleri hayatı kolaylaştırmak için gözlemlemeye, düşünmeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren özgün projelerin yarıştığı 4. Bilim ve Fikir Festivali’nde bu sene Sağlık & Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki kategoride başvuru kabul edildi. İstanbul’dan 131 okulun katıldığı yarışmaya 360 proje katılırken ön elemeyi geçen 199 proje yarıştı.

Zeytin yaprağı beyin tümörüne çare olacak mı?

Sağlık & Fen Bilimleri kategorisinde Bayrampaşa Bilim Merkezi’nden İrem Tekin ve

Gamze Kosovalı’nın Sümeyye Özyaman’ın danışmanlığında hazırladıkları “Zeytin Yaprağının (Olea Europaea) C6 Glioma Hücre Soyuna Etkisi” isimli projesi birinci oldu. İrem Tekin ve Gamze Kosovalı, içeriğinde çeşitli bileşenler bulunan zeytin yaprağının beyin tümörlerinin % 60’ını oluşturan gliomalar üzerindeki etkisini araştırdı. 9 ay boyunca onlarca makale okuyup, araştırma yapan liseliler araştırmada uzun yıllardan bu yana geleneksel ve modern tıpta kullanılan zeytin yaprağının glioma hücrelerinin canlılığını azalttığını ortaya koydu.


Görme engellilerin gözü kulağı olacak

Liseli mucitler

Sosyal Bilimler kategorisinde ise Özel Fatih Okyanus Anadolu Lisesi’nden Eşref Bektaş ve Cevdet Ümit Aparı’nın, Fuat Aydın danışmanlığında hazırladıkları “Gözümsün-Görme Engellilere Yardım Platformu” isimli proje birinciliğe layık görüldü.

Eşref Bektaş ve Cevdet Ümit Aparı görme engellilerin günlük ihtiyaçlarını giderebilmek için yardım alabilmesini ve gitmek istediği yer için gönüllü refakatçi bulmasını sağlayan android bir uygulama olarak tasarladıkları proje ile engellilerin sosyalleşmesi ve refakatçiler için sosyal platform oluşturmayı amaçladı.

Proje kapsamında cep telefonuna indirilecek uygulama üzerinden bir araya gelebilecek refakatçi ve engelli kişi refakatçinin desteğiyle dilediği yere çok rahat bir şekilde gitmiş olabilecek.

İşaret diline ses verdi!

Yarışmada dikkat çeken bir diğer proje ise Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ahmet Can Kocaman’ın “İşaret Dili Tercümanı (Sign Language Interpreter)” çalışması oldu.


Kocaman ülkemizde 3 milyon kişi tarafından kullanılan işaret diline ses verdi. İşaret dilini bilmeyen kişi telefonuna yükleyebileceği uygulama ile hareketleri sese dönüştürebilecek. Böylece karşısında konuşma engelli olan ve işaret dili kullanan kişinin hareketleri ses bulmuş olacak.

Bilim ve Fikir Festivali: Gençler icat çıkarmak için yarıştı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.