Tapas nedir? İspanya’da tapas yemek isteyenlere tavsiyeler

Tapas, kısaca sıcak veya soğuk yenilebilen, genellikle içkinin yanında atıştırmalık olarak tercih edilen ama isteğe göre kola gibi içeceklerle de tüketilen mezelerin genel adıdır.

Tapas nedir? İspanya'da tapas yemek isteyenlere öneriler

İspanyolca’da üzerini kaplamak anlamına gelen fiilden türemiştir; bunun da nedeni genellikle ekmeğin üzerini kaplayan domates, ahtapot, kalamar, zeytin, yumurta, pastırma, somon, peynir vb sosların var olmasıdır.

Tapasa gitmek

İspanyollar, genellikle işten sonra geç vakitte yemek yerler ve bar kültürü onlarda çok gelişmiştir. Geceleri geç vakitlerde yedikleri çok ağır olacağından onlar da tapasla geçiştirmeyi tercih ederler. Tapas kültürü o kadar yaygındır ki “tapasa gitmek” diye bir kavram vardır. Tapas yemek, İspanyollar için hem yemek pişirmekten kaçma hem de sosyalleşme yoludur. Akşam 9-10 gibi arkadaşlarıyla buluşup muhabbet ederlerken bir yandan tapaslarını yer, bir yandan da Sangrialarını yudumlarlar.


İspanya’ya gidip tapas yemeyi düşünüyorsanız bilmeniz gereken birkaç şey var.

Öncelikle tapaslar genelde yukarıdaki fotoğraftaki gibi barda servis ediliyor ama yine de bazı tapasçılarda masa kavramı da var tabi ki. Fiyatlar aynı yerdeyken masada ve barda değişiklik gösterebiliyor, şaşırmayın. Tapas fiyatları da bulunduğunuz bölgeye, caddeye, mekanın tarzına ve çeşitliliğine göre değişiklik gösteriyor ama genelde 2-3 Euro ile başlayıp 7-8 Euro’ya kadar çıkabiliyor.


tapas nedir meze ispanya öneri

O minicik şeye bu kadar fiyat biçmeleri fazla değil mi diye düşünebilirsiniz ama tadına baktığınızda pişman olmayacaksınız. Vejetaryen tapastan etli tapasa, ahtapotlu tapastan sosisli tapasa aklınıza gelebilecek her şekilde ve boyutta tapasla karşılaşacaksınız. Karar vermekte zorlanmanız çok normal, merak etmeyin. Güleryüzlü barmenler size ne tarz şeyler sevdiğinizi söylemeniz durumunda seve seve yardımcı olacaklardır.

Eğer o gün şanslıysanız, sipariş verdiğiniz içeceğin yanında size günün tapasını ücretsiz ikram edebilirler. Bazı barlar daha çok turist çekmek için böyle promosyonlar geliştirmişlerdir. Her içecek için size farklı tapaslar ikram eden minik köşebaşı barlar vardır İspanya sokaklarında.

tapas nedir yemek lezzet gurme meze ispanya


Benim tavsiyem, eğer yeni tatlar denemeye açıksanız gitmişken ahtapotlu olanlardan, manchego peynirlilerden (İspanya’ya özgü bir peynir), jambonlulardan ve “patatas bravas” denilen değişik sosa bulanmış küp patates kızartmalarından denemeden dönmeyin. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Çocuklarınız için 8 sağlıklı atıştırmalık tarifi


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.