TEOG sınavı öncesi neler yapılmalı?

Hem öğrenciler hem de veliler için TEOG sınavı hazırlık maratonunun sonuna gelindi. Bu son günlerde hem aile hem de çocuk ister istemez ruhsal açıdan kaygı yaşıyor, çocuklarda sınava çalışma arzusu ise daha da yoğunlaşıyor.

TEOG sınavına sayılı günler kala çocukların artmaya başlayan kaygıları için nasıl önlem alınması ve son günlerin nasıl geçirilmesi gerektiği ile ilgili ERA Okulları PDR Birimi’nden Aslı Kanizi hem çocuklar hem de aileler için önemli önerilerde bulundu.

Son günlerde kaliteli dinlenme süreci önemlidir!

TEOG sınavı öncesi neler yapılmalı?

Öncelikle sınava yaklaşılan son günlerde öğrencinin kendisini zihinsel olarak rahatlatması gerektiğini söyleyen Aslı Kanizi, şunları öneriyor:


  • Öğrenci ve veliler zihinlerinde sınavlara yükledikleri anlamı değiştirmeli. Veliler çocuklarına sınavların önemini tabii ki anlatmalı ancak hayatlarının ve geleceklerinin onlar için sınavdan daha önemli ve değerli olduğunu vurgulamalıdır.
  • Hem öğrenci hem de veliler sınav öncesi gerçekçi sonuçlar üzerine değerlendirme yaparak, evde sınav stresinin hakim olmadığı huzurlu bir ortam yaratmalıdır.
  • Kaygıdan uzak, huzurlu bir ortam yaratmanın diğer bir yolu sınav arifesinde öğrencinin genel düzeni ve adaptasyonu dışında, örneğin uyku, yemek, ders çalışma rutini konusunda aşırı değişimler yaratmaktan uzak durmasıdır. Çünkü ani değişimler öğrenciye stres faktörü ve dolayısıyla kaygı olarak yansıyacaktır.
  • Öğrenciler sınav öncesi son günlerde düzenli uyumalı, beslenmeli, aşırı ders çalışmadan sadece tekrara yönelmeli, siber ortamlarda çok fazla boş vakit harcamamalıdır.

Son günler için öneriler!

TEOG

Sınav zamanı yaklaştıkça çocukların stresle daha çok ders çalışmak istemesinin normal olduğunu söyleyen Aslı Kanizi, bu durumun kesinlikle engellenmesini öneriyor:


  • Sınavdan bir gün önce TEOG ile ilgili bir haber veya yazı görmek kaygıyı artırır. Bu sebeple algıyı olabildiğince başka yöne çekmek gerekir.
  • Sınavdan önceki son birkaç gün hatırlama amacıyla konular gözden geçirilebilir ancak tam anlamıyla ders çalışmak yanlıştır ve kaygıyı artıracaktır.
  • Sınavdan önce beslenmeye önem verilmelidir. Bu, konsantrasyonu artıracaktır.
  • Sınav öncesinde uyumakta zorlanan öğrenci ılık bir duş alıp rahatlamalıdır.
  • Sınav evrakları ve sınavda kullanılacak araç gereçler önceden hazırlanmalıdır. İki adet yumuşak uçlu kalem, silgi, kalemtıraş, su ve kağıt mendil mutlaka alınmalıdır.
  • Sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapılmalı, çok şekerli ve sıvı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Sınava her zamanki soru çözme stili ile başlanmalıdır. Zamanı iyi kullanmak için sorular acele okunmamalıdır. Önemli noktaların altı çizilerek zaman iyi yönetilmelidir.
  • Çözmekte zorlanılan sorular üzerinde vakit kaybedilmemeli, diğer sorulara geçilmelidir.
  • Yanlış cevaplar doğruları etkilemeyeceğinden hiçbir soru boş bırakmamalıdır.

Nefes terapisi ile odaklanın!

Nefes terapisi, öğrencinin rahatlayacağı, dikkatini tekrar sınava vereceği ve sınav öncesi ya da esnasında yaparken kimsenin dikkatini dağıtmadan uygulayabileceği bir yöntemdir:

  • Öncelikle oturma pozisyonunda olmayı tercih ediyoruz. Eğer sınav öncesindeyseniz yere bağdaş kurarak, sırtınıza bir yerden destek alarak oturabilirsiniz.
  • Uygulama sırasında zihninizde oluşturduğunuz olumsuz düşünceleri bir kenara atarak odak noktasını, mesela arzulanan okul veya konumu düşünün.
  • Son adımda kendinizi en gevşemiş hissettiğiniz an burnunuzdan derin nefes alın. Nefesinizi tutarak içinizden 4’e kadar sayın ve nefesinizi yavaşça ağzınızdan verin. Bunu en az 10 kez ya da kendinizi rahatlamış hissedinceye kadar yapın.

Tüm bu öneriler dikkate alındığında sınav öncesinde ya da esnasında stres ya da kaygı yaşanmasının engellenebileceğini unutmayın. Tüm öğrencilerimize iyi bir sınav günü ve başarılar diliyoruz!

‘TEOG’ sınavına girecekler için 9 önemli tavsiye


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.