Motivasyon meselesi: Hayatınızın iplerini elinize alma vakti!

Motivasyon, kişinin sürekli itilmeye ihtiyaç duyması olarak işlendi yıllarca. Yeni ürün çıkardık motive edelim, yeni yönetim kurulu motive edelim, aksi giden şeyler oldu motive edelim. Sonuçta ‘motivasyon’ vereceğiz derken bilinçaltına muhtaçlığı işlediler maalesef. Bu gaza getirmeden başka bir şey değildir.

Değerli okuyucular, bu hafta konumuz motivasyon. Şirket eğitimlerinden kişisel gelişim eğitimlerine kadar hatta günlük sohbetlerimizde de en çok işlenen konulardan biri. Sanırım aklımızda şöyle bir tanımı var motivasyonla ilgili: “İstek duyma, isteme, isteklenme, yapılması gereken şeylerin içinden gelmesi…”

Zaten şuan size bu satırları yazmak için kullandığım program, ben her ‘motivasyon’ yazdığımda kelimeyi kırmızıya boyuyor ve ‘isteklendirme’ diye düzeltiyor. Ben bu haliyle motivasyonun anlamını çok sığ buluyorum. Bu olsa olsa “gaza getirme”dir. İnsanların kısa süreliğine heyecan duymasını sağlamak bildiğiniz gaza getirmedir. O heyecan geçince insanların yeniden geldiği yer; satışta da, psikolojide de, performansta da heyecanlanmadan öncekinden çok daha kötü bir yerdir.


İnsanları örgütsel veya kişisel çıkarlar için manipüle etmeyi ‘motivasyon’ diye anlattı durdu yıllardır eğitmenler ve kişisel gelişimcigiller. Motivasyon, kişinin sürekli itilmeye ihtiyaç duyması olarak işlendi yıllarca; yeni ürün çıkardık motive edelim, yeni yönetim kurulu motive edelim, aksi giden şeyler oldu motive edelim. Motivasyon vereceğiz derken muhtaçlığı işlediler bilinçaltına maalesef. Bu yapılan sadece gaza getirmedir. Motivasyonun kişisel gelişim (self-improvement) sistematiği içinde çok daha derin ve güçlü bir yeri vardır. Şimdi bu derin anlamı konuşmak için konuyu temellendirelim.

Dışarıdan verilir mi?

Baştan söyleyeyim, motivasyonun dışardan verilebileceğini düşünüyorsanız, bu tarz eğitimlere maruz kaldıysanız, böyle bir algınız varsa ‘motivasyon paradigmam’ size farklı gelebilir. Zira ben, motivasyonun dışarıdan verilebileceğine inanmıyorum. Kendim yıllardır motivasyon eğitimleri veriyorum ama motivasyonun dışarıdan verilebileceğine inanmıyorum. Benim tüm eğitimlerimde bir niyetim vardır; o da “sonuç almak”. Motivasyon eğitimleri de sonuç aldığım eğitimler ama kimseye dışarıdan motivasyon falan veriyor değilim zaten böyle bir şey mümkün olamaz.


Dışarıdan insanların kendini iyi hissedebileceği şeyler söyleyebilirsiniz, insanların-çalışanların kendini iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz de. Ancak ‘motivasyon’ çok daha farklıdır. Şimdi sormak isterim: Yaptığınız işten memnun musunuz? Neler kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor? Yaptığınız şeyleri neden yapıyorsunuz? Daha iyisinin olabileceğini biliyor musunuz? Motivasyon bu soruların cevabıdır. Motivatör de bu soruların cevabını bulmada size yol göstermeye çalışan kişidir.

motivasyon nedir?

Hepimizin içerisinde sınırsız bir potansiyel var

İstisnasız olarak hepimizin içerisinde sınırsız bir güç ve potansiyel var. Bu potansiyeli keşfetmek motivasyondur. Bunu size kimse gösteremez! Bunu siz bulursunuz. Ama ihtiyacınız olursa size yol gösterebilinir. İşte bu motivatörün  işi olabilir. Doğuştan sahip olduğumuz sınırsız potansiyel ile egomuzu dengelemek, motivasyonun en derin halidir.

Potansiyelimizi, egomuzun tatmin olacağı amacı keşfederek günlük iş ve insan ilişkilerimizde kullanmaya başlamamızda bir rehber olan araçlar, cümleler, mantralar, müzikler; motivasyon bu yol ise kişisel gelişimdir. Kişinin isteklendirilmesi değil, kişinin kendini isteklendirmesini sağlamak “motivasyon vermek” tabirine daha uygundur. Gerçek motivasyon, kişinin kendi içerisinden dışarıya yansıyan motivasyondur. Yani, kişinin kendi içindeki sınırsız potansiyeli açığa çıkarmak için harekete geçmesi ve kendini, ihtiyaç duyduğunda tekrar tekrar her defasında yeniden isteklendirebilmesidir.

Hayatınızın iplerini el almak: Ben bilinci


Kişinin bu motivasyonu sağlayabilmesinin ilk adımı yaşamının iplerini eline alması yani “Ben” bilinci ile hareket etmesidir.  Bu sayede öz saygı, öz motivasyon, doğru tutum, doğru amaç ve doğru plan yapmayı içeren bir kişisel gelişim yolculuğunu başlatır. Kişi, kendi hayatının senaryosunu kendi yazar hale gelmeden motivasyon, kişisel gelişim, hayat başarısı vb. meseleler hikayeden ibarettir. Motivasyon, kendinin efendisi olmayı insana gösterebilmektir. Bu motivasyon, sürekli ve insanın kendini tekrar tekrar ateşlendirecek, isteklendirecek enerji ve isteği kendinde bulmasını ve kendini güdülemesini sağlar. İşte o zaman kimsenin sizi gaza getirmesine ihtiyacınız kalmadan 250 kilo ağırlığındaki top mermisini kendi başınıza kaldırabilirsiniz. Yaşamın iplerini elinize alın! Siz mükemmelsiniz…

Kendini tanıma meselesi: SWOT analizi nedir?


Umur Çalıkoğlu
İşletme bilim dalında lisans, Eğitim Bilimleri ana bilim dalında yüksek lisans eğitimi aldı. Romanya'da sinerji iletişimi ve takım çalışması, Almanya'da ve İrlanda'da kariyer ve yetenek yönetimi konularında araştırmalar yaptı. İki adet AB projesinde kolaylaştırıcı olarak görev aldı. Türkiye Etik Değerler Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi. Bu kapsamda çeşitli üniversitelerde etik üzerine konferanslar verdi. Firmalarda ve iş profesyonellerinde etik bilincinin arttırılmasına yönelik uygulama ve seminerler geliştirdi. Çeşitli eğitim ve danışmanlık firmalarında proje müdürü olarak, İstanbul'da iki farklı vakıf üniversitesinde Kariyer Uzmanı ve Kariyer Ofisi Sorumlusu olarak görev aldı. Görev yaptığı üniversitelerde kalite komisyonu ve topluma katkı komisyonlarında yer aldı. İstanbul İşletme Enstitüsünde Liderlik ve Eğiticinin Eğitimi eğitimleri veriyor. Çeşitli kurumlarda da motivasyon, markalama, kurumsal iletişim, etik, kurumsal dizayn, satışta bütünlük sistemleri gibi eğitimler veriyor. Ayrıca, yazar olarak yönetim meselesi adlı köşesiyle İndigo Dergisi künyesinde yer almaktadır. Kısaca, etkili yönetim alanına gönül veren bir konuşmacı, kariyer ve eğitim uzmanı .