Simit ve Donut savaşını kim kazanacak?

Milli yiyeceklerimizden simit ve popüler kültürün ülkemize getirdiği ve Amerikan filmlerinde polislerin kahvenin yanında mutlaka yediği donut karşı karşıya geldiler. Biri tatlı biri tuzlu ama ikisi de yuvarlak ikisi de dolgun ve iştah açıcı. Peki bu savaşı kim kazanacak?

Simit ve donut savaşını kim kazanacak?

Simit; yuvarlak, susamla kaplı, kahvaltı içinmiş gibi görünse de günün her saatine uyum sağlayabilen bir yiyecektir. Donutsa basitçe kızarmış hamurun değişik renkli süslemelerle zenginleştirilmesi sonucu oluşan görsel bir şölen olmakla birlikte ülkemizde de her geçen gün özellikle gençler arasında populeritesi artmaktadır.

Simit ve donut savaşını kim kazanacak?

 

Diyet yapan biriyseniz veya kalori hesabı yapıyorsanız, 1 adet donut 375 kaloriyken 1 adet simit 270 kaloridir. Aslında sağlığına dikkat eden biriyseniz donut sizin kaçmanız gereken şeylerden birisidir. Kızarmış olduğu için kalbe, çok şekerli olduğu için kan şekerinize olumsuz etkileri vardır ve uzmanların araştırmalarına göre normal beslenmenize devam ederek her gün bir ara öğününüze donut eklerseniz, 20 günde 1 kilo almayı garantilemiş olursunuz.


Simit ve donut savaşını kim kazanacak?

Fast food olarak sayılabilecek yiyeceklerden biri olan simitse donuta göre çok daha masumdur. Yine uzmanlar 1 tane simitin yaklaşık 4 tane ekmeğe eşdeğer olduğunu söylese de, sağlık açısından donut mı simit mi derseniz; bu yarışı simit önde bitirir ama siz yine de abartıp çok simit yemeyin ki tartıyla yüzleştiğinizde pişman olmayın.


Simitle donut arasındabesin değerleri açısından ilişkiyse aşağıdaki tablodaki gibidir. Yağ ve kolesterol açısından donut çok daha yüksekken, sodyum ve demir açısından simit öndedir. Bu da gösteriyor ki eğer bir tercih yapılacaksa simiti tercih etmek yine daha mantıklı olacaktır.

Simit ve donut savaşını kim kazanacak?
Besin değerleri

Eğer küçük çocuğunuz varsa, donut yüksek ihtimal onların gözünde çok daha yüksek bir yerde olacaktır. Üstü rengarenk şekerlemelerle kaplı renkli ve pürüzsüz bir donut, çocuğunuzun gözünde simitin çok daha aşağılarda yer almasına neden olacaktır. Fakat siz de onun daha sağlıklı olan simite yönelmesini aldığınız simiti onun sevdiği ev yapımı reçellerle, peynirle, domates salatalıkla süsleyerek sağlayabilirsiniz.

Simit ve donut savaşını kim kazanacak?


Seçim sizin. İkisi için de çok sağlıklı veya çok sağlıksız demek haksızlık olur fakat şu bir gerçek ki simit donuttan sağlık açısından bir adım önde. Neyi seçerseniz seçin hepinize afiyet olsun!

Ramazan’da beslenme düzeni nasıl olmalı?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.