Tansu Çiller hakkında 28 Şubat davasına zorla getirme kararı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında “mağdur-tanık” sıfatıyla yer alan, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller’in 18 Temmuz’daki duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verdi.

Tansu Çiller hakkında 28 Şubat davasına zorla getirme kararı

Tansu Çiller hakkında neden zorla getirme kararı verildi?

Odatv’nin haberine göre, yaklaşık 5 yıldır devam eden 28 Şubat davasının 88. celsesi bugün görüldü. Defalarca tanıklık yapması için müzekkere yazılan, gelmediği takdirde zorla getirilmesi kararlaştırılan dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller yurt dışında olduğu gerekçesiyle yine gelmedi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, Çiller’in avukatının dün yurt dışına gittiğine dair biletleri gönderdiğini, bu sabah gelen dilekçeyle de Çiller’in Kasım ayının ikinci yarısına kadar yine yurt dışına gidip geleceğini, bu tarihten sonra tarih verilirse gelebileceğini bildirdiğini söyledi. Bazı sanıklar buna, “lütfetmiş” diye tepki gösterdi. Başkan Yiğitsoy BÇG’nin kaldırılıp kaldırılmadığına dair yazılan yazıya MGK’dan gelen cevapta, “30 Haziran 1997 ile 11 Ocak 1999 tarihleri arasında görev yapan 55’inci hükümet döneminde BÇG’nin kaldırılmasına ilişkin MGK kararı bulunmamaktadır” dendiğini bildirdi.


Başkan, dönemin devlet bakanı Bahaddin Şeker’in talimatla alınan ifadesini de okudu. “28 Şubat’ın post modern bir darbe olduğunu, bunun askeri, sivil, siyasi, basın-medya ayağının bulunması gerektiğini” anlatan Şeker, “Önlem alınmadığı için 28 Şubat’ın uzantıları 15 Temmuz FETÖ/PDY darbesi yaşanmıştır. Askeri değil ama siyasi kanattan istifa etmem istendi, ama ben etmedim” dedi.

“28 Şubat’ın failleri kimse…”

Gelen evrakların okunmasından sonra mahkeme mağdur, müşteki ve katılanlar ile avukatların talepleri alındı. Avuklat Cüneyt Toraman ortak bir dilekçe hazırladıklarını ifade edip, dilekçe hakkında şu özet bilgiyi verdi:

“28 Şubat Refahyol hükümetinin kuruluş-yıkılış dönemine sığdırılmaya çalışılıyor. 28 Şubat’ın failleri kimse, 15 Temmuz’un failleri de onlardır. Mağdurları milyonlarca insandır. 15 Haziran sanıkları tutuklu yargılanıyor. Buradaki sanıklardan haklarında kuvvetli suç şüphesi olanlar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istiyoruz.”

“Mesut Yılmaz’ın da dahil edilmesini talep ediyorum”

55. Hükümet’in başbakanı Mesut Yılmaz’ın mahkemedeki ifadesinde, ilk MGK toplantısında BÇG’nin kaldırılmasının kararlaştırıldığını söylediğini belirten avukat Emrullah Beytar, MGK yazısının Yılmaz’ın mahkemeyi yanılttığını gösterdiğini savundu ve “28 Şubat’ın sivil ayağıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmaya Mesut Yılmaz’ın da dahil edilmesini talep ediyorum” dedi.


Abdurrahman Dilipak’ın avukatı Bülent Demir de şu ilginç iddiayı gündeme getirdi:

“Bir duruşmaya Pentagon’dan general geldi ve duruşma aramasında bana ‘Neden Çevik Bir’in üzerine gidiyorsunuz? Siz kimsiniz? Fetullah Gülen’ci misiniz’ diye sordu. ‘Bizler yeni Osmanlıyız’ dedi. Ayrılırken, ‘Çevik Bir’in üzerine fazla gitmeyin’ diyerek, bana kendisinin yazdığı Kemalizm isimli kitabı verdi. Pentagon’dan generallerin savunmayı tehdit etmesi hakkında Çevik Bir’in kanaati ve bilgisi olup olmadığı sorulsun. Bir sonraki celse bu generalin adını soyadını vereceğim.”

Sanık avukatları bu iddiaya tepki gösterirken Başkan Yiğitsoy “Böyle bir olay yaşandıysa niye savcılığa gitmedin?” diye sordu. Avukat Demir’in cevabı, “O zaman önemsemedim” oldu.

“Ömrümüz yetmeyecek”

Duruşmada söz alan Çetin Doğan 7 yıldır davalarla uğraştığını anlatırken, şu sözlerle isyan etti:

“Kiminle ne görüşmüşüm, kime ne talimat vermişim mertçe çıkıp ortaya koysunlar, bilgi belge göstersinler. Yetti artık. Ömrümüz yetmeyecek, bir an önce sonuçlandırın. Ben bu davayı en yüksek yerlere ve sonuna kadar götürmeye kararlıyım. Bizi 15 Temmuz’u yaptığı anlaşılan FETÖ’yle aynı kefeye koymak çok talihsiz bir benzetmedir.”

Zorla getirme kararı


Yarım saat aradan sonra ara kararları açıklayan Başkan Yiğitsoy, Çiller’in mazeretini reddettiklerini, zorla getirme kararı aldıklarını açıkladı. Çiller’in 18 Temmuz’da yapılacak duruşmada dinleneceğini belirten Başkan Yiğitsoy, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi yolundaki talebi de reddettiklerini söyledi.

Video: Darbeci general Akın Öztürk’e urgan fırlatıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.