Azra Kohen’in Altın Pusula ödül töreninde yaptığı efsane konuşma

Fi Çi Pi üçlemesinin yazarı Azra Kohen’in Altın Pusula ödül töreninde yaptığı efsane konuşma…

Türkiye’nin en çok satan kitapları arasında olan Fi Çi Pi üçlemesinin yazarı ve son dönemde Fi dizisi ile adından sıkça söz ettiren Azra Kohen, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği – TÜHİD tarafından düzenlenen Altın Pusula ödül törenine konuşması olarak konuk oldu. Azra Kohen, Fatoş Karahasan ile samimi, sıcak ve derin bir sohbet gerçekleştirdi.


azra kohen sarızeybek fi çi pi tühid altın pusula

Azra Kohen: “İnsan aslında boğazdaki bir bakteri gibi”

Biz tükettiğini üretmeyen bir organizma haline geldik. Çok genç bir organizmayız aslında. Evren saati ile kıyaslandığında sadece 11 saniyedir falan bu gezegende varız. Yani aslında boğazdaki bir bakteri gibiyiz.

“Silahlanmak yerine kitap yazdım”

Bu kitapları yazmak zorunda hissettiğim için yazdım. Eğer yazmasaydım, etrafımda süregelen çılgınlıkta silahlanmayı düşünüyordum. Silahlanmak yerine kitap yazayım dedim.

Başarının ne olduğunu bir konuşmak lazım. Bana göre en büyük başarı, vicdanın rahat bir şekilde uyuyabilmek. Kendi bulunduğu ülkede kanaat önderi olabilmiş, etrafındaki bütün yaşamı manipüle edebilmiş bir adamla başlıyorum hikayeye. Can Manay. Bir psikolog. Bir gerçek anlatıyorum aslında. Bugün finans dünyasında da televizyonda gördüğümüz kanaat önderi olarak bir yere koyduğumuz insanların aslında ne kadar deformatif olduğu gerçeği var. Zaten o kadar deformatif olmasalar, biz bu kadar deformatif bir toplumda yaşamayız.


“Başarı değil, halüsinasyon!”

En büyük örnekler ancak en tepeye çıkartılırlar ki onların yere çakılması milyonlarca insana ders olsun diye. Tarih yazılsın diye! Yani o çıkışı biz sanıyoruz ki başarı. Dediğim gibi başarı öyle bir şey değil. Halüsinasyon!

“Maalesef çok ilkel olduğumuz için hep aşk meşk peşindeyiz”

Burada oturan herkes, var olan her şey, benim farklı anne babalardan, farklı yaşam deneyimlerinden olmuş hallerim. Hepiniz bensiniz aslında, hepimiz siziz ya da. Tek bir ruh var. Aynı anda, aynı mekanda farklı deneyimde. Zaten kuantum fiziği bize bunu atom altı parçacıklarıyla, kuarkların hareketiyle bize bunu çok güzel bir şekilde anlatıyor. Bunu Aeden’de de anlatıyorum aslında. Ben aslında böyle şeyler anlatıyorum biliyor musunuz? Ama maalesef çok ilkel olduğumuz için hep aşk meşk peşindeyiz. Herkes kendi kapasitesi kadarını algılıyor hayatta.

Diğer yanında aşk tekamüldeki en büyük araç. Aşka ihtiyacımız var. Yoksa gelişmiyoruz. Tekamül yolculuğuna başlamıyoruz. Hayatınızdaki ilk aşkınızı düşünün. İlk defa kimin için çok gelişmek istediniz?

Milenyum ordusu

Ben sistematik bir şekilde ordu hazırlıyorum. Milenyum yüzde 75… 10 sene içinde yaşamı desteklemek için harekete geçecek bir kitle. Onlar benim okuyucularım zaten. Onlara adını insanlık verdiğimiz bu sistemin, eğitim adı altında hapishaneye benzeyen okullardan çıkartılıp, insanın aslında kendi olması gereken daha yüce bir formda var olmasıyla ilgili bir sistem kurmalarında küçücük bir ilham olabilirsem; bütün varoluşumun amacını gerçekleştirmiş gibi hissedeceğim.


Evrenin yapısında sürdürülebilirlik çok önemli, dünyadaki yaşantıya baktığınız zaman…Bu markalar için de geçerli. Markaların %75’i yok olduğunda milenyum gençliği önemsememiş. Gerçekten ihtiyaca cevap vermiyoruz demek ki. Önemsenmek çok önemli. Önemsenebilmek için de ihtiyaca cevap vermek lazım. İhtiyaca cevap verebilmek için de iyi olmak lazım, iyi olabilmek için de yaşamı desteklemek lazım.

Azra Kohen’in son kitabı Aeden’e Hollywood ilgisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.