Son dakika: İncirlik değil, Konya’ya ziyaret mümkün

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, Türkiye’de temaslarda bulunan Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bir araya geldi. Görüşme Ankara-Berlin hattında yaşanan İncirlik krizinin gölgesinde geçti.

Son dakika: İncirlik değil, Konya'ya ziyaret mümkün

İncirlik olmaz, şimdilik Konya’ya ziyaret mümkün

Sözcü’nün haberine göre, Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın şu anda İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesi yerine Konya’daki NATO üssünde bulunan Alman askeri ziyaret etmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

İkili görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.


Sigmar Gabriel’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

• Türkiye Almanya’nın darbe girişimi sonrası yeterinde hızlı tepki göstermediğini söylüyor. Önemli olan duygusal olarak Türkiye’nin yanında olmak. Darbe girişimlerine tahammül edilemez.

• PKK 1993’ten bu yana yasaktır. Bu çok geçerli bir nedenle olmuştur. PKK sadece Türkiye’de değil Almanya’da da suç işleyen bir örgüttür. Türkiye’nin PKK konusunda bize soru sormasını anlıyorum. Başka şeyler yapılamaz mı? Tüm enstrümanları değerlendireceğiz.

• Konya’daki NATO üssüne ziyaret konusunda prosedürü önümüzdeki günlerde masaya yatıracağız. Türk tarafına Almanya’nın bu durumu (İncirlik) sürekli çatışma konusu yapmak istemediğini anlattık.

• İncirlik ziyaretinin mümkün olmamasından üzüntü duydum. Bizim bir Parlamento ordumuz var. Her parlamenterin ziyaret ediyor olabilmesi lazım. Buradaki orduyu başka yere kaydırmak ilişkilerin kötüleşmesine yol açar.

•  Gümrük birliği anlaşmasının acilen modernize edilmesi gerekiyor. Vize serbestisi konusunda bilim adamları, iş adamları düzeyinde olmak üzere vize işlemlerini kolaylaştıralım… Bunu konuştuk.

Gabriel toplantıyı izleyen basın mensuplarının sorularına şu yanıtları verdi:


• Çekilme konusunda net bir karar yok. Türkiye’nin kararına saygı göstermek gerek. Bizler Türk meslektaşlarımızla birlikte barışçıl bir şekilde bu konuyu halletmek istiyoruz.

• Tutuklu Alman vatandaşların üzerinde durduk. Ben nasıl ilerlenebileceğine dair önerilerde bulundum. Türk mevkidaşım bu önerilerin gerekli yerlere ileteceğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu ise şunları söyledi:

• Deniz Yücel’le ilgili suçlamalar gazetecilikle ilgili değil, terörle ilgili. Nasıl ki Almanya’da bağımsız mahkemeler varsa, bizim mahkemelerimiz de soruşturmayı sürdürüyor. Gizli servisler gazetecileri ajan olarak kullanıyor.

• PKK’nın Almanya’daki faaliyetleri devam ediyor. Teröre destek için buradan ikna ettikleri insanları dağlara da götürüyorlar. Aynı şekilde finansal destek için faaliyetlerini sürdürüyorlar. Orada yaşayan vatandaşlarımızdan zorla para topluyorlar. Her düğünde para topluyorlar. Bir kutu gelin damat için bir kutu da PKK için toplanıyor. PKK hepimize tehdit. Bunlara karşı tedbir alınması gerekiyor. ,

• Aynı şey FETÖ için de geçerli. FETÖ üyeleri için Almanya bir sığınma merkezi olmamalı. Bunların Türkiye’ye iade edilmesi lazım. Bu konuda elimizdeki bilgi, belgeleri Almanya’yla paylaşacağız.


•  Katar meselesi hepimizi üzen bir gelişme. Elbette sorunlar yaşayabilir ülkeler. Ama her şartta diyaloğun devam etmesi lazım. Bu durumun normalleşmesi için elimizden gelen her türlü desteği veririz.

Katar krizi: Katar’la ilişkileri kesen ülke sayısı 7’ye çıktı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.