Katar sorununun petrol piyasaları üzerindeki etkileri nasıl olacak?

Başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere bazı Arap ülkelerinin Katar’la ilişkilerini kesmesi Ortadoğu’da bir krize yol açtı.

Katar sorununun petrol piyasaları üzerindeki etkileri nasıl olacak

Siyasi gözlemciler gelişmeleri, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik kriz olarak nitelendirdi. Kriz, siyasi ve ekonomik çeşitli sonuçlara yol açacak, piyasalara çeşitli etkileri olacak. Bunlardan biri de petrol piyasası. Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, Katar krizinin petrol piyasaları üzerindeki etkilerini yorumladı.

Petrol duraklamada

Katar sorununun çok önemli olduğunu belirten Hansen, petrol piyasasının hafta başı Amerikan Petrol Enstitüsü’nün yayınladığı önemli envanter raporu öncesinde biraz durakladığını söyledi. 6 Haziran Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü’nün yayınladığı rapor ise ham petrol stoklarında büyük bir düşme, yakıtlarda sürpriz bir artış olduğunu gösterdi.


Ole Hansen konuya ilişkin şunları söyledi: “Esas sorun, yakıtta büyük bir artış görürsek ortaya çıkacak. O zaman sadece stokların bir depodan diğerine aktarıldığını ve bunun yeniden dengeleme sürecine hiçbir yardımı olmadığını göreceğiz.”

WTI destek buluyor

WTI destek buluyor

İran, Rusya ve Katar’ı, ABD’nin de dahil olduğu diğer petrol üreticilerinin karşısında zayıf düşüren ağız dalaşına dikkat çeken Hansen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısa vadede piyasa, gerginliğin artması durumunda üretimi kısma anlaşmasının bozulması ve bunun kısa vadede bir miktar ek arza yol açabileceği görüşünü benimsedi. Bu olumsuz sonuçlar yaratabilir. Fakat burada, hesaba katılması gereken jeopolitik bir risk de var.


WTI ham petrolü $47/varil altında destek buluyor ve açık pozisyonun kapanmasını tetiklemek için $48,75/varil üzerine çıkması gerekiyor. Son zamanlarda piyasanın her iki yönde de esas itici güçleri açıktan satış yapanlar oldu ve petrolün $48,75 üzerine çıkmadan önce, bu aşamada açık pozisyonların kapanmasını sağlayacak önemli bir teşvik olacağını düşünmüyorum.”

Dünya Bankası: Türkiye ekonomisinin büyüme oranı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.