LYS öncesi bunlara dikkat

2016-2017 eğitim yılında üniversiteye hazırlanan milyonlarca öğrenci için heyecan dorukta.

LYS sınavı öncesi bunlara dikkat!

Son 2 oturumu 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan LYS hakkında Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları önemli ipuçları verdi, öğrencileri sınav öncesi dikkat etmeleri gereken konularda uyardı.

Biyoloji Bölüm Başkanı Berna Çelik:

Bu yıl uygulanacak olan sınavda geçen senelerden farklı olarak kısa cevaplı bir soru sorulacak. Bu sorunun öğrencilerinin bilgi düzeyini ölçen kavram sorusu olmasını bekliyoruz.


Genellile her konudan en az bir soru beklense de örnek olarak geçen sene uygulanan LYS’de sistemlerden sadece 7 soru gelmiş; ağırlıklı olarak kalıtım ve ekoloji konuları yer almıştı. Bu sene yine aynı beklenti içindeyiz.Ancak özellikle ‘Bitki Biyolojisi, Protein Sentezi, Sistemler, Fotosentez, Solunum’ gibi konuların işlendiği 11 ve 12.sınıflara ağırlık verileceğini düşünüyoruz.

Fizik Bölüm Başkanı Işık Bulungiray:

Fizik bölümünün önceki yıllarda olduğu gibi formüle dayanan matematiksel işlemli ve bilginin yorumlandığı sorulardan oluşacağını öngörüyoruz.

Fazla sayıda olmasa da kullanım alanı geniş olan formüller hakkında, bilginin farkında olunması ve hangi durumlarda hangilerinin çözüme kavuşturacağı deneyimi önem taşıyor.

Bunun yanı sıra matematiksel işlem becerisinin ön planda olduğu fizik bölümünde sözel içerikli konular da bulunuyor. Bu yıl sisteme getirilen en önemli yenilik açık uçlu soruların dahil edilmesi. Sınava girecek adaylara fizik bölümü için tavsiyem; ‘Büyük Patlama,Atom Altı Parçacıklar ve Modern Fiziğin Teknolojik Uygulamaları’na yoğunlaşmaları.


Türk Dili Ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Gülgün Bakkal:

LYS

Sınavın bu oturumunda Türk dili ve edebiyatı dersi, Eşit Ağırlık ve Sözel bölümlerden tercih yapacak öğrenciler için büyük önem taşıyor.

Sınava girecek adayları bilgilerin hatırlanması ve paragraf sorularında soru yönergesinin doğru şekilde uygulanması konusunda yazar-eser eşleştirmelerinde zorluk çekmemek için hafıza tekniklerinden yararlanmasını, edebiyat topluluklarını akılda tutmak için ise şifreleme tekniğini uygulamalarını öneriyorum.

Paragraf soruları çözülürken önce soru kökünüokumak, soru kökünde ne istendiğini anladıktan sonra paragrafı okumak doğru olan ve zaman kazandıran bir yöntemdir. Paragraf soruları çözülürken öğrencilerin kendi görüşlerini anlatılanlara katmadan, metinde yer alan görüşleri ve değerlendirmeleri dikkate alması önem taşıyor.

Sınavda kısa cevaplı sorulara da yer verileceğini öngörüyorum. Öğrencilerin seçeneklere bakmadan sorulara cevap vermeyi alışkanlık haline getirmiş olmasının da soruları çözme rahatlığı sağlayacağını düşünüyorum.

Kimya Bölüm Başkanı Gülin Akalın Pamukçu:

LYS’de kimya bölümüne ait sorular, YGS sorularına göre çok daha farklı formatta olup; konunun ne kadar kapsamlı ve derinlemesine bilindiğini ölçme ve yorumlama becerisi gerektiriyor. Ağırlıklı olarak 11. ve 12.sınıf konularının yer aldığı kimya bölümüne ait sorularda bilgisini iyi kullanabilen ve hesaplama konusunda sıkıntı yaşamayan öğrencilerin başarılı olacağını düşünüyorum.


12. Sınıf ‘Organik Kimya’ müfredatında yapılan sadeleştirme öğrencilerin işini kolaylaştıracak nitelikte. Ancak geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘Organik Kimya’ soruları belirleyici olabilir. Bu yıl müfredata eklenen ‘Organik Bileşiklerin Günlük Hayattaki Kullanım Alanları’ konusun da ise programlarda yapılan yenilikler ve bilgilerin günlük hayatla ilişkilendirilmesi çerçevesinde sorular olabileceğini düşünüyorum.

‘LYS ’öncesi sınav başarısını artırmak için 10 altın kural


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.