Markalar açısından sosyal medya kullanımı neden önemli?

Markalar neden sosyal medya ağlarını kullanıyor? Sosyal medyayı etkin ve verimli kullanmanın markalara sunduğu fırsatlar neler?

Markalar açısından sosyal medyanın önemi

Bugün hemen hemen herkesin elinde bir akıllı telefon var. Yediden yetmişe akıllı telefon çılgınlığı herkesi sarmış durumda. Bununla birlikte akıllı telefona sahip olanların büyük çoğunluğunun en az bir tane sosyal medya hesabı var. Sosyal medya kullanımı artık bir hastalık haline gelmiş durumda.

İnsanların büyük bir kısmı sabah uyanır uyanmaz daha yüzlerini yıkamadan sosyal medya hesaplarını kontrol eder hale geldi. Markalar sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandıklarında bu geniş kitleye hitap etme olanağına sahip olmanın yanında birçok avantaja da sahip olabiliyorlar.  İşte sosyal medyayı etkin ve verimli bir şekilde kullanmanın markalara sunduğu fırsatlar…


Markalar neden sosyal medya ağlarını kullanıyor? Sosyal medyayı etkin ve verimli kullanmanın markalara sunduğu fırsatlar neler?

1- Yeni müşterilere ulaşmak

İster orta ölçekli bir firma isterse de dev bir holding olsun, sosyal medya aracılığı ile ürün ve hizmetlerinizi etkin bir şekilde duyurabilir yeni müşteri kitlesi edinebilirsiniz. Bunu yaparken hedef müşteri kitlenize ulaşmak için sosyal medya çok etkilidir. İleride değineceğimiz sosyal medya reklamlarını oluştururken sadece hedef kitlenizin görmesini istediğiniz reklamlar verebilirsiniz. Örneğin kedi maması satan bir firma iseniz sadece bu ilgi alanındaki insanlara reklamınız gösterilir. Diğer mecralarda böyle bir şansınız yoktur. Bu sayede müşteri portföyünüzü yükselen bir ivme ile arttırabilirsiniz.

2- Mevcut müşterilerinizle sağlıklı bir iletişim kanalı oluşturmak

Mevcut müşterilerinizle iletişim kurmanın en kolay, etkin ve sağlıklı yollarından biridir sosyal medya. Ürün ve hizmetlerinizden memnun veya şikayetçi müşteriler sizinle çok çabuk iletişim kurabilir. Örneğin bir müşterinin şikayetini iletmek için çağrı merkezinizi arayıp dakikalarca ulaşamaması kızgın ve gayri memnun bir müşteri profili oluşturabilir. Buna karşın, sadece bir tweet paylaşıp veya Facebook sayfanıza mesaj atıp hemen cevap alması memnun ve mutlu hatta sadık bir müşteri profiline dönüşmesini sağlayacaktır.


3- Ucuz ve etkin reklam olanağı

Bugün sosyal medya mecraları televizyon, radyo, gazete gibi mecralarla kıyaslandığında daha ucuz ve etkin reklam olanağı sunar. Markanızı, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için reklam yapmak istediğinizde çok uygun fiyat ve etkin yöntemler sizi karşılamaktadır. Örneğin bir restoran sahibi Facebook’ta reklam vermek istediğinde işletmesinin belirli bir mesafe yakınında yaşayan, belirli yaş aralığındaki, belirli eğitim grubundaki insanların bu reklamı görmesi sağlanabilir. Böylelikle reklam bütçeniz etkin ve verimli bir şekilde kullanılmış olur.

4- Web sayfanıza SEO etkisi

Bugün hemen hemen her firmanın bir web sitesi bulunuyor. İnsanlar bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında buna arama motorlarından arayarak ulaşıyorlar. İşletmenizin web sitesi bu arama sonuçlarının ilk bir kaç sayfasında çıkmalı ki insanlar size ulaşabilsin. Eğer sosyal medyayı etkin ve verimli bir şekilde kullanırsanız bunun sonucunda işletmenizin web sitesine dolaylı olarak ziyaretçi çekmiş olursunuz. Bu, arama motorları nazarında web sitenizin prestijini arttıracak ve arama sonuçlarında ön sayfalarda çıkmasını dolayısı ile daha fazla müşteriye ulaşmanızı sağlayacaktır.

5- Dijital itibar yönetimi

Yine bir çok kişi bir firma veya ürün hakkında İnternet’te araştırma yaparken firma ve ürün adını yanına şikayet yazarak arıyor. Böylelikle ilgili firma veya ürün hakkında İnternet’te bulunan şikayet ve yorumlara bakarak satın alma kararı veriyor. Eğer markanızın etkin bir sosyal medya kullanımı varsa memnun olmayan müşterilere daha çabuk ulaşacak ve onların şikayetlerini daha çabuk çözebileceksiniz. Geçtiğimiz günlerde Amerikan United Airways firmasının uçağından zor kullanılarak bir yolcunun indirilmesi sosyal medyada gündem olmuş ve şirketin hisseleri bir günde 750 milyon dolar değer kaybetmişti.


Sosyal medyada etkin ve verimli bir şekilde olmayan markalar yukarıda saydığımız bir çok avantajı kaçırıyor. Ama hiç bir zaman geç kalınmış değil. Bir an önce markanızın sosyal medya hesaplarını ve stratejilerini oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Yeni Medya ile güçlü bir marka olmak için 5 öneri