Marmara’daki aşırı ısınma büyük deprem habercisi olabilir

Gökova Körfezi’ndeki 6.6 büyüklüğündeki depremi önceden bildiğini belirten Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Marmara Denizi’ndeki aşırı ısınmanın beklenen büyük depremin habercisi olabileceğini söyledi.

Marmara aşırı ısınma büyük deprem habercisi olabilir

Gökova depremini doğru tahmin ettiğini öne süren Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek’in ‘süper hücre’ açıklamasına göre Marmara Denizi’nin mevsim normallerinin üzerinde ısınmasının, büyük deprem habercisi olabileceğini söyledi.

Sütçü, deniz ısınmasının ve kayaç hareketlerinin büyük depremi 1 ay önceden haberdar ettiğine değinerek, “Bunun çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Eğer bu, gelecekte, ağustos veya eylül aylarında büyük bir deprem çağrıştıracaksa bunun işareti verilmiş durumda” ifadelerini kullandı.


“Halkı aydınlatmaları gerekir”

Gökova Körfezi’ndeki 6.6 büyüklüğündeki depremi 13 saat önceden bildiğini belirten Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, Adil Tek’in yaptığı süper hücre tanımında ‘ Marmara denizinin suyunun sıcaklığının yükseldiğini’ söylediğini hatırlatarak,

“Eğer mevsim normalleri üzerinde bir sıcaklık varsa bunun ölçülmesi ve grafik halinde halka duyurulması gerekiyor. Dikkate değer bir bilgidir çünkü denizin ısınması demek Aslan Fay yani Marmara fayının hareket etmesi demektir. Denizin aşırı sıcaklığının nem oluşturması, bu nemle beraber kuzeyden gelen serin havayla çarpışıp süper hücreyi oluşturduğu tespiti yazıyor. Bu tespit doğru değil ama Marmara denizinin ısınması varsa bunu dikkate alıyoruz.”

İstanbul’da 6 bin 726 şimşek çakması

“Burada değerler yüksek çıkarsa o zaman 18 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul’da 6 bin 726 şimşek çakması ve yıldırımların düşmesi de iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu da kayaçların birbiriyle oynadığını gösteriyor. O zaman ‘ Marmara’da bir tehlike mi var?’ diye kandilli Meteoroloji uzmanlarına sormak istiyorum. Bu konuda halkı aydınlatmaları lazım. Karınca laboratuvarındaki bulgulara göre herhangi bir tehlike olmadığını söyleyebilirim ama gelecekte bunu söylemek mümkün değil” diye konuştu.

“İyi takip edilmesi gerekir”

Sütçü, deniz ısınmasının ve kayaç hareketlerinin büyük depremi 1 ay önceden haberdar ettiğine değinerek, “Bunun çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Eğer bu, gelecekte, ağustos veya eylül aylarında büyük bir depremi çağrıştıracaksa bunun işareti verilmiş durumda” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Onededi)


Depremi 13 saat önceden tahmin etti

Gökova merkezli 6.6 büyüklüğündeki depremi doğru tahmin ettiğini iddia eden Kadir Sütçü, “Tahmin sayfamızda, 407 No’lu tahminde 20.07.2017 saat 12:00’de büyüklüğü 6.0 ile 7.0 arasında Akdeniz’de deprem olacağını yazdık” dedi.

Deprem tahminlerinde bulunan Kadir Sütçü, Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında saat 01.31 sıralarında meydana gelen ve merkez üssü Gökova Körfezi olan 6.6 büyüklüğündeki depremi 13 saat önceden bildiğini iddia etti.

‘Deprem bulutları’

Sütçü yaptığı açıklamada, “İstanbul semasında meteorolojik olaylarda süper hücreyi meydana getirerek aşırı yağış aldıran ve kayaçların birbiriyle sürtünmesi sonucunda havaya dağılan piezoelektrik 6 bin 726 şimşek çaktırıp yıldırım düşüren, 17-18 Temmuz günlerinde İstanbul’u felç eden Gökova depremi olmadan 13 saat önce tahmin ettik.

İtalya üzerinde Akdeniz’e kadar gelen Sütçü (Deprem) bulutları 17.07.2017 tarihinde Yunanistan semasında girdap oluşturduktan sonra Ege Denizi’ni takiben İstanbul semasına kadar uzandı. Güneyde Akdeniz’de, batıda Yunanistan’da, doğuda Ege Bölgesi, KAF ve Gürcistan ve çevresindeki depremlerin basıncı meteorolojide Süper Hücre oluşturdu.

Şiddetli yağışı yağdırdı İstanbul’da. Kayaçların birbiriyle sürtünmesinden dolayı da 6 bin 726 şimşek çaktı ve yıldırımlar düştü. 18.07.2017 Tarihinde harita üzerinde bir dikdörtgende 48 saat içinde büyüklüğü 4.0+ depremler olmazsa büyük bir depremin olabileceği olasılığını yazdık. 48 Saat sonra Akdeniz’de deprem meydana gelmediği için Akdeniz’de deprem olacağını tahmin ettik.


Tahmin sayfamızda 407 No’lu tahminde 20.07.2017 saat 12:00 de büyüklüğü 6.0 ile 7.0 arasında Akdeniz’de deprem olacağını yazdık. 21.07.2017 tarihinde saat 01.31’de 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin 24 tane 4.0 büyüklük üstünde artçısı oldu” diye konuştu.

Karaburun Depremi’ni önceden bilen Profesör Ahmet Ercan konuştu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.