Barzani’den bugünkü referandum ile ilgili flaş açıklama

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, bugün yapılan bağımsızlık referandumu hakkında bir açıklama yaptı. Barzani, “Bugün Kürt bölgesinde gördüğümüz, sonraki gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.

Barzani’den bugünkü referandum ile ilgili flaş açıklama

Barzani,”Bugünkü süreç, Irak Kürdistanı çerçevesindedir

Komşu ülkelerle ilgili olduğu şeklinde anlaşılmasını istemiyoruz. Bağdat’tan ümidimizi kestiğimiz için bu yola girdik. Kürdistan’da yaptığımız, asla Türkiye için tehdit değildir. Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum, asla 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Türkiye, İran, ABD ve Suriye’nin itirazlarına rağmen sürece devam eden IKBY Başbakanı Barzani, Türkiye ile sınır olan İbrahim Halil kapısının kapatılmadığını ve bütün sınırların açık olduğunu belirtti. Barzani, “Referandum, sınırları belirlemek için değildir. Komşu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduğumuzu gösterdik” ifadesini kullandı.


Kuzey Irak’ta referandum başladı. Erbil’e bağlı Pirman ilçesinde ailesi ile oyunu kullanan Başbakan Neçirvan Barzani, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barzani, bugün IKBY bölgesinde görülen durumun sonraki gün bağımsızlık ilan edeceği anlamına gelmediğini anlattı: “Referandum; sınırları belirlemek için değildir. Komşu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduğumuzu gösterdik. Bağdat’a mesajımız; Bütün konuları diyalogla çözmek isteğimizdir. Kürdistan’da bugün tarihi bir gün. Kürdistan halkı ve Kürdistan’da yaşayan azınlıklar geleceğini belirliyor” diye konuştu.

Türkiye en zor zamanlarda hep yardım etti bize’

Barzani, Türkiye ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu, en zor dönemlerinde kendilerine hep yardım ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Müteşekkiriz. Bugünkü süreç, Irak Kürdistanı çerçevesindedir. Komşu ülkelerle ilgili olduğu şeklinde anlaşılmasını istemiyoruz. Bağdat’tan ümidimizi kestiğimiz için bu yola girdik. Kürdistan’da yaptığımız, asla Türkiye için tehdit değildir. Türkiye’nin bizi anlamasını bekliyoruz.

Referandum, asla 26 Eylül’de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye zor günlerde hep yanımızda oldu. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmedi.

Asla ne Türkiye ne de başka bir ülke için tehdit değiliz. Türkiye’nin Irak’la yaşadığımız sorunları anlamalarını istiyoruz. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmemeli. Asla ne Türkiye ne de başka bir ülke için tehdit değiliz.”


“Türkiye’yle sınırlar kapanmış değil”

Başbakan Barzani, son 2 ay içerisinde Türkiye’yi ziyaret edip, bu sürecin Ankaraiçin tehdit olmadığını anlatmaya çalıştığını anlatırken, şöyle konuştu:

“Ama maalesef bu imkanı vermediler. Türkiye yetkilileriyle telefon görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye’nin bölgede Kürtler ve Kürdistan Bölgesin’den daha iyi bir dostu yok. Hiçbir şeyin, bu ilişkimizi bozmasına yol açmasını istemiyoruz. Ne Türkiye’yi tehdit ederiz, ne de içişlerine karışırız. Her alanda ilişkilerimizin her gün daha iyiye gitmesini istiyoruz.

Türkiye’yle sınırlar kapanmış değil. Hakkını isteyen bir millet, karşısına sorunların çıkabileceğini de düşünür. Ama bir tehdit unsuru değilken, bu ülkelerin böyle düşünmesini anlamıyoruz.

“Halk demokratik bir şekilde kararını vermek istiyor. Bunun nesi tehdit?”

Kürdistan Bölgesi Irak’la ciddi bir diyalog istiyor. Yarın da Irak bayrağını burada göreceksiniz. Kaldırmayacağız. Bizler çok zor 3 yıl geçirdik. Dünyanın en büyük ve tehlikeli terör örgütü olan DEAŞ’a karşı uzun bir cephede savaştık. 1600 şehit verdik. Kürdistan Bölgesi 1.8 milyon göçzede için sığınak oldu. Dış ülkelerin tavrı, Kürtlere, ‘Kürtlerin dağlardan başka dostu yok’ sözünü düşündürüyor.”

IBKY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak’taki tartışmalı bölgeler ile ilgili sorular üzerine ise, şöyle konuştu:


“Irak Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgeleri diyalogla çözmek istiyoruz. İrademizi kimseye dayatmayız. Ne Araplara ne Türkmenlere. Kerkük birlikte yaşam şehri olarak kalacak. Kerkük Kürt, Türkmen, Arap kentidir. Burada yaşayanlar kaderini tayin edecek. Peşmerge Kerkük’ü işgal etmedi. IŞİD’den korudu. Peşmerge olmasaydı Kerkük Musul’dan beter olurdu. Peşmerge Türkmenleri, Arapları bütün kesimleri korudu. Peşmerge bu kardeşlerimizi korumak için kentte kalmaya devam edecektir.”

Barzani bağımsızlık referandumu için kararını açıkladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.