Tiyatro festival sezonu başladı: Yeni ve en iyi oyunlar

Tiyatro sezonu, tiyatroseverlerin bir başka sevdiği Ekim ayında yeni sezona pek çok yeni oyunla başlıyor.

Tiyatro yeni sezon oyunları: Yeni Metin Yeni Tiyatro

Tiyatro yazılarına daha çok ağırlık verebildiğim –bazen ülkemizin acı gündem konuları buna fırsat vermeyebiliyor- sizlerle daha çok paylaşımda olabileceğim bir sezon geçireceğimizi umuyorum.

Yeni Metin Yeni Tiyatro

Bu sene 6’ncısı düzenlenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali” teması Fransız oyun yazarı Samuel Gallet tarafından “Rüya” olarak belirlendi ve festival 4 Ekim tarihinde temaya çok uygun rüya ile gerçekliğin geçiştiği “Kızlar Öldürebilseydi” oyununun okuması ile başladı.


İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle misafir edilen İsveçli oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Asa Lindholm oyun okuması sonrası samimi bir söyleşi gerçekleştirdi.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali
Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali

Kadınlık ve kadın olma halleri üzerine yazılmış oyun, yazarın söyleşisinden özetle “küçük hikayeler üzerinde başlayıp büyüyen, her ele alınışta perspektifi değişebilen, planlamadan bilinçaltından çıkıp yazılan, karakterlerin varoluşları dahil gerçek ve rüya arasında kendine has bir mantık üzerine kurulmuş, klasik dramaturjiden farklı, eksikleri seyirciye bırakmış, insanın zorluklarla mücadelesinin anlatıldığı bir kara komedi.”

Oyun, yoruma açık farklı metniyle ve oyuncular Ayça Damgacı, Sezin Bozacı, Elif Ongan Tekçe, Eda Çatalcam, Selin Zafertepe, Ahmet Kaynak, Barış Demirtürk’ün okuması, Sanem Öge’nin yönetmenliğiyle, sahneleme öğelerinin eksikliğini hissettirmeden seyirciyi içine aldı.

Bu sezon tiyatro yazılarıma başlangıç yaptığım oyunun oyuncuları ve yazar Asa Lindholm İndigo Dergisi için poz verdi. Başta kendileri olmak üzere “Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali” destekçilerine ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Festival Programı

Daha önce festival kapsamında gerçekleşen oyun yazım atölyelerinden çıkan oyun yazarlarının 4 oyunu bu sezon sahnelenecek. Bu oyunlardan biri olan “Ay ışığında Gökkuşağı” 5 Ekim tarihinde festival kapsamında prömiyer yaptı. Festivalde 2015’ten beri oyun yazarlığı atölyelerinden çıkan yeni oyunların okunmasının yanı sıra yönetmenlik atölyelerinden çıkan yeni yönetmenler de görev aldı.

Ay ışığında Gökkuşağı
Ay ışığında Gökkuşağı

Festivalin kaçırılmaması gereken özel projelerinden biri; ödüllü yazar, değerli arkadaşım Ahmet Sami Özbudak’ın atölyelerinde yeni yazarlarla Samatya bölgesinde yaptıkları gözlemlerle oluşturdukları Samatya Monologları‘nın oyun okumasının Samatya bölgesinde gerçekleşmesi. Bu özel proje 8 Ekim tarihinde Samatya’nın farklı mekanlarında seyircinin dolaşarak izleyeceği şekilde gerçekleşecek. Biletleri galataperform.com sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.


Unga Klara

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali’nin konuğu olan İsveçli oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Asa Lindholm, İsveç’te 40 yılı aşkın süredir çocuklar ve gençlere yönelik performanslar sergileyen  İsveç Hükümeti’nin “İsveç’in ilk ve tek çocuk ve gençlik tiyatrosu” olarak belirttiği Unga Klara topluluğunun üyesi.

Unga Klara

Asa Lindholm ve Unga Klara topluluğu Atta Festivali kapsamında 20-22 Ekim tarihleri arasında hem öğretmenlere hem de sanatçılara yönelik ücretsiz atölyeler gerçekleştirecek.

Son başvuru tarihinin 13 Ekim ve kontenjanların sınırlı olduğu atölyelere katılmak isteyenlerin [email protected] adresine “Tiyatro Akademisi” başlıklı bir emaili CV’leri ve/veya özgeçmişleri ve iletişim detayları ile birlikte göndermeleri gerekiyor.

21. İstanbul Tiyatro Festivali

21. İstanbul Tiyatro Festivali, 13-26 Kasım tarihleri arasında, zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

21. İstanbul Tiyatro Festivali

Festivalde, iki hafta boyunca 18 farklı mekanda yurt dışından 6, Türkiye’den 13 olmak üzere 19 tiyatro dans ve performans topluluğunun 55 gösterisinin yanı sıra yan etkinlikler programında bulunan okuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz etkinlikler de gerçekleştirilerek.

İstanbul Tiyatro Festivali, 2002 yılından beri iki yılda bir Mayıs ayında düzenleniyordu. Festival bu sene yıllık seyrine geri dönüyor ve iki hafta boyunca ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumları izleyiciler ile buluşturuyor.

Festivalde Antik Yunan tiyatrosunun efsanevi yönetmeni Theodoros Terzopoulos‘un kurucusu ve yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu,  yedi yıl aradan sonra Bir Daha ilebu yıl Onur Ödülü’nü alacak kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren Fransız koreograf Angelin Preljocaj ise son eseri Fresk ile izleyicilerle buluşacak. Shakespeare’in ölümsüz oyunu III. Richard ise çağdaş tiyatro sahnesinin en heyecan verici isimlerinden Thomas Ostermeier‘in yorumuyla sahnelenecek.  Festival seyircisinin 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenen Hamlet’teki performansıyla hatırlayacağı Lars Eidinger, III. Richard karakteriyle izleyenleri yine büyüleyecek.


Festivallerle başladığımız ve son derece keyifli geçeceğini umduğum bu sezonda tüm tiyatroseverlere iyi seyirler dilerim.

3. Uluslararası Marmaris Kısa Film Festivali


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...