Yıldız meyvesi karambola faydaları neler?

Hem tadı hem de sağlık açsısından faydaları ile özellikle Avrupa ülkelerinde popüler olarak tüketilen Yıldız Meyvesi (Carambola), bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Düşük kalorili olması nedeniyle diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında.

Yıldız meyvesi karambola carambola faydaları neler diyet

Yıldız meyvesi bir doğal antioksidan deposu

Uzak Doğu’nun egzotik tatlarından, tatlı ve ekşi aromalı olan ve Karambola (Carambola) adıyla da bilinen Yıldız Meyvesi, doğal antioksidan özelliği ile hastalıklara karşı vücut direncini artırarak soğuk kış günlerinin en büyük destekçisi olarak karşımıza çıkıyor.

Yıldız Meyvesi, kış mevsiminde hem formunu korumak isteyenlerin hem de diyetisyenlerin listesinde ilk sırada yer alıyor. Yıldız Meyvesinin 100 gramında 31 kalori bulunuyor.


Carambola, kötü kolestrol düşmanı

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, düşük kalorili Yıldız Meyvesinin temel besin maddeleri, antioksidanlar ve sağlık için gerekli olan vitaminlerin çoğunun içeriğinde bulunması nedeniyle sağlık açısından zengin bir meyve olduğunun altını çiziyor.

Carambola yıldız meyvesi kötü kolestrol düşmanı

Lif açısından zengin olan Yıldız Meyvesinin, kolon kanserine karşı da koruma sağladığını vurgulayan Kümeli, kötü kolestrol olarak bilinen LDL‘nin de bağırsaklarda emilmesini önlemeye yardımcı olduğunu ifade ediyor. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 57‘sini karşıladığını da kaydeden Kümeli, Yıldız Meyvesinin bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direnç geliştirmesine yardımcı olduğunu vurguluyor.

Yıldız meyvesi nedir?

Yıldız meyvesi, oxalis familyasına ait bir türdür. Altın sarısı renginde meyveleri olmasının yanı sıra, şekli yıldıza benzemektedir. Gevrek bir yapıya ve hafif tatlı, mayhoş bir lezzete sahiptir. Karambola olarak da bilinen yıldız meyvesi, kabuk ve çekirdekleri dahil tamamı yenilebilen, boylamasına beş dilimden oluşan sulu bir meyvedir.

yıldız meyvesi karambola carambola

Enlemesine kesildiğinde yıldız görünümünü aldığı için ülkemizde yıldız meyvesi ismiyle anılır. Thayeard Newcombe, Wheeler, Kembangan, Maha, Kaiangh, Hoku, Golden Star, Fwang Tung gibi türleri bulunmaktadır. Ana yurdu Moluccas, Hindistan ve Sri Lanka olarak bilinen yıldız meyvesi, farklı iklimlere uyum sağlayabildiği için tüm dünyaya yayılmıştır.

Yıldız meyvesi nasıl ve nerede kullanılır?

Damakta elma, ananas ve limon karışımı bir tat bırakan yıldız meyvesi, kenarlarındaki sert kısımlar kesildikten sonra, enlemesine yıldız şekli oluşturacak şekilde, istenilen kalınlıkta dilimlenebilir.

Yıldız şeklinde dilimlenmiş olan meyve, bu haliyle yenilebileceği gibi, çeşitli soğuk içecek ve kokteyllerin yanında bardak süslemesi olarak, ayrıca reçel ve marmelat yapımında kullanılabilir. Hoş aromasıyla salatalarda garnitür olarak da tercih edilebilecek yıldız meyvesi, renkli görüntüsüyle pasta dekorasyonu için de iyi bir seçimdir.


yıldız meyvesi karambola carambola

Yıldız meyvesi nasıl saklanır?

Yılın 12 ayı boyunca Malezya’dan ülkemize gelen yıldız meyvesi taze olarak yenilebilir. Aynı zamanda, kurutulmuş halde uzun süre muhafaza edilebilir. Kurutulan yıldız meyvesi fosfor yönünden çok daha zengin bir hal almaktadır. Bunun için, kabuklarından ayrılarak dilimlenen meyveler havadar ve güneşli bir yere serilerek kolayca kurumaları sağlanabilmektedir. Diğer bir seçenek de meyvenin dondurulması yöntemidir. Bunun için göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, dondurma işleminin -2 derece sınırında gerçekleştirilmesidir.

yıldız meyvesi karambola carambola

Yıldız meyvesinin faydaları neler?

  • Fosfor, potasyum ve niasin yönünden zengin olan yıldız meyvesi, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Susuzluğu giderir. Şeker oranı düşük olduğu için, kilo vermeye yardımcı olur.
  • Tıpkı portakal gibi C vitamini deposudur. Bu sayede; grip, nezle ve soğuk algınlıklarına yakalanma riskini minimuma indirir.
  • Kolesterol ve sodyum içermez. Damar tıkanıklıkları üzerinde iyileştirici etkileri görülmektedir.
  • Hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırırken, kolajen üretimini destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp hastalıklarına karşı kalkan vazifesi görür.
  • Cilt dostudur. Yaraların çabuk iyileşmesi ve diş eti sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Vücuttan toksin maddelerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda kansere karşı koruyucudur.

Yıldız meyvesi nasıl temizlenir?

Yıldız meyvesi nasıl temizlenir?

Karambolayı temizlemek çok basit. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi dilimlerin uçlarından boylamasına 1 cm temizleyin. Enlemesine istediğiniz kalınlıkta dilimleyerek servis yapın.

Yıldız meyvesi nasıl temizlenir kesilir servis edilir

Carambola çiçeği / ağacı nedir?

Carambola yavaş gelişen bir ağaç olmasına rağmen 9 metre kadar boya ulaşabilir. Belli dönemlerde yapraklarını döken bir ağaçtır. Leylak renginde küme halinde küçük çiçekleri vardır. Çapraz döllenme olursa, bu çiçekler küme halinde meyvelere dönüşür, aksi takdirde meyveler seyrek olur. Meyveler tozlanmadan 6-9 ay sonra olgunlaşırlar.

Yıldız meyvesi hasatı, genelde bizim bulunduğumuz iklim kuşağında geç sonbahar hatta kış aylarına kadar uzayabilir. Carambola meyveleri hafif asidiktir fakat iyice olgunlaştığında tatlanır. Bazen bu meyveler çekirdeksiz olmakla birlikte kahverengi çekirdeklere sahiptirler.

Balkonda meyve nasıl yetiştirilir: Püf noktalar

yıldız meyvesi carambola çiçeği karambola nasıl dililir

Ülkemizde bu meyvenin yetişebileceği alanlar çok sınırlıdır. Sıfır derecenin altına düşmeyen Ege ve Akdeniz bölgelerinin belli yerlerinde yetiştirilebilir. Ancak Akdeniz bölgesinde bile sıcaklıklar, bölgenin yapısına göre farklılık göstermekte, don olayı yaşanmaktadır. Yetiştirmeyi düşünenler, öncelikle fidan 2, hatta 3 yaşına gelene kadar büyük saksılarda iç mekânda tutmalarında fayda vardır. Fidan büyüdükçe bahçede -2 derecelere kadar soğuğa dayanıklı hale gelir.


Carambola hafif asidik topraklarda daha iyi gelişir. Dikim için uygun aralık 5-6 m’dir. Nemli iklim şartları Carambola için önemlidir. Yaz ve hatta kurak kış aylarında bile düzenli sulanma ihtiyacı vardır.

C vitamini nedir? Yüksek C vitamini içeren besinler listesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.