YKS çalışma rehberi: 5 soruda üniversite sınavı

Bu yıl ilk kez “Yükseköğretim Kurumu Sınavı”na (YKS) girecek olanlar için 5 soruda üniversite sınavı çalışma rehberi…

YKS çalışma rehberi: 5 soruda üniversite sınavı

Üniversite sınav sistemi değişikliğine denk gelen yaş grubu genelde kendini “kurban” olarak görür. Bu sene ilk defa Yükseköğretim Kurumu Sınavına (YKS) girecek olanlar bu konuda kısmen haklı çünkü önlerinde belirli bir süre belirsiz bir sınav maratonu var. Haliyle akıllara pek çok soru takılıyor.

YKS çalışma rehberi: 5 soruda üniversite sınavı

Bu yıl ilk defa uygulanacak sınavda YÖK Başkanı’nın açıklamalarına Google vari “aslında demek istediği” ile öğrencilerin çalışmalarına rehber olacak 5 soru 5 cevap kısmına buyurun.


1- Öğrenci Ahmet 4 yıllık lisans bölümleri istiyor hangi sınava girecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan “Temel Yeterlilik Testi”ne bütün adaylar girmek zorunda. Ahmet de bu sınavda 180 puan aldığı takdirde lisans programları tercihi için aynı gün öğleden sonra yapılacak olan “Alan Yeterlilik Sınavı”na da girecek.

Not: 2 yıllık önlisans programları tercihi için “TYT” de 150 puan barajı var.

Bonus-> Temel Yeterlilik Sınavında 200 puan ve üstü alan adaylar sınav puanlarını iki yıl süreyle kullanabilecek.

2- “TYT”nin (ilk sınavın) sonuçları ne zaman açıklanacak? Ahmet 180 barajını geçtiğini nasıl bilecek?

“Öğrenci ilk sınavda bu puanı aldığına kanaat getirerek, ikinci sınava girecek.” şeklinde yapılan açıklamada “Öğrenci Kanaati” denilen her öğrencinin rehber hocalarına sorduğu “kaç net kaç puan getirir?” sorusunun cevabıyla doğrudan ilgilidir. Örneğin YGS’de barajı geçmek için 160 soruda farklı en az iki testten olmak üzere 150 puan için 20 soru, 180 puan için 32 soru yapmak yeterliydi.

  • TYT toplam 80 soru sorulacak o zaman düz hesapla 150 puan için 10, 180 puan için 16 soru yapmak yeterli olacaktır. Kaldı ki çalışan her öğrenci neyi ne kadar yapabildiğini bilir. Bu durum onları olumsuz etkilemeyecektir.

ANCAK sınav sonrası Ahmet iki sınavın da çok iyi geçtiğine kanaat getirdi. Sonuçlar açıklandığında Alan testinden çok yüksek bir puan almasına rağmen Yeterlilik testinden kaydırma yaptığı için 180 barajını geçemediğini öğrendi. Bu durumda Ahmet’in tercih hakkı olmayacak.


  • O nedenle her deneme sınavında optik forma ya soru soru ya da sayfa sayfa eş zamanlı kodlanmalı. Kodlama asla sona bırakılmamalı, boş bırakılan sorulara dikkat edilmeli.

Bonus-> Bu süreçte yolunuza ışık, geleceğinize umut olmak adına bireysel rehberliğe ihtiyaç duyan öğrenciler, anneler babalar sorularınızı bana [email protected] mail yoluyla ya da Instagram @bbrck hesabımdan sorabilirsiniz.

3- Şimdi herkes Eşit Ağırlıkçı mı oldu?

TYT sınavı için evet, herkes sayısal öğrenci Ahmet de, Dil öğrencisi Elif de 40 Türkçe ve 40 Matematik sorusu çözecek. AYT sınavına giren Sayısal öğrenci 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri, Eşit Ağırlık öğrencisi 40 Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya ve 40 Matematik, Sözel öğrenci 40 Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya ve 40 Sosyal Bilimler testine girerek alan dağılımını belirleyecek.

Not: Tek kitapçık üzerinden sınava girecek adaylar için öngörülen süre her soruya yaklaşık 1,2 -1,5 dakika olacak.

4- İlk oturumda neden sadece Türkçe ve Matematik var?

Bu yıl ilk oturumdaki soruların niteliği diğer yıllardan faklı olacak. Şimdiye kadar çoğunluğu bilgiyi ölçen, eleyici sorularda ise -özellikle matematikte problemler- bilgiyi yorumlatan tarzı sorular soruluyordu. Bu sene esas vurgu temel yeterlilik esaslı değerlendirme olacağı yani okuyan, okuduğunu anlayan ve analitik düşünerek uygulayan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav geliyor.

  • Hem eğitim hayatımızın hem de günlük yaşamınızın temelini oluşturan Türkçe ve Matematik derslerinin ön plana çıkıyor olması anadilimizi kullanabilme becerisinin yükselecek olmasından dolayı umut verici.

Öğrencilere, anne babalara ve eğitimcilere rehber olan Fatih Aytaç hoca, her Salı saat 10:30’da TRT Diyanet Yeni Güne Merhaba programında. Kaçıranlar tekrarları Youtube’da izleyebilir.

5- Neye, Ne kadar Çalışmalıyım? 

Sınavda MEB müfredatı dışında soru sorulmayacak. TYT 9. ve 10. sınıf ağırlıklı, AYT ise 11. ve 12. sınıf ağırlıklı olacak. Ahmet, Fizik dersinin müfredatta 67 konu başlığı olduğunu ve sınavda yalnızca bunlarda 14 tanesinin sorulacak olmasından oldukça endişe duyuyor.


Ahmet’in Haziran ayına kadar olan süreçte yapması gereken programlı çalışmak, öğrendiği her yeni konunun mutlaka pekiştirmesini yapmak, eksik konularını hızla gidererek ilerlemek-biriktirmemek ve motivasyonunu yüksek tutmak. En önemlisi ise içindeki “yapabilirim” inancını bastırmaya çalışanlardan uzak durmak.

‘YKS’ ile neler değişecek? LYS ve YGS kalkıyor mu?


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.