Yerli otomobil üretecek 5 şirket belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobil üretecek 5 şirketi “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım” toplantısında açıkladı.

Yerli otomobil üretecek 5 şirket belli oldu cumhurbaşkanı erdoğan
Yerli otomobil üretecek 5 şirket belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobili üretecek şirketleri açıkladı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

“İlk otomobilin taliplisi benim”

Türkiye’nin otomobili için elini taşın altına koyan babayiğitlerimizi ilan edeceğimiz bu toplantının, ülkemize, sektörümüze, girişim grubunu oluşturan şirketlere hayırlı olmasını diliyorum. Merhum Muhammet Ali, “Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur” diyor. Biz de markası Türk, tasarımı Türk, üretimi Türk, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Aslında bu bizimle birlikte milletimizin de hayali.


91 bin otomobilin satıldığı 2001’de böyle bir girişimin ekonomik bulunmaması gayet normal, ancak 2017 yılın 720 bin satışa ulaşıldığı için bu artık bir gereklilik.

Engellerin aşılması noktasında Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağımı belirtmek isterim. Hatta gerekiyorsa Cumhurbaşkanlığında da bir ekibi görevlendireceğimi belirtmek istiyorum.

Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız ellerini taşın altına soktular bizlere de destek vermek düşer. İlk otomobilin bedelini ödemek şartıyla da ilk taliplisi benim.

Her türlü desteği vereceğiz

Bugün burada atılacak imzalar, dönüşümü yakalama kararımızın nişanesi olacaktır. Üretilecek otomobilin de geleceğin ihtiyaçlarına uygun olacağından şüphe duymuyoruz. Bununla birlikte bu otomobil tüm Türkiye’nin birikimi ile ortaya çıkacaktır. Bu ürünü çevremizden başlayarak dünyaya pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olabilirsiniz.


Bu proje için daha önceleri başkaları aynı kararlığı göstermiş olsaydı, onların da yanında yer alırdık. Savunma Sanayii’nden iletişim sektörüne, yapay zekaya kadar her alanda Türkiye’nin yeni yatırımlara ihtiyacı var.

Cumhurbaşkanı yerli otomobil üretecek 5 şirketi açıkladı

Erdoğan, yerli otomobil üretecek 5 şirketi açıkladı: “Ortak girişim grubunda yer alan şirketlerden ilki Anadolu Grup‘tur. Harf sırasına göre ikinci babayiğidimiz BMC‘dir. Kendilerini tebrik ediyorum. Üçüncü Babayiğidimiz ise Kıraça Holding‘tir. Kıraça Holding yenilikçiliği ile kısa sürede sektörde hak ettiği yeri aldı. Kendilerini tebrik ediyorum. Dördüncü babayiğidimiz Turkcell grubudur. Bu kuruluşumuzu da tebrik ediyorum.  Beşinci ve son babayiğidimiz Zorlu Holding‘tir.”

Binlerce vatandaşımıza iş sağlayacak

Başbakan Yıldırım Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı’ında açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarındn satırbaşları:

Bugün ülkemiz için ekonomimiz için önemli bir proje için bir araya geldik. Cumhurbaşkanımızın yerli marka otomobil için artık vaktin geldiğini söylemesi etkili oldu. Bu önemli projenin iş dünyamıza da yeni bir heyecan getireceğinden endişem yok. Ülkemizde 15 yıldır gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümeyi büyük projelerle taçlandırdık.

İstihdamın yüzde 6’sı otomotiv sektöründe

Son 10 yılda ihracatımız içinde otomotiv sanayi payı yüzde 17 seviyelerinde ulaştı. Türkiye’nin otomobil yapamaması söz konusu olamaz. Bu iş ekonomik ölçeği bulma meselesidir. Türkiye’de Ar-Ge merkezleri içerisinde 83 tane merkez var. Otomotiv sanayi üretiminin imalat sanayi üretimi içindeki payı da yüzde 8 seviyesinde. İstihdamın yüzde 6’sı otomotiv sektöründe.


Ülkemizin ekonomik sıçramayı gerçekleştirmek için önemli gördüğümüz yerli otomobilin başlangıcını resmen yapmış bulunuyoruz. Değerli katılımcılar 15 yıldır karşılaştığımız onca engele rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. Hayatın her alanında önemli atılımları gerçekleştirdik. Rekorlara imza attık. Atılan bu adımın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ortak girişim grubuna başarılar diliyorum. Bu proje bir değil binlerce vatandaşımıza iş sağlayacak. Allah emeklerinizi zai etmesin. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

İhracatçı Avrupa Birliği ile ilişkilerin normalleşmesini istiyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.