ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı

ABD Başkanı Donald Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı
ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayındaki İsrail ziyareti sırasında Kudüs’teki ağlama duvarına da gitmişti.
AFP

Donald Trump Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada bu adımı “gecikmiş bir karar” olarak nitelendirdi ve “Sorunlarımızı başarısız olmuş stratejileri yineleyerek aşamayız” dedi.

“Kudüs sadece üç büyük dinin kalbi değildir” diye konuşan Trump, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Aynı zamanda dünyanın en başarılı demokrasilerinden birisinin de merkezidir. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanların birlikte barış içinde yaşayıp özgürce ibadet ettiği bir yerdir.”

Trump ayrıca “Bu adımımız Orta Doğu barış süreci konusundaki kararlılığımızdan bir geri adım değildir” dedi.

Netanyahu: Başkan Trump’a sonsuza dek minnettar olacağız

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD’nin kararının ardından yaptığı ilk açıklamada Donald Trump’a teşekkür etti ve “İsrail halkı sonsuza kadar minnettar olacak” dedi.

1995’ten bu yana göreve gelen her ABD Başkanı, bunun için doğru zaman olmadığını belirterek, ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını ertelemişti.

Trump’ın açıklamasından dakikalar önce ABD Dışişleri Bakanlığı ise tüm diplomatik misyonlarına talimat göndererek “Zorunlu kalınmadıkça 20 Aralık’a kadar Kudüs ve Batı Şeria’ya zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin” çağrısında bulundu.

Mahmud Abbas: Kudüs, Filistinlilerin ebedi başkentidir

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise Trump’ın açıklamalarına tepki göstererek Kudüs’ü ‘Filistinlilerin ebedi başkenti’ olarak tanımladı.

Abbas, “ABD bu kabul edilemez kararıyla, bilinçli bir şekilde tüm barış görüşmelerinin altını oymaktadır” diye konuştu ve ABD’nin artık Orta Doğu barış sürecinde üstlendiği arabuluculuk rolünü terk ettiğini ifade etti.

Hanan Aşravi: Uluslararası hukuk yok sayıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı
Hanan Aşravi, ABD’nin kararına “İsrail’deki savaş yanlıları cesaretlendiriliyor” diyerek tepki gösterdi.

BBC’ye konuşan Filistinli siyasetçi Hanan Aşravi ise ABD’nin adımının bölge için tam anlamıyla bir felaket olduğunu söyledi ve “İsrail’deki savaş yanlıları cesaretlendirilmiştir” dedi.

Aşravi, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasıyla birlikte bölgede şiddetin tırmanacağı uyarısında bulundu.

“Trump bir şey söyleyip başka bir şey yapıyor. Bir yandan itidal çağrısı yapıyor, diğer yandan böyle bir adım atıyor” diyen Aşravi, “İsrail Kudüs’ü işgal ederek savaş sonucu ele geçirmiştir. İnsanlar elbette öfkeli olacaklar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Türkiye kınadı

ABD’nin kararına Türkiye’den ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, kararı “uluslararası hukukun açık ihlali” olarak niteledi.

“ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.
Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir.” Mevlüt Çavuşoğlu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün yaptığı konuşmada, “Kudüs’ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım İslam aleminde infiale yol açacaktır” demişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı
AFP

Erdoğan dün yaptığı konuşmada ise “Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir” diye konuşmuş, “ABD’yi bölgedeki sorunu daha da derinleştirecek böyle bir adım atmaması için bir kez daha ikaz ediyorum. İsrail ile diplomatik bağları koparırız” ifadelerini kullanmıştı.


“İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz” diyen Erdoğan, “Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, 5-10 gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız” açıklamasını yapmıştı.

Birleşmiş Milletler: İki devletli çözümün alternatifi yok

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise ABD’nin adımı sonrasında “Tek taraflı adımlar çözüme yardımcı olmaz” dedi.

Guterres, nihai çözüme ulaşmak için İsrail ve Filistinli yetkililerle çalışmaya devam edeceğini, bu hedefe ulaşmak için elinden geleni yapacağını ifade etti ve “B planı yok. İki devletli çözümün alternmatifi yok” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

Neden şimdi? Analiz – Anthony Zurcher, BBC Washington muhabiri

Trump Kudüs’ü başkent olarak tanıma konusunu seçim kampanyası sırasında sıkça dile getiriyordu.

Bu adımın daha da erken atılmasını bekleyenler vardı. Neden bugün bu adım atılıyor? Beyaz Saray etrafında dolaşan pek çok olumsuz haber var. Trump gündemi farklı bir noktaya taşımak istiyor olabilir.

Ya da ABD Başkanı seçim kampanyasında verilen bir sözü yerine getirmek için hareket etmiş olabilir.

Trump, “gecikmiş bir adım” diyor. Ancak herkes kabul edecektir ki aynı zamanda son derece tartışmalı bir adım atılıyor ve bunun ABD ve Orta Doğu açısından sonuçları da olacaktır.

Kudüs’ün durumu neden tartışmalı?

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

Kudüs’ün statüsü, İsrail-Filistin çatışmasının da en merkezi sorunlarından birini oluşturuyor. İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’nda o zamana kadar Ürdün’ün kontrolü altında bulunan Doğu Kudüs’ü işgal etti. O tarihten bu yana da İsrail işgali altında bulunuyor.

İsrail, 1980 yılında kabul ettiği kanunla Kudüs’ü “bölünmez başkenti” ilan etti. Ayrıca aynı kanunla kentte yaşayan Araplara vatandaşlık verildi.

Araplar da Doğu Kudüs’ü ileride kurulması muhtemel Filistin devletinin başkenti olarak kabul ediyor. 1993 yılında imzalanan Oslo Barış Anlaşmaları’nda Kudüs’ün nihai statüsünün barış görüşmelerinin ileri aşamalarında ele alınması öngörülüyor.

İsrail devletine ait meclis, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar gibi resmi kurumlar Kudüs’te yer alıyor.

Ancak İsrail’in Kudüs üzerindeki başkent ilanı uluslararası alanda tanınmıyor. İsrail büyükelçiliğini Kudüs’te tutan hiçbir ülke bulunmuyor. Trump’ın açıklaması bu anlamda bir ilk olma özelliği taşıyor.

Türkiye’nin de İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv’de bulunuyor. Ancak Türkiye, Kudüs’te diplomatik temsilcilik bulunduran az sayıda ülkeden birisi.

Türkiye’nin Filistin yönetimi ile ilişkilerini sürdürmek amacıyla Kudüs’te başkonsolosluğu bulunuyor. Kudüs Başkonsolosluğu’nda Türkiye büyükelçi düzeyinde temsil ediliyor.


(BBC Türkçe)

Reza Zarrab’ın hapisteyken fal baktırdığı isim


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.