Kudüs’te Öfke Cuması: İsrail askerleri müdahale etti

İsrail askerleri Kudüs’te Mescid-i Aksa ve Batı Şeria’da cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuyor. Olaylarda yaralılar olduğu belirtiliyor.

Kudüs Öfke Cuması: İsrail askerleri müdahale etti israil

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası bugünü ‘Öfke Günü’ (Öfke Cuması) ilan eden Hamas’tan yeni intifada çağrısı gelirken Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da protestolar başladı. İsrail Ordusu Batı Şeria’ya da asker sevkiyatı yapmıştı.

İsrail askerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtiliyor.


Hamas’tan “Öfke Cuması” çağrısı

Kudüs’te ve Batı Şeria’da Cuma namazının kılınmasının ardından geniş çaplı protestolar başladı. İsrail polisi de Mescid-i Aksa ve diğer bölgelerde göstericilere müdahale ediyor.

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

Hamas lideri İsmail Haniye dün “yeni intifada” çağrısı yapmıştı. Ayrıca bugün “Öfke Cuması” olarak ilan edilmiş ve başta Filistin olmak üzere tüm dünyada Müslümanların karara tepki göstermesi istenmişti.

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

Hamas’ın intifada çağrısının yanısıra Filistinli Alimler Birliği’nin intifada çağrısı ve diğer Filistinli grupların da sokağa çıkıp gösteri düzenleme çağrısı bulunuyor.

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

İsrail ise “Öfke Cuması”na güvenlik güçlerinde artışa giderek yanıt verdi. Mescid-i Aksa’nın kapısına ek polisler yerleştirildi.

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

İsrail’den yapılan açıklamada, “Kudüs ile Eski Şehir bölgesinde ve çevresine ek polisler konuşlandırıldı. Polis zaruri olması halinde protestoculara karşılık vermek için hazır” ifadeleri kullanıldı.

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

Dün de işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da protesto gösterileri vardı. İsrail askerlerinin Batı Şeria’daki gösterilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalesinde 108 Filistinli yaralanmıştı.

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

 

kudüs öfke cuması çatışma israil filistin

Fatih Camisi’nde Kudüs protestosu

İstanbul Fatih Camisi’nde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepki gösteriyor. Grubun, Saraçhane’ye yürüyerek açıklama yapması bekleniyor.

Fatih Camisi’nin avlusunda bir araya gelen vatandaşlar “Katil İsrail, işbirlikçi ABD”, “Kudüs bizimdir, bizim kalacak”, “Kudüs’e selam, direnişe devam” şeklinde sloganlar atıp tekbir getirdi. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan grup, “Kudüs Müslümanların onurudur”, “Kudüs Müslümanların şerefidir”, “Kudüs Müslümanların istiklal ve istikbalidir” yazılı dövizler taşıyor.


fatih camii kudüs protestosu

BM Genel Sekreteri: Çözüm dışında alternatif yok

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise konuya ilişkin New York’ta yaptığı açıklamada Ortadoğu’da iki devletli çözüm dışında bir alternatif olmadığını belirterek, bir “B planı yok” dedi. “İsrail ile Filistinliler arasındaki barışı tehlikeye atabilecek tek taraflı her türlü tedbire karışı oldum” diyen Guterres, “Kudüs’ün statüsü BM Genel Kurul kararları temel alınarak her iki tarafından doğrudan müzakereleri kararlaştırılması gereken bir konudur” diye konuştu.

Almanya: Trump’ın kararı ateşe benzin dökmektir

Almanya Başbakanı Angela Merkel da Trump’ın kararını eleştirdi. Alman hükümeti adına açıklama yapan hükümet sözcüsü Steffen Seibert Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti bu tutumu desteklemiyor çünkü Kudüs’ün statüsü iki devletli çözüm çerçevesinde müzakere edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise yaptığı açıklamada, Trump’ın kararının ateşe benzin dökme tehlikesini içerdiğini söyledi. Gabriel, “Ortadoğu’da zaten zor olan durumu ve İsrail-Filistin çatışmasını daha da tırmandırmasından endişe edilmeli” dedi.

Türkiye’den tepki

Trump’ın tartışmalı kararına Türkiye’den de tepki geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “ABD yönetimini bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabından Trump’ın kararını eleştirdi:

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın

AB Bakanı Ömer Çelik de Trump’ın Kudüs kararına tepki gösterdi. Çelik Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır. Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır” ifadelerini kullandı.

ömer çelik kudüs israil tepkisi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Desteklemiyoruz!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Trump’ın kararını “üzüntü verici” diye tanımladı ve ülkesinin bu kararı desteklemediğini ifade etti.

İran: Karar yeni bir intifadaya yol açacaktır


İran Trump’ın kararını kınadı. İran medyası Dışişleri Bakanlığı’na dayandırarak verdiği haberinde, ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması kararının uluslararası kararlara aykırı olduğunu duyurdu. Açıklamada, “Bu gerçekçi olmayan, kışkırtıcı karar yeni bir intifadaya, şiddet ve radikalliğe yol açacaktır” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.