Afrin Harekatı: Türk askeri Burseya Dağı’nı ele geçirdi

Zeytin Dalı Harekatı’nda Afrin’in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı, terör örgütü PYD/PKK’dan ele geçirildi.

türk askeri burseya dağı afrin harekatı mehmetçik

Zeytin Dalı harekatının 9. gününde, daha önce büyük bölümü ele geçirilen kritik Burseya Dağı’ndaki tüneller, beton koruganlar, mevziler uçak, tank ve obüslerle peş peşe vuruldu. Terör örgütü, dağın Afrin’e bakan yamacında bulunuyordu.

Öğlene doğru bombardımanın şiddeti azalırken, komando birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu’nun ilerlemeye başlamasının ardından yoğun çatışma sesleri duyulmaya başlandı. TSK tarafından Afrin bölgesinde kritik öneme sahip Burseya Dağı’nın terör örgütünden alındığı açıklandı.


türk askeri burseya dağı afrin harekatı mehmetçik

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, “Bak dokuzuncu gün. Kaç kişi etkisiz hale getirildi? 484. Az önce Komutan ile görüştüm. ‘Sayı kaç oldu’ dedim. ‘484. İnşallah biraz sonra Burseya Tepesi’ni de düşüreceğiz’ dedi. Bütün bu zor şartlara rağmen Mehmedimiz yürüyor” diye konuştu.

Afrin Harekatı'nda topçu birliklerimiz
Afrin Harekatı’nda topçu birliklerimiz

Sınırın sıfır noktasında konuşlu tank ve obüsler de terör hedeflerini peş peşe vurdu.
Öte yandan DHA’nın haberine göre Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısında kalan ve dün ele geçirilen Cinderesi bölgesine açılan kapı olan Ali Bekki köyüne de Türk tankları girdi.

Afrin Harekatı'nda topçu birliklerimiz
Afrin Harekatı’nda topçu birliklerimiz

Köydeki derin beton mevziler, yerle bir edildi. Yerel kaynaklar, kaçan teröristlerin halkı canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştığını, Türk askerine karşı direnmek için ikna etmeye çalıştığını ancak destek bulamadığını söyledi. Çatışmalarda çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği, birçoğunun da yerel halktan destek alamayınca kaçtığı belirtildi. Köylüler, terör örgütü içinde de çözülmeler olduğunu söyledi.

türk askeri burseya dağı afrin harekatı mehmetçik

Afrin Harekatı’nın başarıyla devam ettiğini belirten güvenlik uzmanı ve emekli asker Abdullah Ağar, Burseya’daki operasyonlar için “Beton koruganlar, gizli tüneller, ateş mevzileri, tuzaklar, EYP’ler, irtibat hendekleri var. Şehit verilmemesi, kayıpların azalması için bunların tek tek deşifre edilmesi gerekiyordu. Bu nedenle de çok gerçekçi, başarılı, adım adım ilerlenen bir harekat yürütülüyor” diyor.


Afrin Harekatı'nda topçu birliklerimiz
Afrin Harekatı’nda topçu birliklerimiz
Afrin Harekatı: Burseya Dağı'na TSK tarafından yapılan bombardıman görüntüleri
Afrin Harekatı: Burseya Dağı’na TSK tarafından yapılan bombardıman görüntüleri
Afrin Harekatı: Burseya Dağı'na TSK tarafından yapılan bombardıman görüntüleri
Afrin Harekatı: Burseya Dağı’na TSK tarafından yapılan bombardıman görüntüleri
türk askeri burseya dağı afrin harekatı mehmetçik
Afrin Harekatı: Burseya Dağı’na TSK tarafından yapılan bombardıman görüntüleri

Afrin Harekatı’nda dün neler yaşandı?

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘Zeytin Dalı’ harekâtı dün, bölgede hava koşullarının düzelmeye başlamasıyla birlikte hız kazandı. TSK ve destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dün öğle saatlerinde stratejik açıdan çok önemli bir hamle yaparak Afrin’in kuzey batısında kent merkezi yolu üzerinde bulunan Ali Bekki köyünü aldı.

ÖSO kuvvetleri
ÖSO kuvvetleri

Taşlık bir araziye sahip olan köyde, terör örgütü PYD-PKK’nın barınak ve sığınaklarının yanı sıra eğitim kampının da olduğu öğrenildi. Köyün ele geçirilmesinde çıkan çatışmada en az 10 PYD/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiği değerlendiriliyor. TSK ve ÖSO birliklerinin 20 Ocak’ta başlattığı harekat kapsamındaki kara operasyonunda, Adamanlı, Haftar, Hay Oğlu, Ömer Uşağı, Marso, Şeyh Abid, Karmanlı, Bali Köy, Kurni ve Mahmud Ubasi köyleri ile Syria Tel tepesi terör örgütünden alınmıştı.

Afrin Harekatı’nda meskun mahal operasyonu

TSK ve ÖSO güçleri ele geçirilen yerlerde güvenlik noktaları kurmaya başladı. Kent merkezine doğru ilerleyiş devam ederken, arazide mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) tehlikesi de artmaya başladı. Mayın imha timleri ile insansız mayın tarama ve imha araçları devreye sokularak, birlikler için güvenli yol açma çalışmaları devam ediyor. Terör örgütü PKK’nın daha önce Doğu ve Güneydoğu’da yerleşim yerlerinde açtığı hendekler ve kurduğu barikatlar gibi Afrin ve çevresindeki tuzaklara karşı TSK’nın meskun mahal operasyonları yapmaya hazırlandığı öğrenildi. İstihbarat birimleri, harekâtla köşeye sıkışan PYD-PKK’lı teröristlerin sivil kıyafetler giyerek gizlenmeye çalıştıklarını tespit etti. TSK ve ÖSO’nun Afrin içindeki harekâtına sınır hattında konuşlu Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarlar (ÇNRA) ile destek verilirken, havadan da savaş uçakları ve ATAK helikopterleri ihtiyaç duyulduğunda taarruzda bulundu.

TEL RIFAT’A KUŞATMA YOK

ÖSO içindeki Sultan Murad Tümeni Komutanı Ahmed Osman’ın BBC’ye yaptığı, “Tel Rıfat ve çevresindeki köyleri de ele geçirmeyi planlıyoruz” açıklaması, Türk askeri kaynakları tarafından yalanlandı.

2 askerimiz şehit; 1 haftada en az 477 terörist etkisiz hale getirildi

GENELKURMAY Başkanlığı’ndan akşam saatlerinde yapılan açıklamada dün PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurları ile girilen çatışmalarda iki askerin şehit düştüğü, 11 askerin de hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralandığı bildirildi. Çatışmalarda ÖSO da iki can kaybı verirken, dört ÖSO mensubu da yaralandı. Dün öğleden sonra 22 savaş uçağı ile yapılan taarruzlarda 42 hedefin imha edildiğinin belirtildiği açıklamada, 53 teröristin de etkisiz hale getirildiği vurgulandı. Böylece harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 447 oldu.


TSK, dün sabah yaptığı açıklamada en az 394 teröristin öldürüldüğünü, hava taarruzlarıyla 340 hedefin imha edildiğini duyurmuştu.

Kardak gerilimi: Yunan bakan adaya yaklaştırılmadı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.