Afrin Zeytin Dalı Harekatı: 72 uçak ve sarı bant ne anlama geliyor?

TSK’nın Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nın ikinci gününde Türk askeri ve ÖSO güçleri Suriye’nin 5 kilometre içine ilerledi. Afrin Harekatı’nın neden 72 uçakla başlatıldığı ve ÖSO kuvvetlerinin kollarındaki sarı bant ile ilgili detaylar belli oldu.

Afrin Zeytin Dalı Harekatı: 72 uçak ve sarı bant ne anlama geliyor?

Operasyonun adı neden Zeytin Dalı?

Zeytin Dalı’nın hem bölgenin zeytin ağaçlarıyla kaplı olması hem de barışı temsil etmesi nedeniyle kullanıldığı bildirildi.

Neden 72 uçak?

Dün çeşitli üslerden kalkan ve operasyona katılan 72 uçak 108 PKK, PYD hedefini vurdu. Harekata katılan uçak sayısı Türkiye’nin Suriye’de DEAŞ’a karşı yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı’nı akıllara getirdi.


afrin zeytin dalı harekatı 72 f 16 savaş uçağı

Habertürk’ün haberine göre 24 Ağustos 2016’da başlayan ve 7 ay 5 gün sonra yani 29 Mart 2017’de tamamlanan Fırat Kalkanı Harekatı’nda 72 şehit vermiştik. 20 Ocak 2017 itibarıyla başlatılan ve Zeytin Dalı adı verilen harekatın ilk gününde havalanan 72 uçak, Fırat Kalkanı’nda şehit olan 72 Mehmetçik’e bir anlamda saygı duruşu oldu.

afrin zeytin dalı harekatı 72 f 16 savaş uçağı

Sarı bant ne anlama geliyor?

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), bugün sabah saatlerinde Afrin’e geniş kapsamlı operasyon başlatmıştı. Saat 11.05 sularında Türk askeri de Suriye sınırını geçti. Türk askeri ve ÖSO Afrin toprakları içinde ilerliyor. Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG işgalindeki Afrin’de ‘Zeytin Dalı’ harekatı devam ediyor.

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

ÖSO güçlerinin kollarında sarı bant olduğu görüldü. Afrin operasyonuna katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının dışarıdan sızma girişimini önlemek için kollarına sarı bant bant taktığı belirtiliyor. Sarı bantların bir diğer nedeninin ise dost ateşini engellemek olduğu kaydediliyor.

sarı bant öso güçleri afrin

“Bu bir rekor. Dünyada benzeri yok”

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar da operasyona katılan uçak sayısına dikkat çekti. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Ağar, “Afrin karasalına 72 savaş uçağı ile gerçekleştirilen hava akınının bir benzeri yakın tarihte görülmedi. En son 2007’de Irak’ın kuzeyine yapılan harekata 50 uçak katılmıştı. 113 hedefin % 95.57 bir isabetle 108’inin vurulması ise bir rekor. Dünyada benzeri yok” dedi.

afrin zeytin dalı harekatı 72 f 16 savaş uçağı

TSK, dün saat 17.00’de başlayan Zeytin Dalı Harekatı’nda Afrin’deki 7 bölgede belirlenen 153 PYD/PKK hedefinin vurulduğunu duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında, harekatın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

ÇNRA afrin
Afrin’e yakın terörist mevzileri ÇNRA’larla vuruldu

Topçu atışları yapılıyor

ÖSO’ya bağlı birliklerin, operasyon başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyuldu. Sınırda konuşlu Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler de terör örgütü PYD/PKK’nın işgal ettiği alanlara top atışları gerçekleştirdi. Kilis-Hatay hudut hattındaki bazı köylerden top sesleri duyuldu.

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

TSK tankları ÖSO güçlerine destek veriyor

Askeri kaynaklar, TSK tanklarının ÖSO güçlerine destek verdiğini belirtti.
Örgüt üyelerinin köy ve kasabalalara çekildiği ifade edildi. Kırsalda çok direnişle karşılaşılmadığı kaydediliyor.

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

TSK: 153 hedef vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri, “Zeytin Dalı Harekâtı”na ilişkin yaptığı son açıklamada; terör örgütü PKK ve kollarıyla DEAŞ terör örgütüne ait tam 153 sığınak, barınak ve mühimmat deposunun vurulduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

afrin zeytin dalı harekatı tsk operasyonu

“Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, “Zeytin Dalı Harekâtı ” 20 Ocak 2018 saat 17:00’de başlatılmıştır.

afrin zeytin dalı harekatı tsk operasyonu

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.


afrin zeytin dalı harekatı tsk operasyonu

Tespit edilen hedefler, kara ateş destek vasıtaları ile ateşle taarruz edilerek etkisiz hale getirilmeye devam edilmektedir. Bu kapsamda şu ana kadar PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri tarafından kullanılan sığınak, barınak, mühimmat deposu vb. 153 hedef ateş altına alınmış olup “Zeytin Dalı Harekâtı” planlandığı şekilde devam etmektedir.

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

 

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.”

afrin zeytin dalı harekatı tsk türk askeri tanklar

“Siviller kalkan olmaya zorlanıyor”

Askeri kaynaklar, harekatın Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak sürdüğünü belirtti. Kaynaklara göre ana hedeflerden biri de DAEŞ’in temizlenmesi. Sivillerin kalkan olmaya zorlandığı da belirtildi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Suriye’ye komşu ülkelere bilgilendirme yapılacağını duyurdu.

Bölgeye tank ve zırhlı sevkiyatı devam ediyor

Harekat kapsamında çeşitli birliklerden Kilis’e tank ve zırhlı personel taşıyıcı sevkiyatı devam ediyor.

Kilis-İslahiye-Hatay hudut hattı istikametine yönlendirilen ve çoğunluğu tanklardan oluşan askeri araçlar, sınırda belirlenen bölgelere konuşlandırıldı. Tankların namluları ise Suriye’ye çevrildi.

Hatay’daki sınır birliklerinden Afrin’deki PYD/PKK hedeflerine yönelik gece boyu çok sayıda obüs ve top atışı yapıldı. Bölgedeki patlama sesleri, sınır mahallelerinden de duyuldu.

afrin zeytin dalı harekatı tsk operasyonu

Afrin nerede? Stratejik önemi ne?

Suriye’de Kürt nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri olan Afrin, 2012 yazında ordunun geri çekilmesiyle PYD’nin denetimi altında bulunuyor.

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı olan YPG, ABD’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelesinde sahadaki en önemli ortakları arasında yer alıyor.

Türkiye ise PYD’yi ve YPG’yi PKK’nın bir kolu olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak tanımlıyor. Hatta TSK’nın açıklamalarında da “PKK ve uzantı kolları” olarak belirtiliyor.

Kürtlerin “kanton” olarak ilan ettiği 2014 yılından bu yana Afrin de Suriye’nin kuzeyinde kurulan özerk yönetimin parçalarından birini oluşturuyor. Ancak, Afrin’in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor.

Türkiye’nin 2016 yılında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı, sadece sınırın Suriye tarafındaki IŞİD varlığını sonlandırmakla kalmadı, aynı zamanda iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturarak, Kürtlerin Suriye’de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi.


Şu anda Fırat Nehri’nin batısında Azez’den Cerablus’a dek uzanan ve Kürt özerk bölgeler arasında “tampon bölge” oluşturan alan TSK’nın korumasında ve Özgür Suriye Ordusu’nun denetiminde bulunuyor.

Afrin Zeytin Dalı Harekatı: Dünyada bunu yapabilecek ülke sayısı 5'i geçmez

F16’ların Afrin’deki terör tünellerini vurması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.