Efe Çetiz: 12 yaşında buz pateni dünya rekoru

Milli gururumuz Efe Çetiz henüz 12 yaşında. İzmir’li Efe, tutkunun, azmin ve çalışmanın sembolü… Türkiye’de çok fazla sporcu yetişmeyen ve uluslararası arenada büyük başarı sağlanamayan buz pateninde adını dünya rekoruna yazdırdı.

İzmirli 12 yaşındaki Efe Çetiz’in topladığı 30 madalyanın 26’sı altın. Efe Çetiz, Ankara’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Dünya Basic Novice A Boys kategorisinin teknik kısmında 23.03 puanla ‘dünya rekoru’ kırdı.


12 yaşındaki minik dev Efe Çetiz, başarısı, azmi ve yaptığı işe olan tutkusuyla ülke olarak hepimizin göğsünü kabarttı. Buz patenine tutkuyla bağlanan Efe Çetiz, 2017 yılı içinde 7 elementle alınan en yüksek teknik puan olan 23.03 ile bir dünya rekoru kırarak, küçük yaşına rağmen, buz pistine adını altın harflerle yazdırdı.

Efe Çetiz buz pateni dünya rekoru

6 yıllık kariyeri boyunca katıldığı her yarışmada derece alarak başarı basamaklarını birer birer tırmanan İzmir Büyükşehir Belediyesporlu Efe Çetiz’in topladığı 30 madalyadan 26’sı “altın”…

Bu nedenle, antenörleri Efe’ye “Altın çocuk” adını taktı. Gittiği her uluslararası turnuvadan madalyayla dönen Efe, European Criterium Turnuvası kapsamında İtalya’da düzenlenen Coppa Europa Yarışması’nda da göğsümüzü kabartarak Minik Erkekler kategorisinde 26,60 puanla birinci olmuştu.

26 yıldır düzenlenen bu yarışma sonrasında Çetiz, “Golden Book”a (Altın Kitap) giren ilk ve tek Türk patenci oldu.

Aile kısıtlı imkanlar sebebiyle destek bekliyor

Efe Çetiz, 12 yaşında buz pateninde dünya rekorunun sahibi oldu

Şampiyonadan büyük mutlulukla dönen Çetiz ailesi duygularını Hürriyet’le paylaştı. Anne Oksan Çetiz, Türkiye’de zor şartlarda oğullarının başarı göstermesine duydukları sevincin tarifi olmadığını ancak destek beklediklerini ifade etti.


Oksan Çetiz, “Efe’nin başarısı ortada. Dünyaya kafa tutan bir sporcu yetiştiriyoruz. Ancak bir yere kadar destekleyebiliyoruz. Destek arayışındayız çünkü çoğu zaman yılmak üzere oluyoruz. Umudumuzu kaybettiğimiz zamanlar oluyor. Tüm imkanları zorluyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonu ve antrenörlerimizin, kulübümüzün katkısı büyük. Ancak yurt dışında kampları, çalışmaları da görüp karşılaştırması dünya standartlarındaki bir sporcu için mutlaka olması gereken şeyler. Bireysel olarak bir yere kadar destekleyebiliyoruz. Ne yapabiliriz onun telaşındayız. Hedefleri büyük.”

Efe boş piste uzun uzun bakıp başlamaya karar verdi

Efe Çetiz, 12 yaşında buz pateninde dünya rekorunun sahibi oldu

Bundan 6 yıl önce o büyük camdan pisti özlemle seyreden Efe Çetiz, bugün sayısız madalyasıyla başarıdan başarıya koşuyor. Buzun sihrine kapılan o küçük çocuk, bugün bütün ülkenin gurur duyduğu bir dünya rekortmeni olarak Olimpiyatlar’a emin adımlarla yol alıyor.

Ailesi Efe’nin buz patenine başlama hikayesini ise şöyle anlattı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Sporları Salonu’nun evimize yakın açılacağını duyunca Efe ile gittik. O büyük camdan o piste bakarken babası ‘Oğlum kursa yazılmak ister misin’ dedi. Efe de ‘Baba yazdır’ dedi. Başlangıç noktamız o boş piste uzun uzun bakarak oldu.”

Efe Çetiz, 12 yaşında buz pateninde dünya rekorunun sahibi oldu

İdolüm Chen

6 senedir buz pateniyle ilgilendiğini söyleyen Efe Çetiz de hikayesinin devamını şöyle anlattı:


“Kursa gittikten belirli bir süre sonra Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübünün sporcu seçmeleri vardı ve iyi olanlar arasına girmeyi başardım. Kendimi geliştirmek, daha da iyi şeyler yapabilmek için çok çalıştım ve şimdi dünya rekortmeni oldum. Hedefim olimpiyatlara katılmak. İdolüm ise ABD’nin yıldızı Nahtan Chen.”

Öyle bir kabul mektubu yazdı ki Harvard'a tam burslu girdi

Whatsapp’lı kabul mektubu ile Harvard’a tam burslu girdi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.