Günlük tutmanın kişisel gelişim için faydaları

Günlük tutmanın kişisel gelişim için faydaları neler? Bu yazıyı okuyunca o unutulan alışkanlığın, günlük tutmanın, aslında ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.

Günlük tutmanın kişisel gelişim için faydaları

Yıl 2018 olmuş, teknoloji almış başını gitmiş. Yapılan şeyler tabletlerde, bilgisayarda yerlerini almış hatta çoğu zaman bunu yapmaya bile layık görülmemiş, günler aylar geçtikçe unutulmaya terk edilmişti. Eskiden böyle miydi? Her çocuğun oyuncaklarının arasına sakladığı, her genç kızın yastık altında kimsenin ulaşamayacağını sandığı günlükler vardı günü gününe tutulan. İşte günlük tutmanın bize kazandırdıkları:

Kişisel Gelişiminizin Farkına Varmanızı Sağlar

Bir günlüğünüz varsa, yıllar önce yazdıklarınızı okuduğunuzda muhtemelen yazdıklarınız size salakça gelecektir.Kendinizi ifade ederken ne tür kelimeler kullandığınızı, nelere kızıp neler sayesinde mutlu olduğunuzu gördüğünüzde oldukça şaşıracaksınız. Şimdi kullandığınız kelimelerle ve hayatınızın bu evresiyle karşılaştırdığınızda aslında geçen zamanda hayatınızın tahmin ettiğinizden çok daha fazla değiştiğini fark edeceksiniz belki de. İşte günlük tutmak, size büyüdükçe kendinize kattığınız değerlerin ne kadar fazla olduğunu hatırlatacak somut bir delil bırakmanızı sağlayacaktır.



Unutmak İstemediğiniz Anılarınızı Hatırlamanızı Sağlar

Söz uçar, yazı kalır derler ya, çok doğru. Hafızasına en çok güvenen insanın bile zamanla unutacağı anılar vardır hem de hiç unutmak istemese de. Fakat, günlüğe yazılan anıların unutulma ihtimali yoktur. Aylar yıllar sonra açılıp okunduğunda tüm anılar tazelenir ve o en sevdiğiniz anlar gözünüzde canlanıverir. Günlük tutmanız sayesinde ilkokuldaki adını unuttuğunuz sıra arkadaşınızın adını hatırlayabilirsiniz, mezuniyet elbisenizi seçerken yaşadığınız stresi tekrar hatırlayabilir ve “Bunun için mi telaşlanmışım?” diyebilirsiniz. Günlük tutmak, sizin anılarınızın yok olmamasını sağlar ve torunlarınıza gösterebileceğiniz türden güzel bir anı defteri yaratır.

günlük tutarak hatırla hafızayı güçlendir

Yazma Yeteneğini Geliştirir


Küçükken başlanan günlük tutma alışkanlığı sayesinde çocukların yazı yazma yeteneğinde ilerlemeler olduğunu gösteren araştırmalar vardır. Bu alışkanlık sayesinde çocuklar günü gününe olmasa da sıkça yazı yazarlar ve yazdıkça hayal güçlerini kullanmaya başlarlar. Yazım hatalarını yaptıkça öğrenirler ve daha iyi cümleler kurma gayretine girdikçe Türkçeleri düzelmeye başlar ve yazma konusunda daha iyi olurlar. Bu da konuşmalarında da iyileşmelerin olmasını sağlar. Ayrıca günlük tutan çocukların yaşıtlarına oranla daha düzgün cümleler kurdukları 2015’te yapılan bir araştırmayla gözlenmiştir.

‘Günlük ile tarihe düşülen notlar’


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.