Yolculuk tutkusu geni: İçinizdeki gezgini tanıyor musunuz?

İçinizdeki gezgine “Dur” diyemeyişinizin sebebi, genleriniz olabilir. Wanderlust, nam-ı diğer “Yolculuk Tutkusu Geni” taşıyan kişilerde seyahat ve keşfetme tutkusu birinci sırada yer alıyor. Uzmanlara göre, içinizdeki gezgini açığa çıkaran bu gen, sizi yeniliklere çağırıyor.

Yolculuk tutkusu geni: İçinizdeki gezgini tanıyor musunuz?

İçinizdeki gezginin mimarı, genleriniz olabilir

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Yolculuk Tutkusu Geni” olarak da bilinen Wanderlust Geni taşıyan kişiler için seyahat etme ve yeni keşiflerin büyük önem taşıdığını söyledi.

Wanderlust geninin bilimsel adının DRD4-7R olduğunu ifade eden Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Yeni dopamin molekülünü hücrelerin tanımasını ve hücrenin dopaminden etkilenmesini sağlayan molekülü sentez eden gen. Kısaca 5 farklı dopamin reseptörü geninden dördüncüsü” diyor.


yolculuk tutkusu geni nedir seyahat tatil gezi

Bu geni taşıyan bireylerde risk alma oranı daha fazla

Beynimizde özellikle duygu durumumuzu belirleyen ve kendimizi ödüllendirmemizi sağlayan iki önemli ana sistem var. Bunlar serotonerjik ve dopaminerjik sistem. Bağımlılık, ödül gibi durumlarda dopaminerjik sistem biraz daha aktif gibi.

Yolculuk tutkusu geni taşıyan bireyler, dopamine karşı biraz daha duyarsız, bu yüzden yeni heyecan arayışı, yeni tat arayışı, risk almak gibi özellikler bu gen taşıyıcılarında daha fazla. Klinik olarak ise dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi, içki ve kumar bağımlılığı gibi durumlara sebep olabiliyorlar.

yolculuk tutkusu geni nedir seyahat tatil gezi

Wanderlust geni yeniliği sevenlerde ve meraklı olanlarda bulunuyor

Wanderlust geninin sadece seyahat etmeyi sevenlerde bulunmadığını belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Gidilen yerlerde yaşanılacak yenilik, yeni kişiler tanıma, merak etme gibi özellikler bu geni taşıyan bireylerde daha fazla. Kimilerinde seyahat bu bireylerde ön planda iken kimilerinde gidilen yerde yemek yeme, yeni birileri ile tanışma daha ön planda olabiliyor” diyor.

yolculuk tutkusu geni nedir seyahat tatil gezi

Çok gezmenin mutlulukla ilgisi olabilir. Çünkü bu özellik beynimizin ödül mekanizmasını tetikliyor ve kendimizi ödüllendirdiğimizde de mutlu oluyoruz.


Aslında bizden hücrelerimizin istediğini veriyoruz; yeni heyecanlar, yeni yerler görme, yeni tatlar alma, yenilik arayışı gibi. Zaman zaman da bu isteklerimizi yapamadığımızda mutsuz oluyoruz.

Denklem aslında basit, yeter ki farkında olalım. Kısa süreli olarak hedef konulan aktivitenin gerçekleştirilmesi bireyde ödül mekanizmasının aktivasyonunu ve anlık da olsa bir mutluluk sağlıyor.

yolculuk tutkusu geni nedir seyahat tatil gezi

Yolculuk tutkusunun yaşı yok!

Wanderlust Geni’nin yaşı veya cinsiyetinin olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Korkut Ulucan, edinilen tecrübelerden etkilendiğini belirtiyor.

Yolculuk tutkusu geni Wanderlust, yaşa ve duruma göre form değiştirebiliyor. Genç yaşlarda extreme yerler daha ön plandayken, yaş ilerledikçe daha sakin yerler ön plana çıkabiliyor. Gençken maddi anlamda daha fazla risk alınırken, yaşlanınca alınan riskin şekli değişebiliyor. Cinsiyet ile bir fark günümüze kadar görülmemiştir.

yolculuk tutkusu geni nedir seyahat tatil gezi

Dünyada bu geni taşıyanlar %20 oranında

Yapılan araştırmalara göre Wanderlust geninin yerleşik düzende yaşayanlara oranla göç eden kavimlerde çok daha yüksek oranda bulunduğunu belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, günümüzde %19- %20 gibi bir oranın telaffuz edildiğini söyledi.


Dr. Ulucan, “Seyahati daha çok seven, daha fazla risk alan, çok meraklı bireylerde bu genin en azından bir kopyasının olması beklenir ancak bazı klinik durumlarında sorumlusu olduğuna yönelik bilgilerde mevcuttur. Göç eden kavimlerde bu genin yüzdesi, yerleşik yaşayanlara göre daha yüksek bulunmuş” dedi.

Sık seyahat edenler daha toleranslı ve açık görüşlü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.