Avrasya Tüneli’nin acısı vatandaştan çıkartılıyor!

Avrasya Tüneli’ne yapılan zam oranına tepki gösteren İYİ Parti’den Ahmet Ünal, “Asgari ücretin 1600 lira olduğu ülkemizde çalışan kesimlerin bu tüneli ne kadar ve nasıl kullanabileceğini sormak istiyoruz?” dedi.

Avrasya Tüneli zam acısı vatandaştan çıkartılıyor iyi parti şişli ahmet ünal

İYİ Parti Şişli İlçe Başkanı Ahmet Ünal şöyle konuştu:

Türkiye’nin ekonomi gerçeğinin zenginlerin hayat standardı üzerine kurulu olduğunun ve tüm toplumsal hizmet ve dizaynların onları daha da rahatlatabilme adına yapıldığının en somut örneğidir Avrasya Tünelidir.

Avrasya Tüneli, hizmet olarak yapılması gereken bir tünel olmakla birlikte yapılış şekli ve akabinde ki işletme sisteminin sakat olduğunu defaten söylemiştik. İşte şimdi son durum ile bu bir kez daha açığa çıktı.


Şunu da belirtelim ki bu tünelde maalesef devletimiz söz sahibi değildir zira bu tüneli yapan firmaya işletme yetkisini 24 yıl 5 aylığına devretmiştir. Bununla da yetinmeyen İktidar her yıl 25.6 milyon araç geçişini taahhüt etmiştir. Bu aracın altında geçiş olması halinde bu firmanın zararını devletin karşılayacağını vaat etmiştir ve sözleşme ile garanti vermiştir.

2017 yılında ise araç geçişi iktidarca vaat edilen aracın 10 milyon altında kalmıştır. Yani 15 milyon civarı araç geçmiştir. Bu durum neticesinde devletimiz söz konusu firmaya 123 milyon TL ödemekle yükümlü hale gelmiştir.

Tabi böyle bir durum olunca, bunun acısını vatandaştan çıkarma yolu seçildi ve devasa bir zamla otomobillerde 16,60 lira olan geçiş ücretini 21 liraya minibüsler için ise 24,90 liradan 31,50 liraya çıkardı.”

Avrasya Tüneli: Asgari ücretli geçiş!

Avrasya Tüneli: Asgari ücretli geçiş!

İYİ Parti Şişli İlçe Başkanı Ahmet Ünal açıklamasına şöyle devam etti:


“Bu demektir ki çalışan bir Türk vatandaşı günlük bu tüneli kullanmak isterse bir otomobil için bunun günlük maliyeti 42 lira, ayda 22 iş gününden maliyeti 924 lira ve ülkemizde benzinin litre fiyatından mazot maliyeti ile birlikte yaklaşık 1500 Türk Lirası gibi bir ödeme yapmak zorunda kalacaktır.

Asgari ücretin 1600 lira olduğu ülkemizde çalışan kesimlerin bu tüneli ne kadar ve nasıl kullanabileceğini sormak istiyoruz? Tünel varlıklı kesime ve bu tünelin işletmesini devrettiğiniz firmaya hizmet dışında ne işe yaramıştır! Ayrıca bu zamdan sonra geçişlerde azalma olacağı da aşikardır. Geçişlerde zamdan önce vaat edilen geçiş sayısından 10 milyon eksik geçiş varken bu zamdan sonra sayının artacağı ve doğrusal olarak devletimizin zararının da artacağı aşikardır.”

Son gelişme: Avrasya Tüneli zammında KDV oranı indirildi

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli geçişlerinde uygulanan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü söyledi. Düzenlemeyle geçiş ücreti küçük araçlar için 19.20 TL oldu.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın sözlerinin satır başları şöyle:

“Yap işlet devret projelerinde, Avrasya Tüneli dahil olmak üzere projelerimiz şartnamenin hazırlandığı döneminde uluslararası ihaleler olması nedeniyle dövize endeksli fiyatlar belirlendi. Ve sözleşmemizde böyle. 2 Ocak tarihindeki döviz kuru esas alınarak Türk lirasına çevrilerek uygulama yapılıyor.


2017 yılı 2 Ocak tarihi itibariyle döviz kuru esas alınıyor. Sonra 2018 yılı esas alınıyor, aradaki artış oranında fiyatlar artırılıyor. Nitekim Avrasya Tüneli’nde de böyleydi. 16,60 olan ücretlerimiz, 21 lira olarak ön görüldü. Minibüslerin de artışı var, o da 31,50 kuruşa yükselmiş oldu.”

Osmangazi Köprüsü: Geçsen de geçmesen de 40 dolar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.