Cemil Ertem: Dolar 4 liraya çıktı algısı yanlış

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, dövizdeki hareketliliğe ilişkin “Kurdaki hareket, Türkiye ekonomisinin makro temellerine uygunsuz, 3.85 üzerindeki çıkışlar spekülatif, burada köpükler oluşuyor. Dolar 4’e çıktı diye bir algı oluşturmak çok yanlış” dedi.

Cemil Ertem: Dolar 4 liraya çıktı algısı yanlış

TRT Haber canlı yayınında konuşan Cemil Ertem şunları söyledi:

“Kurdaki hareket Türkiye ekonomisinin makro temellerine uygunsuz, 3.85 üzerindeki çıkışlar spekülatif, burada köpükler oluşuyor. Kısa zamanda siyasi konjönktürün biraz daha netleşmesiyle, (kurun) aşağı ineceğini düşünüyorum, bu oynaklık ortadan kalkacaktır.

Böyle bir şey yok. Gece yarısı yapılan bir işlemde bir rakamı görmesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yok.


Evet bir yükseliş var ama “4’e çıktı” diye bir algı oluşturmak çok yanlış.

Gerçekte iyi niyetliyse ekonomi haberi yapan arkadaşlar böyle konuşmazlar

Sığ piyasada hiç likiditenin olmadığı bir piyasada 4’ü de görür 5’i de görür.

Piyasaya likidite geldiği zaman gerçek rakamlara oturur.

Temel varsayımlarımı söyleyeyim, bir kere bu, Türkiye ekonomisinin makro temellerine uyumsuz bir hareket. İhracat yükselişine ve esasında cari dengenin temelini oluşturan dış ticarete baktığımızda enflasyon beklentilerine uygun bir hareket değil bu hareket.

Bu çıkış, özellikle 3,85’lerin üzerindeki çıkışlar oldukça spekülatif çıkışlar ve burada ciddi köpükler oluşuyor. Buraya dikkat etmemiz gerekiyor. Gerçekten reel ekonomi oyuncularının bu seviyelerden talep etmemeleri gerekiyor.

İkinci olarak, Türkiye ekonomisi bir dengelenme sürecinde. Dalgalı kur rejimi uyguluyoruz. Buna uygun olarak gerçekleşiyor bu olan biten.

Cari açık konumuzda da önümüzdeki aylarda bu dengelenme sürecini daha net olarak göreceğiz.


Bu oynaklıkların siyasi konjonktürün biraz daha netleşmesiyle piyasalar için daha görünür hale gelmesiyle birlikte aşağı ineceğini ben düşünüyorum.

Dolayısıyla özetle kur konusunda burada ekonomi oyuncularının çok endişe edeceği bir durum yok. Piyasa kendi düzeltmesini yapar.

Geçici oynaklıklara bakarak kalıcı kararlar almak konusunda ekonomi ve TCMB’yi zorlamak hatalı.

Tek haneli enflasyonu 2018’in ikinci yarısına doğru yakalamış olacağız.

Kurda görülen oynaklıklar piyasa dinamikleri içinde çözülür.

TCMB piyasayı yakından takip ediyor, gereken her şeyi yapmakta ve yapacaktır.”

Dolar ne kadar oldu?

Dolar/TL’de tarihi rekor

Dolar/TL gece tarihi rekor olan 4.0375’i gördükten sonra bu sabah gevşeyerek 3.9673 seviyesinde bulunuyor.

Dün öğleden sonra görülen yükselişle ilgili analistler ABD’nin Çin’e olası gümrük vergisi açıklamasına yönelik endişelerin etkili olduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık muhtırasını dün imzaladı. Muhtıraya göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak. hisse senedi ve para piyasaları kararın ardından ticaret savaşı söylentileriyle geriledi.


ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl kaç faiz artırımı yapacağına odaklanan piyasalarda üç artırım tahmininin korumasının ilk etapta olumlu algılanmasıyla dolar/TL ilk etapta 3.90 seviyesinin altını test etmiş ancak bu seviyelerde kalıcı olmayarak öğleden sonra 3.93 seviyesini aşmıştı.

Ekonomik kriz sinyalleri: Türkiye 2018’de alarm verecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.