İstanbul’da satılık ev fiyat artışı Türkiye ortalamasının altında

İstanbul’da son 1 yılda satılık ev fiyatlarının en çok arttığı ve en az seviyede gerçekleştiği ilçeler hangileri?

Satılık konut fiyatlarına ilişkin bir değerlendirme yapan RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan, son bir yılda Türkiye genelinde fiyatların yüzde 11,5 oranında arttığını söyledi.

Aynı dönemde İstanbul’daki satılık ev fiyatlarında görülen artışın yüzde 8,1 ile sınırlı kaldığına dikkat çeken Karahan, “Bursa’daki yüzde 25’lik, İzmir’deki yüzde 18’lik artışa karşın, İstanbul’daki fiyat artışının Türkiye ortalamasın altında kalması, konut yatırımı için doğru bir dönemde bulunduğumuza işaret ediyor” dedi.


Satılık ev fiyatlarının son bir yıllık seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan, “Son dönemde piyasada konut fiyatlarında düşüş yaşandığı yolunda genel bir kanı var. Ancak rakamlara göre bu kanı gerçeği yansıtmıyor. Türkiye genelindeki metrekare fiyatlarını baz alan verilere göre, son 1 yılda ortalama yüzde 11,5 artış söz konusu” dedi.

“En büyük altı il arasında, son bir yılda fiyatların düştüğü herhangi bir il bulunmuyor” diye konuşan Karahan, “Öyle ki bu dönemin artış birincisi olan Bursa’da fiyatlarda yüzde 25’lik bir yükseliş söz konusu. Aynı dönemde İzmir’deki satılık konut fiyatları yüzde 18 artarken, bu oran Adana’da yüzde 11,7 olarak gerçekleşti. Artış oranının Türkiye ortalaması olan yüzde 11,5’in altında kaldığı üç büyük il ise Antalya (%11,1), Ankara (%9) ve İstanbul (%8,1) oldu. Son iki aylık verilere baktığımızda da fiyatların düştüğü herhangi bir il bulunmadığını görüyoruz” dedi.


Son bir yılda satılık ev fiyatlarındaki değişim

(Türkiye ve altı büyük il)

Artış %
Bursa %25
İzmir %18
Adana %11,7
Türkiye ortalaması %11,5
Antalya %11,1
Ankara %9
İstanbul %8,1

Beyaz yakalı göçü İzmir’de fiyatları uçurdu

“Bursa’da kentsel dönüşümdeki süregelen yoğunluğun konut fiyatları ve kiraların artması üzerinde çok etkili olduğu bir süredir dile getiriliyor” diyen Karahan, “Ayrıca son dönemde İstanbul’dan beyaz yakalı göçü almasıyla ile gündeme gelen İzmir’de konut fiyatlarındaki artışın Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiği görülüyor. Yıllardır konut fiyat artışında ilk sırayı koruyan İstanbul’daki artışın, son bir yılda Türkiye ortalamasının altında kalmasında ise, piyasa faktörlerinin yanı sıra kentsel dönüşüm sonucunda yenilenen konutların en başta belirlenen daha yüksek fiyat seviyelerinden daha makul fiyat seviyelerine oturmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Fiyatlar sadece Beylikdüzü’nde düştü

İstanbul’un ilçeleri özelinde de bir değerlendirme yapan Gökhan Karahan, “Fiyatlarda düşüş görülen tek ilçe Beylikdüzü oldu. Fiyat artışlarının sınırlı kaldığı ilçelerde, bazen kentsel dönüşümün sona ermesi ve böylece satışa arz edilen konutların sayısının artmasının, bazen de yapımı tamamlanan markalı projelerin konut stokunu artırmasının etkili olduğunu düşünüyoruz.


Örneğin son on yılın prim şampiyonu olan Kadıköy’de, kentsel dönüşüm tamamlandıkça satışa arz edilen konut sayısındaki artış, konut fiyatlarının dizginlenmesi sonucunu doğuruyor. Bu dönemde, uygun fiyatlarla gayrimenkul almak için pek çok ilçede önemli fırsatlar bulunduğunu söylemek mümkün. Ev sahibi olmak isteyenler ve yatırımcılar, bu yeni dengeleri gözeterek alım yapmaları durumunda kazançlı çıkacaklardır” diye konuştu.

İstanbul’da son 1 yılda satılık ev fiyatlarının en çok arttığı ilçeler

 İLÇELER: Değişim
Küçükçekmece 17,8%
Bakırköy 15,3%
Çatalca 14,3%
Beyoğlu 13,2%
Büyükçekmece 12,3%
Silivri 11,0%
Eyüp 10,8%
Beykoz 10,7%
Bağcılar 10,3%
Sultangazi 9,8%

İstanbul’da son 1 yılda satılık ev fiyat artışının en az seviyede gerçekleştiği 10 ilçe

İLÇELER: Değişim
Zeytinburnu %5,4
Başakşehir %4,5
Sarıyer %4,1
Sultanbeyli %4,1
Adalar %3,9
Çekmeköy %3,2
Kadıköy %3,1
Şişli %3
Fatih %2,9
Beylikdüzü %-0,7

Bağdat Caddesinde gayrimenkul krizi: Konut yatırımı durdu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.